JohanssonSVPerf

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång, och under fredagen var några i farten igen.

Joel Eriksson Ek gjorde Minnesota Wilds 2-0-mål knappt tio minuter in i den första perioden mot New Jersey Devils när han stal pucken från Devils-målvakten Keith Kinkaid, rundade målet och la in den i öppen bur.
Marcus Johansson reducerade visserligen 26 sekunder in i mittperioden men Wild gjorde såväl 3-1 som 4-1. Då vaknade Devils till liv, och det blev en hel del svenska bidrag i vad som skulle bli en fin vändning. Jesper Bratt låg bakom Will Butchers 2-4-puck med knappt två minuter kvar av mittperioden, och när Kyle Palmieri hängde 3-4 i powerplay spelades han fram av både Johansson och Bratt. Devils vände och vann till slut med 5-4 på övertid och svenskarna stod alltså på två poäng vardera.
- Vi har rest lite och spelat svåra matcher. Vi har inte spelat som vi ville och vi har gått igenom lite svårigheter. Idag stod vi upp för vad vi tror på och för oss själva. Kvällens insats visar på vad vi kan och det måste vi ta med oss nu och använda mer kontinuerigt, sa Devils tränare John Hynes efteråt.
Totalt har 20-årige Bratt gjort fem mål och 22 assistpoäng på 44 framträdanden. Marcus Johansson, 28, har gjort tio mål och 13 assist på 45 matcher.
ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
ZIBANEJAD POÄNGLÖS - FAST JESPER NÄTADE
Mika Zibanejad gick poänglös mot Buffalo Sabres. Men i Rangers, som vann med 6-2 på bortaplan, fanns en annan svensk som hittade målet: Jesper Fast styrde in Vladislav Namestnikovs skott precis framför Linus Ullmark i Sabres-målet. Det var Fasts åttonde fullträff för året.
DAHLIN FORTSÄTTER GÖRA POÄNG
Sabres supertalang Rasmus Dahlin gjorde sin 26:e assistpoäng när han gjorde förarbetet till Jeff Skinners andra fullträff för aftonen, som betydde 2-3. Med 26 assist är Dahlin den back som har gjort näst flest assist före sin 19:e födelsedag någonsin. Bara Phil Housley (40) har gjort fler. Lägg sex mål till detta och Dahlins 32 poäng är tredje mest för en 18-årig back genom tiderna - bakom endast Housley (57) och Bobby Orr (38).
WALLMARK TIDIG MATCHVINNARE
Lucas Wallmark gjorde det matchvinnande 2-1-målet när han avslutade ett mönsteranfall tillsammans med Micheal Ferland och Teuvo Teräväinen redan efter 2:16 minuter i den första perioden. Det var Wallmarks sjunde fullträff och 20:e poäng för året.
ANDRA NOTERBARA INSATSER
* Hampus Lindholm, Anaheim Ducks, 22:45 minuters istid, 2 täckta skott, 1 tackling, +/-0
* Oscar Klefbom, Edmonton Oilers, 23:21 minuters istid, 3 skott på mål, 1 tackling, minus-2
* Jonas Brodin, Minnesota Wild, 23:07 minuters istid, 2 skott på mål, 2 täckta skott, plus-1
* Joakim Nordström, Boston Bruins, 10:33 minuters istid, 1 skott på mål, +/- 0