ANA-NYR: Zibanejad nätar på första skottet

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.
Den svenska närvaron i Anaheim Ducks och New York Rangers är tydlig. De blågula låg måhända inte bakom precis allt när lagen möttes under lördagen. Men väldigt mycket.

Mika Zibanejad fortsätter att spotta in mål efter återkomsten från sin skada. Den högerfattade prickskytten från Huddinge behövde bara tio sekunder på sig för att spräcka nollan i matchen. Han bröt en passning och kom helt fri med John Gibson. En fint och en backhand senare var svenskens tionde mål för året ett faktum. Artemi Panarin utökade ledningen för gästerna innan hemmalagets svenskar presenterade sig i powerplay:
Rickard Rakell skickade pucken tillbaka till blålinjen där Hampus Lindholm direktsköt. Framför mål stod Jakob Silfverberg och styrde in reduceringen.
Hemmalaget kvitterade genom Erik Gudbranson i mittperioden - även det med en assistpoäng till Rickard Rakell, hans 14:e för året. Men Rangers återtog initiativet - genom Mika Zibanejad. Zibanejad använde hela sin kraft när han bröt in från vänsterkanten efter dryga minuten i den tredje perioden och han lyckades lirka in 2-3 bakom Gibson.
- VI satte oss i en bra sits. 2-2-borta och Mika gör ytterligare ett viktigt mål, men nu är det en besvikelse, sa Henrik Lundqvist efter matchen.
Rangers tappade ledningen på nytt. Med knappt två minuter kvar av matchen fick Hampus Lindholm lite yta i det höga slottet. Ett välplacerat slagskott senare hade han gjort sitt första mål för säsongen och kvitterat till 3-3 - även det i powerplay.
- Vi bytte lite personal där för några matcher sedan och efter det har vi spelat med mer självförtroende. Det är något vi försöker bygga vidare på, sa Jakob Silfverberg.

ANA-NYR:Lindholm till Silfverberg i powerplay

Matchen gick till straffar där Zibanejad visserligen nätade för Rangers. Men två Ducks-skyttar gjorde detsamma - den avgörande straffen sattes av Jakob Silfverberg. Det var femte matchen i rad med uddamålets marginal för Ducks - som tog sin andra seger på dessa fem:
- Vi gjorde många bra saker ikväll och lyckades kvittera i slutminuterna. Sedan lyckades vi vinna på straffar. Det var två sköna poäng, sa Silfverberg som fick medhåll från Lindholm:
- Vi höll i och spelade bra hockey. Det visar att om vi bara fortsätter spela så här blir vi belönade, sa backen.
För Rangers fortsätter de blandade resultaten. Laget har förlorat varannan match de senaste nio matcherna:
- Vi hanterade pucken dåligt idag. Jag tror verkligen på den här gruppen. Motståndarna kommer alltid att få sina lägen, så klart men om vi kan städa upp vårt spel kommer det att se annorlunda ut, sa Zibanejad.
Brodin firade 100 när Wild vann
Backen Jonas Brodin stod för två assist när hans Minnesota Wild besegrade Philadelphia Flyers med 4-1. Poängen var hans 100:e och 101:a assist i karriären. Den här säsongen har det blivit ett mål och elva assist för svensken. Totalt under de åtta säsonger han spelat i NHL - samtliga med Wild - har han gjort 29 mål och 101 assist på 518 matcher.
Två poäng av "Bäckis" - som närmar sig milstolpe
Nicklas Bäckström gjorde ett mål och en assist när Washington Capitals vann borta mot Tampa Bay Lightning. Bäckström högg på ett misstag av Bolts-backen Jan Rutta och petade in 0-1 i den första perioden. I slutskedet av matchen assisterade han Tom Wilson när denne fastställde slutresultatet till 5-2 för Caps. Med sina två poäng har han nu 6+17 den här säsongen. Och i karriären närmar han sig 900 poäng. Han står nu på 896 (237+659).

TBL-WSH: Bäckström gör matchens första mål

Olofsson i poängform när Sabres föll
Victor Olofsson gjorde sitt 14:e mål för säsongen när han i powerplay direktsköt 1-1 borta mot New York Islanders. Han noterades även för en assistpoäng på Jack Eichels 2-2-mål, men Sabres föll till slut på övertid. Det var Olofssons 30:e och 31:a poäng för säsongen och han har gjort två mål och tre assist på de senaste tre matcherna.

NYI-BUF: Olofssons tunga skott utjämnar matchen

Boqvist nätade när Devils bröt trenden
Jesper Boqvist inledde målskyttet i New Jersey Devils match mot Arizona Coyotes när han från position bredvid målet styrde in pucken efter att Michel McLeods halvträff bara passerat målvakten Darcy Kuemper. Det var Boqvists tredje fullträff för året.
Nilsson storspelade mot Blue Jackets
Anders Nilsson stoppade 38 av 41 skott när hans Ottawa Senators övertidsbesegrade Columbus Blue Jackets med 4-3. Columbus Gustav Nyquist noterades för en assist, hans 13:e för året, på gästernas 1-1-mål.
De La Rose målskytt när Blues vann
Jacob De La Rose gjorde sitt första mål i Blues-tröjan och andra mål för säsongen när han kvitterade till 3-3 i Blues mäktiga vändning mot Chicago Blackhawks. Målet, en mäktig backhandlyftning, kom bara 12 sekunder efter att Tyler Bozak gjort 2-3. Blues nätade fyra gånger i slutperioden och vände 0-3-underläge till seger. Hawks back Erik Gustafsson noterads för en assist till Chicagos 1-0-mål, som gjordes av Brandon Saad.

STL-CHI: de la Rose kvitterar matchen

Svenska pinnar när Leafs besegrade Oilers
Pierre Engvall stod för sin första flerpoängsmatch i NHL när hans Toronto Maple Leafs besegrade Edmonton Oilers med 4-1 på bortaplan. Engvall serverade Alex Kerfoot till matchens första mål och var även inblandad i Ilya Mikheyevs 0-2-mål. Oskar Klefbom noterades för en assistpoäng på Alex Chiassons reducering för hemmalaget. När Frederik Gauthier gjorde 1-3 blev det ytterligare blågula poäng: Dmytro Timashov stod nämligen för framspelningen - hans femte assist för året. Värt att notera är också att Klefbom spelade hela 28:11 minuter i matchen.
Värt att notera…
Erik Karlsson gjorde sin 22:a assist för säsongen när hans Sharks besegrade Vancouver Canucks med 4-2.
Adrian Kempe noterades för en assist när hans Kings föll med 5-4 efter straffar mot Penguins. Det var hans sjunde assist för säsongen.
Patrik Nemeth spelade 24:15 minuter i Detroit Red Wings 2-1-seger mot Montreal Canadiens. Det var mest i Wings.
… Joakim Nordström spelade 13:16 minuter när hans Boston vann borta mot Florida med 4-2. Panthers Anton Strålman spelade 19:28 minuter.