PanarinWC_55

Det blev förlust för Tre Kronor i VM-premiären mot Ryssland i Köln: 1-2 (1-0, 0-0, 1-0, 0-0, 1-0) efter förlängning och straffar.
Chicago Blackhawks Artemi Panarin satte sin straff bakom Viktor Fasth från CSKA Moskva i ryska ligan KHL. Övriga straffskyttar, däribland svenskarna Elias Lindholm (Carolina), Oliver Ekman-Larsson (Arizona) och William Nylander (Toronto) missade.

Det är 13 år sedan Tre Kronor senast besegrade Ryssland i en match i VM eller OS. Den segerlösa svenska sviten är nu 13 matcher lång.
Tre Kronors ledartrio med förbundskaptenen Rikard Grönborg, Peter Popovic och Johan Garpenlöv anmälde 20 spelare i den första truppen och lämnade ute samtliga SHL-spelare utom lagkaptenen Joel Lundqvist från Frölunda. Alla de 16 NHL-spelare som anmält sig till VM-tjänst var med, medan Ryssland kom med 16 spelare från KHL.
Tre Kronor tog ledningen med 1-0 efter 14.40 i första perioden, ett mål som handlade mycket om Tampa Bay Lightning och Carolina Hurricanes. Victor Hedman (Tampa) tryckte ner lagkamraten Nikita Kucherov bakom det svenska målet och fick det ryska laget en man kort. Victor Rask (Carolina Hurricanes) lurade Tampas Vladislav Namestnikov innan Elias Lindholm (Carolina) sköt lågt och otagbart från slottet förbi Tampas målvakt Andrej Vasilevski.
- Inget supermål, men det var en snygg passning från Victor Rask, så det var bara att lägga in den, sade Lindholm efter matchen.
Andra perioden blev ett ställningskrig utan några riktigt farliga målchanser, men i tredje kom ryssarna ut med hög fart och intensitet och pressade tillbaka det svenska laget i försvarszonen framför Viktor Fasth.
Efter halva perioden hade ryssarna gått upp till 12-1 i skott och också hunnit med att göra kvtteringsmålet. Sedan Linus Omark (Salavat Juljajev) missat och Alexander Barabanov (SKA St. Petersburg) vänt bort Oliver Ekman-Larsson bakom mål, kunde CSKA Moskvas Sergei Andronov från nära håll få pucken förbi Fasth - för övrigt Andronovs första mål för ryska landslaget.
Den bästa svenska anfallsformationen var Victor Rask och Elias Lindholm med Colorados Gabriel Landeskog. En trio som ofta bet sig fast i den ryska försvarszonen och skapade långa anfall mot trötta ryska försvarare. Backen Alexander Edler (Vancouver) spelade fysiskt och satte sig i respekt hos både Jevgenij Dadonov (SKA) och Vladislav Namestnikov med tunga tacklingar.
Men Viktor Fasth var Tre Kronors bäste spelare. I förlängningen tvingade han en helt ensam Nikita Kutcherov att skjuta utanför sedan Nylander tappat pucken på blå och i straffläggningen var han säker när Nikita Gusev (SKA) utmanade. Mot Panarins skott var inget att göra.
- Jag tyckte ändå vi gjorde ett bra jobb även om vi blev tillbakapressade i tredje perioden. Vi spelade mycket bra i början, den första kvarten, men vi spelade inte så i 60 minuter, sade Rikard Grönborg om bland annat slutperioden där ryssarna vann skotten med 14-3 och totalt med 30-23 över 65 minuters hockey.
Förbundskaptenen konstaterade att många av de svenska spelarna varit inaktiva en tid och är ovana att spela på en stor europeisk rink, medan de flesta av ryssarna kommer från KHL och är vana vid stor rink.
- Vi behöver värma upp mer. Vi har lite att jobba på, sade Grönborg.
Matchen i Lanxess Arena i Köln var alltså Tre Kronors 13:e raka match utan seger mot Ryssland. En svit som inleddes i VM i Wien 2005 (3-6) efter Tre Kronors seger i tjeckiska Ostrava, 3-2 den 27 april 2004.
Tre Kronor fortsätter VM-äventyret redan på lördagskvällen mot hemmanationen Tyskland. Nedsläpp klockan 20.15, svensk tid.

FIN-BEL_55

* Finland hade klara besvär med närmast B-nationen Vitryssland men vann till slut med 3-2. Veli-Matti Savinanien från Tappara gjorde segermålet i mitten av tredje perioden. Finland gick till en tidig ledning genom Sebastian Aho (Carolina) och Oskar Osala från Metallurg Magnitogorsk och J20-landslagets Jegor Sharangovich. Finland hade svårt att få fram skotten mot Dinamo Minsks kanadensiske målvakt Kevin Lalande, och förbundskapten Lauri Marjamäki fick en hel del att fundera på.
Tyskland stod för VM:s första sensation när laget besegrade USA med 2-1. USA vann skotten med 43-27 men Thomas Greiss (NY Islanders) storspelade i det tyska målet. Greiss klubbkamrat Dennis Seidenberg och dennes yngre bror Yannic (Salzburg) ledde ett defensivt tyskt lag som var rejält tillbakapressade i slutperioden efter att Tobias Rieder (Arizona) lyft in 1-0 i första. Bara minuten efter att Connor Murphy (Arizona) kvitterat hade Anders Lee (Islanders) en puck som var två millimeter från att passera hela mållinjen - innan Dennis Seidenberg kunde vispa bort den. I power play avgjorde hemmasonen Patrick Hager i power play. Framför mål styrde Hager in Seidenbergs skott bakom Detroits Jimmy Howard.

20170505_post

Kanada vann utan att överanstränga sig mot Tjeckien med 4-1. Matchen fick lite nerv sedan Lukas Radil (Sparta Moskva) i slutperioden reducerat Kanadas 2-0-ledning efter mål av Buffalos Ryan O'Reilly och Floridas Mike Matheson, men tjeckerna orkade inte. Kanada kunde gå ifrån och när Colorados Tyson Barrie slog in 3-1 efter 54.50, bara två minuter efter tjeckernas reducering, var saken klar. Carolinas Jeff Skinner satte fyran i tomt mål.