Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång.

De är spelarna som, utöver att dela samma förnamn, båda etablerade sig i SHL som tonåringar - en som lovande offensiv forward i Brynäs, den andra som ansvarsfull center i Skellefteå AIK - innan de vid 21 års ålder prövade lyckan i NHL.
Den ene, poängproducenten, i Philadelphia Flyers organisation. Den andre, tvåvägsspecialisten, i Pittsburgh Penguins dito, innan det sedermera bar av till St. Louis.
Nattens NHL-omgång tillhörde Oskar Lindblom och Oskar Sundqvist.

STL-VGK: Sundqvist läckra handlesskott

Lindbloms Philadelphia Flyers har haft en motig inledning på säsongen där habila insatser blandats med en del mentala kollapser, något som lett till att huvudtränare Dave Hakstol ifrågasatts. I natt mötte man ett annat "krislag" med ifrågasatt tränare: Los Angeles Kings, i en match där Lindblom kom att bli tungan på vågen. Först spelade han fram Wayne Simmonds till Flyers 2-1-mål 10.53 in på den andra perioden. Bara minuter senare, 14.05 in, satte han själv 3-1 efter en tilltrasslad situation framför mål där han kämpade bort Dion Phaneuf och trycke in pucken. Matchen slutade till sist 5-2 i Flyers favör, något som innebär att Lindblom alltså registrerades för det matchvinnande målet. Från tränare Hakstol blev det 14:18 minuters förtroende på isen - Lindbloms fjärde högsta total den här säsongen.
Få de senaste nyheterna från NHL på Twitter via [@NHLsv]
Inte heller Sundqvists St. Louis Blues har haft en särskilt rolig inledning på säsongen med sju förluster lagets första tio matcher. Det kan dock inte läggas Sunqvist till last då han missat en stor del av upptakten i sviterna av en ful tackling han mottog från Washington Capitals Tom Wilson under försäsongen. När han väl spelat har det gått desto bättre. Sedan Sundqvist hittade tillbaka i laguppställningen har Blues vunnit två av tre, inklusive nattens drabbning mot Vegas Golden Knights. Slutresultatet skrevs till 5-3 Blues och svensken var i allra högsta grad inblandad. Först gjorde Sundqvist 1-0 genom en läcker aktion där han snurrandes framför mål kämpade bort Brayden McNabbs bevakning och skickade in pucken bakom egen rygg. Sedan satte han även 3-2 med hjälp av ett distinkt handledsskott i bortre krysset. Sundqvist har nu tre poäng (två mål, en assist) på tre matcher sedan återkomsten från skada.
- Det är vad vi sett från honom sedan träningslägret, sade Blues coach Mike Yeo till NHL.com/sv.
- Förra säsongen visste vi att han skulle vara pålitlig defensiv varje kväll. Den här säsongen har han dessutom börjat visa upp sin offensiv.
ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
Svenskarna tongivande i samband Flames vändning
Calgary Flames stod under nattens möte med Colorado Avalanche för en sanslös upphämtning. I underläge 4-1 inför tredje perioden inleddes en rasande comeback. Mikael Backlund hade i andra perioden stått för Flames dittills enda mål, men det var Elias Lindholm som kastade bensin på Calgarys flammor i samband med sitt powerplaymål 47 sekunder in på period tre. Det var starten på en period som resulterade i totalt fem mål och en 6-5-seger för Flames. Anmärkningsvärt är att Lindholm, i och med nattens mål, redan nu gjort mer än hälften så många mål (nio) som hans tidigare karriärsbästa (17). Var kan detta sluta?
Efter tröga starter - blågula som börjar varva igång
Calle Järnkrok (Nashville Predators) och Marcus Johansson (New Jersey Devils) är båda spelare som har potentialen att bidra med såväl mål som assist i sina lag. Hittills under 2018-19 har poängen dock lyst med sin frånvaro. Johansson inledde säsongen med ett mål och en assist sina första åtta matcher, medan Järnkrok mäktat med ett mål och en assist sina första elva matcher. I natt lossnade det dock för båda herrarna som stod för två poäng (ett mål, en assist) vardera - deras första flerpoängsmatcher för säsongen. Järnkroks Nashville besegrade Tampa Bay Lightning med 4-1 medan Johanssons New Jersey förlorade med 4-3 mot Detroit Red Wings.

TBL-NSH: Järnkrok kan bara tacka Johansen