ovechkin scores

Washington Capitals trivs utomhus, så mycket kan vi slå fast. På lördagen vann de sin tredje raka utomhusmatch, när de besegrade Toronto Maple Leafs med 5-2 i 2018 Coors Light NHL Stadium Series inför 29 516 fans på läktarna på U.S. Naval Academy-arenan i Annapolis.
Utomhusmatcher kan ibland bli defensiva, tillknäppta historier och det är inte alltid det ges utrymme åt de största stjärnorna att glänsa. Men det var en trio riktiga storspelare som ledde vägen för Washington Capitals. Nicklas Bäckström, Evgeny Kuznetsov och backen John Carlson hade alla varsitt mål och två assist i segern.

Och Capitals allra största stjärna, Alexander Ovechkin, passade på att slå till med sitt 40:e mål för säsongen på helt rätt dag.
- Mina kedjekamrater och lagkamrater gör ett bra jobb och hjälper mig där ute. Jag behöver bara göra mitt jobb och sätta dit pucken. Och det funkar, säger Ovechkin till NHL.com/sv efter segern.
Därmed är Ovechkin den blott sjätte spelaren som gjort nio säsonger eller fler med minst 40 mål. Han ansluter till ett hyfsat stjärnspäckat sällskap med Wayne Gretzky, Marcel Dionne, Mario Lemieux, Mike Bossy och Mike Gartner. Men ryssen är knappast nöjd för det. Nu står han noterad för 598 mål i karriären och lär snart passera 600 gjorda mål. Dessutom jagar han ytterligare en notering den här säsongen:
Relaterat material: [Klar seger för Capitals i Stadium Series]
- 40 är trevligt. Men 50 är bättre. Jag har fortfarande tid på mig att nå det, säger Ovechkin och syftar på de 17 matcher han har på sig att skjuta ytterligare tio mål.
Lagkamraten T.J. Oshie var full av beundran för lagkamratens prestation efteråt.
- Jag tycker inte man kan vara överraskad över något han gör eller de noteringar han slår eller hur han gör sina mål, för det känns som om han gjort det på alla möjliga sätt. Och det har han gjort på stadig basis. Att han når 40 mål igen, så konsekvent som han gör mål varje säsong, var och varannan match, jag har aldrig sett en kille som han, säger Oshie till NHL.com/sv.
Ovechkins mångårige parhäst Nicklas Bäckström ville inte vara sämre han. Svensken stormade ut ur grindarna i fin form och gjorde tre poäng redan i den första perioden. Redan efter knappa fyra minuter spelade han fram Evgeny Kuznetsov till 1-0 i powerplay. Dryga två minuter senare var han inblandad när Ovechkin gjorde 2-1 och med knappa fyra minuter kvar av perioden sköt Bäckström själv 3-1, även det i powerplay. Därmed skaffade sig Capitals ett övertag som Maple Leafs aldrig nådde ikapp.

• Vi försökte väl inte ställa till med någon show, vi försökte bara spela vårt spel. Vi visste att Toronto är ett bra lag och försökte spela vårt spel. Vi visste att de här två poängen var viktiga och ville bara vinna matchen, säger Bäckström till NHL.com/sv.
    - Jag tycker vårt powerplay hjälpte oss komma in i matchen. Du får känna på pucken mer än vad motståndarna får, och vi gjorde två viktiga mål. När man får en sådan ledning får man feeling direkt och det hjälpte mycket, säger Ovechkin om Capitals pigga start.
    Tränaren Barry Trotz var givetvis nöjd med segern, och inte minst sina stjärnspelares insatser. Flera av dem har spelat utomhusmatcher förut, och spelare som Ovechkin och Bäckström har nu vunnit alla tre utomhusmatcher de spelat. Förutom gårdagens seger har de också varit med och vunnit Winter Classic två gånger om, först 2011 på Heinz Field i Pittsburgh och sedan 2015 hemma på Nationals Park i Washington. Nu blev det alltså tredje gången gillt för Bäckström och Ovechkin.
    - Du följer dina toppkillar. Och jag tycker att ikväll om man tittar på Bäckström, Ovechkin, Wilson och den kedjan så är det de som leder oss. Alla lag följer sina ledare när ledarna är på tårna, och jag tyckte de var på tårna ikväll, säger Barry Trotz till NHL.com/sv.

Inte ens ett strömavbrott lyckades skaka Capitals den här kvällen. Med hemmalaget i ledning 5-2 i mitten av den tredje perioden blev det plötsligt svart inne på arenan. Matchen fick avbrytas i cirka 15 minuter, men kunde återupptas och avslutas. Några fler mål gjordes dock inte i slutperioden.
- Åh nej, måste vi vänta? Låt oss spela färdigt. Men vi behövde inte vänta särskilt länge, så det var bra för spelarna och fansen, säger T.J. Oshie om strömavbrottet som kanske kunde fått lite momentum i spelarna.
En som av förklarliga skäl inte var lika nöjd var Maple Leafs tränare Mike Babcock.
- Capitals tittar på oss och tycker att vi fortfarande är unga grabbar. Och vi såg ut som unga grabbar där ute ikväll. Jag tycker de knuffade runt oss och forecheckade oss. Jag tycker inte vi levererade alls, säger Babcock efter att Maple Leafs aldrig kom närmare än Nazem Kadris reducering till 3-2 i början av andra perioden.
I och med segern befäste Capitals sin ledning i Metropolitan Division. Pittsburgh Penguins vann efter förlängning mot New York Islanders, men Philadelphia Flyers förlorade med 7-6 på straffar i Tampa. Den ledningen blir läglig nu när laget ger sig iväg på en tre matcher lång bortaturné på västkusten.
- Den här roadtripen blir givetvis viktig för oss. Vi behöver samla ihop poängen. Det spelar ingen roll om det är en eller två, men vi måste samla poängen och fortsätta framåt, säger Ovechkin om Capitals kamp i toppen av divisionen.