gurianov_roundup

Washington Capitals och Calgary Flames var piskade att vinna match 5, respektive 6, mot New York Islanders och Dallas Stars för att undvika eliminering.

Och det började bra för respektive lag.

Capitals fick strax inför match beskedet att skadade centerstjärnan Nicklas Bäckström var tillbaka i spel efter att han saknats sedan första perioden i match 1 av serien, samtidigt som Flames gick upp i ledning 3-0 i sin match bara minuter in på första perioden.

Men Islanders och Stars var obarmhärtiga denna slutspelsafton.

Här är summeringen från Stanley Cup-slutspelet den 20 augusti:

Washington Capitals - New York Islanders 0-4 (NYI vidare med 4-1 i matcher)

Capitals visade liv i serien i match 4 genom att vända underläge 0-2 till 3-2. Men utöver det har det mesta i serien mot Islanders handlat om New York-lagets outtröttligt hårda jobb, kassaskåpstäta defensiv och brutala effektivitet.

Så även i match 5.

Capitals fick iväg totalt 21 skott på hela matchen mot Islanders målvakt Semyon Varlamov. Det vinner du vanligtvis inga matcher på i NHL. Det som talar emot den tesen är visserligen att Islanders endast avlossade 17 - och fick utdelning på fyra. Men Barry Trotz' mannar har varit effektiva serien igenom och torsdagsnatten var inget undantag.

Islanders avancerar till andra rundan via seger 4-0

Anthony Beauvillier öppnade målskyttet 10:19 in på första perioden när han, i spel fem mot fyra, hittade position vid höger tekningscirkel och störtade fram för att skicka in pucken i öppet mål efter en tilltrasslad situation framför Braden Holtby i Capitals mål.

Beauvillier ökade sedan själv på till 2-0 9:33 in på andra perioden när han tog emot en läcker passning från Josh Bailey, bröt in på mål och lirkade in en backhand bakom Holtby.

Capitals gjorde vad man kunde för att krypa tillbaka in i matchen, men den intensitet och desperation man visade i match 4 - den som var helt nödvändig för att kunna äta sig in i matchen och vända - lyste med sin frånvaro.

Istället kunde Islanders defilera in i mål genom att skicka in 3-0 och 4-0 i öppen bur med minuter kvar av tredje perioden efter att Capitals coach Todd Reirden plockat Holtby för att gå för en kvittering.

Calgary Flames - Dallas Stars 3-7 (DAL vidare med 4-2 i matcher)

6:34 in på första perioden såg det mesta ljust ut för Calgary Flames. Då hade det rödklädda "hemmalaget" redan gått ifrån till 3-0 mot ett sömndrucket Dallas Stars.

Andrew Mangiapane styrde in 1-0 efter 3:42, Johnny Gaudreau utökade ledningen till 2-0 efter 5:38 då han skickade in pucken från sarghörnet och fick en turlig studs och Rasmus Andersson gjorde 3-0 efter 6:34 när han i ett flygande anfall tog emot en passning från Tobias Rieder och pricksköt in pucken bakom Anton Khudobin.

Därefter vaknade Stars. Och till Flames stora fasa var det ett uppvaknande utan dess like. Stars rasslade nämligen av hela sju (!) mål i rad över nästkommande två och en halv period. De två största segerdirigenterna? Ungtupparna Miro Heiskanen och Denis Gurianov som, över resten av matchen, var överallt på banan.

Gurianov noterar fyra mål i Stars målfyrverkeri

Heiskanen reducerade till 3-1 9:36 in på första perioden och spelade också fram Gurianov till 3-2 59 sekunder in på andra perioden. Gurianov ordnade sedan kvitteringen bara minuter därefter vilket resulterade i att Flames målvakt Cam Talbot fick sätta sig på bänken till förmån för David Rittich.

När Radek Faksa vräkte in 4-3 i powerplay 5:47 in på andra perioden, assisterad av just Heiskanen och Gurianov, gick momentum i matchen att ta på. Joe Pavelski utökade till 5-3 efter 7:22 och Gurianov fullbordade sitt hattrick efter 15:30. Stars lämnade period två med 5-0 i målskillnad och ett serieavancemang nära till hands.

Men inte innan Denis Gurianov tryckt in sitt fjärde mål för kvällen 9:02 in på tredje perioden. Gurianov följde upp en retur och visslade dit pucken bakom Rittich.

Total skörd för matchens två bästa spelare blev fem poäng för Gurianov (4+1) och fyra för Heiskanen (1+3). Även Joe Pavelski stod för en utmärkt insats med sina tre poäng (1+2).

Stars ställs nu mot Colorado Avalanche i nästa runda av Stanley Cup-slutspelet.