GettyImages-663892082

Kampen om slutspelsplatserna i Atlantic Division är fortsatt hård i slutskedet av NHLs grundserie. Under söndagen gjorde Boston Bruins vad som krävdes: Laget vann den svåra bortamatchen mot Chicago Blackhawks.

Det kan man tacka målvakten Anton Khudobin för.
Gästande Boston tog kommandot tidigt och Ryan Spooner gjorde 1-0 redan efter 6:34. Spooner styrde in Zdeno Charas handledsskott från blålinjen när han fick stå relativt ohotad framför målvakten Corey Crawford. 2-0 kom 63 sekunder från periodvilan när Patrice Bergeron fick på en fantastisk träff med ett slagskott från strax innanför blålinjen. Corey Crawford såg i princip pucken hela vägen men kunde inget göra.
Den 30-årige Khudobin stod för flera fina räddningar under matchen, bland annat gjorde han en mycket akrobatisk räddning på Marian Hossas returskott i slutet av den första perioden. Det fina spelet höll sig matchen igenom men Artemi Panarin överlistade Khudobin med den andra periodens enda mål.

Kevan Miller punkterade sedan matchen med 9:15 på klockan av den tredje perioden. Trots ett febrilt bombardemang från hemmalaget i slutakten stod Boston, och Khudobin, pall för det mesta. Khudobin fick vittja nätet ytterligare en gång och det kom endast 25 sekunder efter Millers 3-1-mål. Jordin Tootoo, Chicago vann skotten i slutperioden med 16-6 och totalt med 43-29. Men Boston, och Khudobin, stod pall.
I och med segern klättrade laget upp på andra plats i Atlantic Division. Boston har dock två matcher mer spelade än både Toronto Maple Leafs och Ottawa Senators, som ligger en poäng bakom.
Tampa Bay Lightning höll sina slutspelsdrömmar vid liv i och med 6-3-segern mot Dallas Stars i natt.
Lightning tog ledningen i den första perioden mot Stars genom Adam Erne som gjorde sitt andra mål för säsongen.
Laget tappade sedan spelet helt i den andra perioden och lät Dallas gå ikapp och förbi efter mål av Gemel Smith och Jason Spezza, men 18 sekunder kvar av perioden kunde Braydon Coburn få en den viktiga 2-2-pucken för Tampa Bay.
Det sena kvitteringsmålet tycktes ge Bolts ny energi och i den tredje perioden kom hemmalaget ut med en helt annan intensitet.
Brayden Point, Ondrej Palat och Adam Erne, med sitt andra för kvällen, såg till att Lightning gick fram till 5-2.
Brett Ritchie tröstmålade förvisso för Stars innan Anton Strålman satte slutresultatet 6-3 i öppen bur med två sekunder kvar av matchen.
- Vi hade ett snack i omklädningsrummet efter matchen, säger Lightnings coach Jon Cooper. Vill vi ge oss själva chansen att spela efter mer efter nästa söndag? Om inte ska vi fortsätta spela som vi gjorde i andra idag. Om vi vill det ska vi spela som vi gjorde i tredje.
Bolts är nu tre poäng bakom Toronto Maple Leafs och Ottawa Senators i jakten på den sista wild card-platsen, men både Toronto och Ottawa har en man mindre spelad.
Tampa Bay har fyra matcher kvar att spela och ger sig på tisdag ut på en tre matcher lång borta-turné med mycket viktiga matcher då man möter Boston, Toronto och Montreal, innan laget avslutar hemma mot Buffalo.
- Nu handlar det om att vinna eller åka hem, säger Anton Strålman. Det kanske inte ens räcker om vi vinner fyra raka, men det skulle hjälpa oss. Varje match är en "Game 7".
Vi kommer att ha många spännande matcher att se fram emot under de sista rundorna i grundserien.
Här följer en sammanfattning från nattens alla matcher i NHL:
Chicago Blackhawks - Boston Bruins 2-3 (0-2, 1-0, 1-1)
Förlusten gör att Chicago tappar i kampen om Presidents' Trophy. Washington, som vann mot Columbus, ligger nu fem poäng före Blackhawks med fyra matcher kvar att spela.
New York Rangers - Philadelphia Flyers 4-3 (0-0, 2-1, 2-2)
Mika Zibanejad gjorde sitt 13:e mål för säsongen och Oscar Lindberg sitt åttonde för Rangers. Övriga målskyttar för hemmalaget var Brendan Smith och Chris Kreider. Rangers säkrade i och med vinsten den första wildcardplatsen i Öst. Valtteri Filppula och Brayden Schenn nätade för Flyers, som är borta från slutspel.

Vancouver Canucks - San Jose Sharks 1-3 (0-2, 0-0, 1-1)
San Joses seger gör att man nu är tre poäng före Calgary i kampen om en direktplats - båda har säkrat slutspelsplatserna. Sharks är dessutom två poäng bakom Anaheim och Edmonton, men har en match mer än de båda. Tomas Hertl gjorde två mål och Patrick Marleau ett för gästerna. Sven Baertschi gjorde Vancouvers mål.
Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes 3-2 (1-1, 1-0, 1-1)
Conor Sheary gjorde sitt 22:a mål för säsongen för Pittsburgh som även fick Jake Guentzel och Scott Wilson med i målprotokollet. Jeff Skinner och Justin Faulk gjorde gästernas mål. Elias Lindholm noterades för assist på båda målen. Pittsburgh klev i och med segern om Columbus och ligger nu på andraplats i Metropolitan Division.
Minnesota Wild - Colorado Avalanche 5-2 (3-1, 2-1, 0-0)
Minnesota studsade tillbaka direkt efter lördagens 0-3-förlust mot Nashville. Erik Haula gjorde ett mål och en assist och Mikko Koivu noterades för två assist för hemmalaget. Wilds övriga målskyttar var Martin Hanzal, Jared Spurgeon, Zach Parise och Jordan Schroeder. Colorados Gabriel Landeskog gjorde sitt 18:e mål för säsongen. Det gjorde även Mikko Rantanen.
Buffalo Sabres - New York Islanders 2-4 (0-1, 1-1, 1-2)
Anders Lee gjorde två mål när Islanders visade att man ännu inte är borta från slutspelsjakten. Cal Clutterbuck och Josh Ho-Sang gjorde lagets övriga mål. Evander Kane och Zemgus Girgensons gjorde mål för Buffalo, som vann skotten med 36-27.

Columbus Blue Jackets - Washington Capitals 3-2 (0-0, 0-3, 2-0)
Capitals drygade ut sin ledning i Metropolitan Division och kopplade ett stadigare grepp om Presidents Trophy efter 3-2 borta mot Blue Jackets. Washington har nu fem poängs marginal ner till Pittsburgh Penguins och Chicago Blackhawks i toppen av NHL.
Andre Burakovsky gjorde ett mål och en assist och har nu gjort 12+22 den här säsongen. Nicklas Bäckström spelade fram till T.J. Oshies 1-0-mål. Hans 61:a målgivande pass den här säsongen.
Alex Wennberg noterades för en assist i Columbus som förlorade sin tredje raka match.
St. Louis Blues - Nashville Predators 4-1 (1-1, 0-2, 0-1)
Alexander Steen gjorde ett mål för St. Louis Blues, det 15:e för säsongen, när Predators slogs tillbaka i Scottrade Center.
Gästerna misslyckades i och med förlusten att säkra en plats i playoff.
Filip Forsberg hade en assist för Predators.
Tre matcher återstår för Nashville som möter Islanders i nästa match.
Tampa Bay Lightning - Dallas Stars 6-3 (1-0, 1-2, 4-1)
Dallas Stars Esa Lindell hade en fin afton och noterades för tre målgivande passningar.
Det räckte dock inte för gästerna mot ett Lightning som kämpar för sina slutspelsliv.
Anton Stålman satte 6-3 för hemmalaget i öppen kasse. Det var hans femte mål den här säsongen.
Calgary Flames - Anaheim Ducks 3-4 (0-2, 2-1, 1-1)
Anaheim Ducks tog tillbaka ledningen i Pacific Division efter segern mot Calgary Flames i Scotiabank Saddledome i natt. Anaheim har nu två poäng till godo på Edmonton Oilers som dock har en match mindre spelad.
Logan Shaw satte det avgörande målet på en retur från Flames-keepern Brian Elliot med 3 minuter kvar av tredje perioden.
Dessförinnan hade Jakob Silfverberg satt sitt 23 mål för säsongen för Ducks.
Mikael Backlund gjorde en assist i Flames.
Los Angeles Kings - Arizona Coyotes 1-2 (0-1, 0-1, 1-0)
Oliver Ekman-Larsson svarade för två målgivande passningar då Arizona Coyotes släckte LA Kings playoff-drömmar.
Alexander Burmistrov och Anthony Duclair nätade för Yotes.
Alec Martinez reducerade turligt, via ett försvarsben, fyra minuter in i tredje perioden. Hemmalaget forcerade hårt, vann skotten med 35-15, men kunde inte överlista en storspelande Mike Smith i Coyotes-målet.
Nattens utropstecken:
Arizona Coyotes målvakt Mike Smith gjorde en fantastisk match mot LA Kings och stoppade 34 puckar mot LA Kings.
Målet han släppte förbi sig var ett nedlägg mot hörnet som ändrade riktning på ett försvarar-ben.

Tre stjärnor:
Tomas Hertl, San Jose Sharks, 2 mål
Anders Lee, New York Islanders, 2 mål
Esa Lindell, Dallas Stars, 3 assist
Så gick snacket:
"Det var en skön seger. Vi är kvar i kampen om slutspelsplatserna. Vi jobbade bra och Jaro [Halak] spelade bra." - Cal Clutterbuck efter Islanders seger
"Det måste vara vår inställning: Vi måste se till att saker händer. Vi får inte vänta på att något ska hända." - Jordan Schroeder, Minnesota Wild.
"Det gick ganska bra. Jag var lite nervös i början men killarna gjorde ett väldigt bra jobb." - Anton Khudobin
Vad är på gång:
Den amerikanska måndagen bjuder på tre matcher med start 01:00 under natten mot tisdag. Toronto Maple Leafs gästar Buffalo Sabres, Ottawa Senators besöker Detroit Red Wings (också 01:00). 01:30 börjar kvällens sista drabbning: Florida Panthers - Montreal Canadiens.