MIN-ARI: Eriksson Ek går på mål och förvaltar retur

Minnesota Wild har inlett säsongen 2021-22 i rekordtempo. Lagets matchsvit på 15-6-1 och 31 poäng, är Minnesotas bästa sedan säsongerna 2013-14 och 2002-03 då Wild spelade ihop 30 poäng efter matchsviten 13-5-4.

• Nu visar det sig att vi har bredd i laget, sade Wild-tränaren Dean Evason efter segern med 5-2 mot Arizona Coyotes, på hemmais i Xcel Energy Center under natten mot onsdagen, svensk tid.
    - Vi tränare behöver inte lära spelarna något, vi tränar inte på något annorlunda sätt mot vad vi brukar göra. Vi har bara den bredden i laget som betyder att alla bidrar med mål och poäng; alla spelar för det mesta på rätt sätt och på samma sätt, och om vi gör det så känner vi att vi kommer att kunna göra mål.
    Minnesotas svenske back Jonas Brodin gjorde ett mål och spelade fram till ett mot Arizona, Joel Eriksson-Ek gjorde ett mål och Victor Rask spelade fram till ett.
    Kedjan med Jordan Greenway, Joel Eriksson Ek och Marcus Foligno dominerade matchen med ett mer än godkänt facit på fem poäng, varav tre mål. Trion fanns överallt, i varje zon och konsekvent under hela matchen och var och en i kedjan registrerades för +3 i plus-minusstatistiken.

Dean Evason poängterade ändå att laget vinner på sin bredd.
- Det är inte en kedja, det är inte två spelare och det är inte en försvarare. Det är att alla är inblandade i offensiven. Vi gillar att spela så för att det är roligare att spela på det sättet, sade Evason.
Den svenske och OS-aktuelle backen Jonas Brodin var inblandad i händelserna på mer än ett sätt. Hans mål fram till 4-1 bara fyra sekunder före slutet av andra perioden, gav Minnesota ett skönt självförtroende att ta med sig in i omklädningsrummet.
- Det var ett viktigt mål, ett mål precis i rätt ögonblick. Det liksom gav oss en kudde att vila på i pausen, betygsatte Wilds målvakt Kaapo Kähkonen Brodins mål.
Jonas Brodin utmärkte sig bara några minuter före målet på ett helt annat sätt: han tog en utvisning (!). Den 28-årige värmlänningen gick in i matchen med noll utvisningsminuter på de 21 första matcherna, en klar kandidat till Lady Byng Trophy, prisets till ligans sportsligaste spelare. Nu fastnade Brodin på domarens radar efter en hakning mot Coyotes Clayton Keller efter 16:31 av andra perioden. Han satt av straffet och tog revansch direkt: bara knappt en och en halv minut efter att han kommit in på isen, gjorde han sitt tredje mål den här säsongen.
November har varit en succémånad för Minnesota Wild; efter tio segrar och en övertidsförlust på 14 matcher har laget fått med sig 21 poäng av 28 möjliga. Det ger en poängprocent på 75,0; under november månad var bara Toronto Maple Leafs bättre, 85,7 i poängprocent efter matchsviten 12-2-0.
Minnesota har saknat den norske puckartisten Mats Zuccarello i två matcher. "Zuc", trea i den interna poängligan, klev av i sista perioden mot Winnipeg Jets (7-1) i det som då bedömdes som en ren försiktighetsåtgärd efter en slashing över handen. Men han har varit borta både mot Tampa Bay Lightning (4-2) och mot Coyotes. Det har givit Victor Rask chansen: den 28-årige leksingen Rask har haft svårt att ta en plats i laget och bara spelat 12 matcher. Nu har han producerat sex poäng (2+4) på de senaste fem matcherna.

• Han bryr sig inte om var han spelar; vi kan sätta ihop honom (Rask) med vem som helst, och han är okej med det. Han kan spela där (som ersättare för Zuccarello) också. Det är väl ingen som gillar att sitta vid sidan, men vi måste fatta de besluten ibland, sade Evason nyligen om Rask. Men vi älskar att en spelare uppträder så professionellt när han kommer tillbaka in i laget.
    Den fina månaden har placerat Minnesota i topp i Central Division, fyra poäng före St. Louis Blues och hela sex före Nashville Predators och som tvåa i Western Conference på samma poäng som Calgary Flames.
    Wild inleder december med de avslutande två hemmamatcherna i sviten om fem: mot New Jersey Devils natten till fredagen och mot Toronto natten till söndagen. Värt att notera: på de fyra senaste hemmamatcherna (mot i tur och ordning Dallas, Winnipeg, regerande mästarlaget Tampa och Arizona) har Minnesota målfestat in 23-7.
    Kan december bli lika bra som november för Minnesota Wild?