swedish performers 0118

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång.

Magnus Pääjärvi och Anders Nilsson blev NHL-nattens hjältar när de klev fram för sitt Ottawa Senators. Den omaka duon, som sällan befinner sig i strålkastarljuset, var på hugget när Carolina Hurricanes kämpades ner hemma i PNC Arena.
Pääjärvi öppnade målskyttet för Senators genom att göra sitt fjärde mål för säsongen 15:47 in i den första perioden, medan Nilsson stod för en räddningsprocent på 97,1% genom 33 räddningar på 34 skott.
- Vi spelade rejält och tvingade fram många pucktapp, säger Pääjärvi till NHL.com/sv. Försvarsspelet kändes bra, vilket brukar ge framgång - speciellt när du kan sätta fyra mål framåt också.

CAR-OTT: Pääjärvi slår till pucken på tennis

• Från mitt perspektiv kändes det som vi inte gav dem särskilt mycket, instämmer Nilsson. Vi kämpade och spelade tufft matchen igenom och gav dem inte särskilt mycket utrymme att skapa chanser.
    Utöver sitt mål skapade Pääjärvi uppståndelse när han stod för en spektakulär vurpa i samband med firandet av målet.
    - Jag ger målet en 'sjua' och firandet en 'nia', skämtar Pääjärvi. Jag satte landningen rätt bra, inte sant? Jag bjuder på den. Publiken fick skratta lite, vilket var kul. Jag blev lite övertänd helt enkelt. När du väl befinner dig i luften är det inte så mycket att göra åt saken så det är bara att skratta och gå vidare.
    Pääjärvi har den här säsongen stått för fyra mål och en assist på 46 matcher för Senators. Nilsson, som anlände till klubben i en bytesaffär från Vancouver Canucks nyligen, har varit fullständigt fenomenal i sin nya klubb. På sju matcher har Nilsson imponerande 93,1 i räddningsprocent och 2,14 i insläppta mål per match (i genomsnitt).
swedish nilsson 0118

\\*
ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
Eriksson och Edler målskyttar för Canucks
I Elias Petterssons frånvaro - rookien saknas fortfarande efter den skada han ådrog sig för drygt två veckor sedan när han fastnade i Montreal Canadiens Jesperi Kotkaniemi - fick lagets övriga svenskar kliva fram för Vancouver Canucks i mötet med Rasmus Dahlins Buffalo Sabres. Efter att Buffalo gjort 1-0 i matchens första period svarade Edler genom att smälla dit sitt femte mål för säsongen. Matchen stod sedan och vägde, skiftande i fördel mellan de två lagen, fram till den tredje perioden.
Vid ställning 3-3 var det Loui Erikssons tur att visa framfötterna genom att sätta matchavgörande 4-3. Målet var Erikssons nionde för säsongen och han har nu stått för totalt 20 poäng (nio mål, elva assist) på 48 matcher. För Edler visar statistikraden på 20 poäng (fem mål, 15 assist) på 34 matcher.
Johan Larsson noterades för en assist hos Sabres, hans fjärde assist och åttonde poäng för 2018-19. Rasmus Dahlin lämnade isen utan poäng men med 25:10 i speltid.

VAN-BUF: Leivo spelar fram Eriksson till ledningsmål

Blågula poäng i målfest mellan Calgary och Detroit
Inte mindre än nio (!) svenskar fanns på isen när Red Wings gästade Flames i nattens batalj. Rimliga odds talade för blågula poäng - något som mycket riktigt slog in. Niklas Kronwall och Gustav Nyquist inledde med att spela fram Anthony Mantha till Detroits 1-0 i slutet av den första perioden. Mot slutet av andra perioden var det Elias Lindholms tur att skriva in sig i poängprotokollet då han plockade upp sin 35:e assist för säsongen på Sean Monahans 2-2-mål. Rasmus Andersson spelade sedan fram till James Neals 3-3 innan Gustav Nyquist svarade med att göra kvällens andra assist på Flames 4-3-mål.
Roligare än totalt fem poäng blev det dock inte ur svenskt perspektiv. Matchen slutade 6-4 till Flames och Christoffer Ehn, Jacob de la Rose, Jonathan Ericsson, Mikael Backlund och Oliver Kylington lämnade alltså isen utan poäng.