NYR-VAN: Boeser hittar nät från slottet

Vancouvers andra raka "tidiga" match fick bättre utfall än den första, John Carlson är NHL:s nya poängligaledare, en match mellan kanadensiska kombattanter där båda målvakter noterades för nollor och en svensk segerskytt när Flames bröt Ducks segersvit på hemmaplan…

Det, och mycket mer, i nattens NHL.
Nedan följer en summering av omgångens fem NHL-matcher:
New York Rangers - Vancouver Canucks 2-3 (0-3, 1-0, 1-0)
Canucks andra tidigt schemalagda match på två dagar fick en betydligt roligare utgång än den första (New Jersey Devils, 0-1). I centrum stod en svensk målvakt, en svensk framspelare och en utmärkt förstaperiod. Sex minuter och en sekund in på matchens inledande period spelade Elias Pettersson fram nyutnämnde kaptenen Bo Horvat till dennes 100:e mål i karriären. Brock Boeser ökade på bortalagets ledning till 2-0 efter 13.34 - framspelad även han av Pettersson. Innan periodens slutsignal ljöd hade Jay Beagle utökat till 3-0, hans första poäng den här säsongen.

NYR-VAN: Fast styr in skott från Trouba

Nu inleddes en jakt på kvittering från Rangers sida. En jakt ledd av Jesper Fast. Ivrigt påhejad av Madison Square Gardens uppretade publik reducerade svensken till 3-1 14.58 in på andra perioden, framspelad av Jacob Trouba och Ryan Strome.
5.31 in på slutperioden var det Fast (och Mika Zibanejad) som dukade upp bordet för Artemi Panarin att från tekningscirkeln dunka in ytterligare en reducering. Trots 16 skott i tredje perioden kunde inte hemmalaget betvinga Jacob Markström en tredje gång och tvingade därmed absorbera ytterligare en förlust. Efter att ha inlett säsongen med två raka vinster har Rangers nu förlorat fyra raka.
Chicago Blackhawks - Washington Capitals 3-5 (0-1, 1-1, 2-3)
NHL:s nya poängligaledare återfinns i Washington Capitals. Men han heter inte Alex Ovechkin, Nicklas Bäckström eller Evgeny Kuznetsov. Nej, i toppen av poängligan hittar vi backen John Carlson med 18 poäng (3+15) på tio matcher, en mer än Edmonton Oilers Connor McDavid. Mot Blackhawks blev det en assist för Carlson - detta i samband med Alex Ovechkins 3-1-mål i tredje perioden. Dessförinnan hade T.J. Oshie gett Capitals ledningen i första perioden, Drake Caggiula kvitterat i andra och Nic Dowd gett Caps ledningen åter. Tredje perioden blev för övrigt en svängig historia. Efter Ovechkins 3-1 slog Blackhawks tillbaka två gånger om - Dominik Kubalik och Patrick Kane - och hämtade upp till 3-3. Matchavgörande blev Tom Wilsons 4-3 11.47 in på tredje perioden. Lars Eller fastställde slutresultatet till 5-3 med under minuten kvar att spela.

CHI-WSH: Carlson lägger upp för Ovechkins tunga skott

Anaheim Ducks - Calgary Flames 1-2 (0-0, 1-1, 0-1)
Mikael Backlunds andra mål för säsongen kom vid precis rätt tillfälle - 8.57 in på tredje perioden närmare bestämt - för att inkassera en tät 2-1-seger mot Anaheim Ducks. Dessförinnan hade hemmalaget tagit ledningen i andra perioden via Jakob Silfverbergs femte mål för säsongen, innan Michael Stone utjämnade matchen med sin första fullträff för säsongen. I Flames mål stod Cam Talbot för en utmärkt match med 29 räddningar på 30 skott. Förlusten var Ducks första på hemmaplan den här säsongen.

ANA-CGY: Backlund sätter Tkachuks framspelning

Winnipeg Jets - Edmonton Oilers 0-0 (0-0, 0-0, 0-0, 0-0, 1-0)
En match fylld av offensiva stjärnor som slutade… 0-0? Ja, det var precis vad som skedde i mötet mellan kanadensiska Jets och Oilers. Mike Smith (23 räddningar) och Connor Hellebuyck (28 räddningar) höll hov och hindrade stjärnor som Mark Scheifele, Patrik Laine, Blake Wheeler, Connor McDavid och Leon Draisaitl från att göra mål. Matchen gick hela vägen till straffläggning innan något lag hittade rätt. Väl där var det Jets som drog längsta strået via mål från Patrik Laine och Kyle Connor. Segern för Jets var tränare Paul Maurice 700:e i NHL.

WPG-EDM: Laine säkrar segern på Jets

Minnesota Wild - Montreal Canadiens 4-3 (1-0, 1-2, 2-1)
Minnesota undvek sin sjunde förlust på säsongen genom att vända underläge två gånger om mot Montreal Canadiens i en svängig match i Excel Energy Center. Hjältar för hemmalaget blev Jason Zucker (1+1), Mikko Koivu (0+2) och framförallt Zach Parise; 4-3-skytt med 7.06 kvar att spela av tredje perioden. Philip Danault noterades för två mål hos gästerna.

MIN-MTL: Parise avslutar Zuckers framspelning

SÅ GICK SNACKET:
"När du börjar med detta som ung man tänker du 'Wow, om jag kunde coacha 500 matcher i den här ligan vore det en bedrift'. Du tänker inte ens på att nå exempelvis 1000 matcher. Det är egentligen sedan jag kom till Winnipeg nu (2014) som vinsterna börjat läggas på hög."- Jets tränare Paul Maurice om att bli den sjunde NHL-tränaren genom tiderna att nå 700 vinster.
"Du kan inte vinna en match i första perioden, men du kan definitivt förlora en. Det var vad som hände idag. De var redo att spela och vi var det inte. Det kändes som de var först på varje puck över hela isen och de hade det alldeles för lätt att skapa vassa målchanser." - Henrik Lundqvist om Rangers förstaperiod mot Canucks (0-3).