COL-DET: Makar ger MacKinnon öppen kasse

Matchschemat i National Hockey League går mot sitt slut i takt med att All Star-uppehållet drar allt närmare. Nattens NHL-omgång inkluderade endast två matcher; Colorado Avalanche - Detroit Red Wings och Minnesota Wild - Florida Panthers.
En som i allra högsta grad visar All Star-form är Nathan MacKinnon. Avalanche-forwarden har presterat på topp under större delen av säsongen och matchen mot Red Wings var inget undantag.

Genom att stå för två mål blev forwarden den fjärde spelaren (David Pastrnak, Auston Matthews och Alex Ovechkin) den här säsongen att nå 30-målsgränsen. En bedrift han lyckades med i sin, och lagets, blott 49:e match.
- Jag skjuter pucken en hel del och måste ju göra en del mål då, säger MacKinnon till NHL.com/sv. Jag har haft mycket hjälp för att nå fram hit än så länge. Det är fint att få vara en del av ett så pass bra lag. Det gör det enkelt att producera. Du får enkla mål.
Red Wings kom annars ut som det bättre laget och kunde, via mål från Tyler Bertuzzi, ta med sig en 1-0-ledning in i första periodpausen. I andra perioden återtog Avalanche kommandot och fick både kvitterings- och ledningsmål från Nazem Kadri och MacKinnon. Innan tredje perioden hunnit bli sex minuter gammal hade Kadri och Matt Nieto utökat Avalanche ledning till 4-1 - ett underläge bottenlaget Red Wings inte kunde klättra ur.

COL-DET: Kadri styr in Makars skott från blå

Matchen slutade 6-3.
Colorado avslutar därmed sitt fem matcher långa "home stand" med att ta poäng i alla fem och gå 3-0-2.
- Skönt att få vinna tre i rad här innan vi går in i uppehållet, slår MacKinnon fast.
Utöver MacKinnon utmärkte sig även Nazem Kadri med sina tre poäng (två mål, assist), samt rookiebacken Cale Makar som plockade upp två assist.
- Vi ville plocka poäng här hemma innan uppehållet, säger Makar. Nu går vi in i det med en bra känsla. Förhoppningsvis kan vi bygga på den här framgången när vi kommer tillbaka.
För Red Wings fortsätter säsongen med ytterst få ljuspunkter. En sällsynt nedslående anekdot är att målvakten Jimmy Howard, som räddade 40 av Avalanche 45 skott på mål, nu är 0-13-2 i sina senaste 15 starter mellan stolparna.
I omgångens andra match tog Florida Panthers sin femte raka vinst genom att besegra Minnesota Wild med 5-4 - Panthers första seger på ordinarie tid i Xcel Energy Center. Sedan en 3-2-seger på straffar i mars 2010 hade Panthers förlorat sju raka matcher i Minnesota (0-6-1). Men vinsten satt långt inne. Med sex sekunder kvar att spela av tredje perioden och vid ställning 4-4 lyckades säsongens succéman Noel Acciari trycka in 5-4 och punktera matchen. Dessförinnan såg Panthers länge ut att gå mot två poäng efter att ha tagit ledningen med 4-3 dryga sju minuter in på tredje perioden. Men bortalaget ville annat.

• Jag har aldrig vunnit i den här byggnaden, säger Vincent Trocheck som satte kvitteringspucken till 4-4 med 4:08 kvar att spela.
    - Det är alltid tufft mentalt att komma tillbaka från ett underläge och vi krigade hårt mot slutet i den här matchen. Viktig vinst, speciellt med All Star-uppehållet på väg här.
    Panthers tog ledningen i såväl första perioden (Keith Yandle) som andra (Aleksander Barkov), men Wild kom tillbaka i form av mål från Jared Spurgeon respektive Luke Kunin. I tredje såg pendeln ut att ha svängt, men istället var det Florida som kunde vända underläge och vinna. Poängbäst i bortalaget blev rutinerade backen Yandle med sina fyra poäng (1+3).
    - Vi vill bygga vidare på det här, säger Yandle. Det som kändes bra ikväll var att vi inte var nöjda med att bara ta matchen till övertid. Vi lutade oss inte tillbaka eller så. Att hitta ett sätt att vinna på ordinarie tid var skönt.