brock nelson primary 1119

New York Islanders magiska svit fortsätter. Mot Pittsburgh Penguins tog laget poäng för 15:e matchen i rad (14-0-1) vilket bara hänt vid tre tillfällen tidigare i Islanders långvariga klubbhistoria - den senaste gången 1982 (15-0-0).

Men vad som slutligen blev en 5-4-seger på övertid över Penguins satt långt inne. Med mindre än fem minuter kvar att spela av den tredje perioden ledde nämligen Penguins med 4-2.
Då skred Islanders till verket genom att först reducera via Josh Bailey efter 15.41, för att sedan kvittera genom Ryan Pulock efter 18.32. På övertid klev Brock Nelson fram och gjorde sitt sjätte mål för säsongen efter 2.55 vilket bärgade segern för bortalaget.
- Helt ärligt nu, vi skulle inte haft någon koll på det alls, säger Islanders tränare Barry Trotz till NHL.com/sv gällande poängsviten. Vårt lag hade inte lagt någon större vikt vid om vi tagit poäng i tio eller fem raka matcher. Det är vår mentalitet som lag. Men de siffrorna dyker upp i media överallt så det är klart vi noterat det vi åstadkommit.
- Det viktigaste är att ha roligt, tillägger matchhjälten Nelson. Det är roligt när du vinner matcher. Just nu jobbar vi hårt, tror på varandra och levererar.
Islanders möter Penguins igen natten mot fredag (01.00 svensk tid) och har då chansen att sätta nytt klubbrekord.
Nedan följer en summering av omgångens övriga 12 matcher:
Vegas Golden Knights - Toronto Maple Leafs 4-2 (0-0, 1-0, 3-2)
Även Marc-Andre Fleury blev historisk när han, i och med segern hemma mot Maple Leafs, blev den sjunde målvakten genom tiderna att nå 450 vinster eller mer i NHL. Han befinner sig just nu tre vinster bakom Henrik Lundqvist (453) för sjätte mest genom tiderna. Själv var han mest nöjd med sin desperationsräddning i slutet på tredje perioden när han handlöst kastade sig och lyckades fånga pucken med plockhandsken:
- Den var rätt trevlig, ja. Jag kostade på mig ett leende efteråt men var mest glad att skottet inte gick in, säger Fleury.
Vegas mål gjordes av Cody Glass, Tomas Nosek, Mark Stone och Cody Eakin. Toronto har nu gått sex raka matcher utan att vinna.

VGK-TOR: Fleury gör en otrolig räddning med plocken

Dallas Stars - Vancouver Canucks 6-1 (1-0, 2-1, 3-0)
Stars fortsätter att vinna. Mot Canucks tog laget sin fjärde raka seger och elfte de senaste 13 matcherna (11-1-1). Den av tränare Jim Montgomery kritiserade lagkaptenen Jamie Benn blev stor matchvinnare genom att stå för två mål och en assist.
- Jag försöker bara fortsätta göra rätt saker, säger Benn. Ibland har du studsarna med dig och ibland inte.
Ben Bishop räddade 32 av 33 skott och Miro Heiskanen, Justin Dowling och Corey Perry hade alla ett mål och en assist vardera.
Calgary Flames - Colorado Avalanche 2-3 (0-2, 1-1, 1-0)
Det går tungt nu för Flames. Mot Avalanche kom lagets femte raka match utan vinst. Ledande för bortalaget var förstakedjan med Nathan MacKinnon, en svensk och en finländare. Men inte Gabriel Landeskog och Mikko Rantanen, utan Andre Burakovsky och Joonas Donskoi. Burakovsky stod för två mål, MacKinnon noterades för två assist och Donskoi plockade upp en passningspoäng. Avalanche tog därmed sin fjärde seger de senaste fem matcherna.

Buffalo Sabres - Minnesota Wild 1-4 (0-2, 0-1, 1-1)
35-årige Zach Parise visade att gammal är äldst när han med sina två mål - hans sjunde och åttonde för säsongen - blev matchvinnare för Wild över Sabres. Alex Stalock räddade 30 skott för bortalaget och Jonas Brodin noterades för sitt första mål för säsongen. Förlusten var Sabres åttonde de senaste nio matcherna (1-6-2).

BUF-MIN: Brodin sätter säsongens första fmålrsta

New Jersey Devils - Boston Bruins 1-5 (0-2, 1-0, 0-3)
Med två mål i matchen mot Devils utökade David Pastrnak sin ledning i Rocket Richard-racet till tre mål. Pastrnak har nu gjort 19 mål (på 21 matcher) - att jämföra med Leon Draisaitls 16 mål på 23 matcher. Brad Marchand plockade upp assistpoäng på båda Pastrnaks mål, samt på ytterligare ett från Matt Grzelcyk. Tuukka Rask stod för 25 räddningar på 26 skott.
St. Louis Blues - Tampa Bay Lightning 3-1 (0-1, 1-0, 2-0)
Matchen mellan tungviktarna Blues och Lightning stod lika 1-1 i tredje perioden när Oskar Sundqvist klev fram och tryckte dit vad som kom att bli matchavgörande 2-1. Lightnings stjärna Nikita Kucherov utgick skadad efter en tackling från Brayden Schenn.
- Han fick en tuff tackling där, säger tränare Jon Cooper till NHL.com/sv. Jag har ingen uppdatering gällande honom. Det handlade inte om att han inte fick spela på grund av något hjärnskakningstest eller liknande. Han gjorde ett försök att spela men kunde helt enkelt inte.

STL-TBL: Sundqvist får perfekt läge efter Thomas pass

Nashville Predators - Winnipeg Jets 1-2 (0-1, 1-1, 0-0)
Jets store matchhjälte i den täta bortasegern mot Predators hette Connor Hellebuyck. Målvakten räddade 38 av de 39 skott som Predators-spelarna kastade mot honom i sina desperata försök att ta sig ur sin negativa trend. Mål från Patrik Laine och Nikolaj Ehlers räckte dock för Jets att hålla undan. Nashville har nu gått 1-5-2 sina senaste åtta matcher.

Florida Panthers - Philadelphia Flyers 2-5 (2-1, 2-1, 1-0)
Sergei Bobrovskys start i Florida har inte varit felfri. Men mot Flyers räddade han 35 av 37 skott och var i allra högsta grad involverad i lagets 5-2-seger. Aleksander Barkov och Brett Connolly plockade upp ett mål och en assist vardera i segern för Panthers, som nu vunnit fyra av sina senaste fem matcher.

Columbus Blue Jackets - Montreal Canadiens 5-2 (1-1, 1-1, 3-0)
Pierre-Luc Dubois noterades för två mål och en assist när hans Blue Jackets hemmaslog Canadiens med 5-2 och därmed avslutade gästernas sex matcher långa poängsvit. Matchen stod och vägde genom två perioder (ställning 2-2) innan Blue Jackets växlade upp ordentligt i tredje perioden och kunde gå ifrån via mål från Dubois, Emil Bemström och Boone Jenner.

Detroit Red Wings - Ottawa Senators 3-4 (2-1, 0-3, 1-0)
Anders Nilsson fortsatte sin resa mot att bli Senators nya förstemålvakt när han mot Red Wings räddade 35 av 38 skott och blev en av lagets matchhjältar. I främsta ledet gick dock Anthony Duclair som stod för två mål och en assist.

DET-OTT: Duclair med mjuka handleder på friläge

Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes 2-4 (0-1, 0-2, 2-1)
En 3-0-ledning för gästande Hurricanes höll på att ätas upp helt av Blackhawks i tredje perioden när Patrick Kane först spelade fram Erik Gustafsson och sedan Connor Murphy till varsina mål. Men Hurricanes höll undan och kunde fastställa slutresultatet till 4-2 via Sebastian Aho i tom bur med 18 sekunder kvar att spela.

CHI-CAR: Kane spelar fram Gustafsson

San Jose Sharks - Edmonton Oilers 2-5 (1-3, 0-1, 1-1)
Leon Draisaitl gjorde poäng (assist) för 13 raka matchen och Connor McDavid noterades för ett mål och två assist (nu 4+8 sina senaste tre) när Oilers sänkte Sharks på bortaplan. Mötet blev ljuv hämnd för Oilers över det senaste mötet lagen emellan, den 12 november, där Sharks segrade med 6-3.