BOS-MTL: Pastrnak tar tillbaka ledningen i målligan

Med Auston Matthews och Alex Ovechkin inne i formtoppar och David Pastrnak i lite av en svacka, åtminstone sett till målskytte, har hans namn hamnat lite i skymundan de senaste veckorna. Boston Bruins-forwarden har bland annat fått se sig passerad i skytteligatoppen av såväl Matthews som Ovechkin. Men efter nattens möte med avskydda rivalerna Montreal Canadiens är Pastrnak tillbaka i rampljuset. Slutresultatet skrevs till 4-1 för Bruins och Pastrnak, ja, han slog till med tre av målen och noterade därmed karriärens åttonde hattrick i NHL.

Och tog tillbaka ligaledningen i mål. Med 41 mål på 58 matcher har han nu passerat 40-målsplatån för första gången i sin karriär.
- Jag är absolut nöjd med det, säger Pastrnak till NHL.com/sv. Det är något jag inte tidigare lyckats med i min karriär så klart jag är glad, men som jag sagt tidigare hade jag inte kunnat göra något av det utan mina skickliga lagkamrater. Jag får tacka dem och försöka fortsätta köra vidare på samma spår.
Pastrnak öppnade målskyttet 6:59 in på första perioden med sitt 39:e mål för säsongen, framspelad av Brad Marchand. Han nådde sedan 40 mål tidigt i andra perioden, denna gång assisterad av Sean Kuraly. Nick Suzuki reducerade visserligen, men ett Canadiens som gjorde sin första match utan långtidsskadade Shea Weber (4-6 veckor) hade inte kraften att stå emot Bruins (eller Pastrnak) en kväll som denna. 23-åringen fullbordade sitt hattrick 15:45 in på andra perioden varpå Patrice Bergeron fastställde slutresultatet till 4-1 genom att näta i tom bur i slutet på tredje perioden.
Brad Marchand noterade två framspelningar under kvällen, men hade efter match bara ögon för Pastrnak:
- Han har verkligen blivit en av ligans bästa spelare. Bara det faktum att han fortsätter göra mål fast lag punktmarkerar honom är imponerande. Få spelare i ligan lyckas med det, att kunna göra mål på olika sätt trots att de är hårt uppvaktade hela tiden. Hans defensiv har blivit bättre den också. Han vill verkligen vinna och är en fantastisk lagkamrat. Han kommer vara en grym spelare för många år framöver.
Nedan följer en summering av omgångens övriga två matcher:
Vancouver Canucks - Chicago Blackhawks 3-0 (1-0, 1-0, 1-0)
På en kväll där det mesta handlade om Daniel och Henrik Sedin passade Jacob Markström på att stjäla showen genom att bjuda på sin egen, personliga hyllning till de legendariska Canucks-tvillingarna: 49 räddningar och en hållen nolla.

VAN-CHI: Nummer 22 och 33 hissas till taket

• Grabbarna gjorde det bra och rensade bort mycket returer framför mål och spelade uppoffrande, säger Markström. Det var såklart extra speciellt att få vinna den här matchen med Henrik och Daniel på läktaren.
    Med tanke på att skottstatistiken slutade 49-20 till Blackhawks fördel har lagkamraterna i Canucks en middag att bjuda Markström på, minst sagt. Bo Horvat, Adam Gaudette och Brandon Sutter noterade varsitt mål i varsin period för Canucks som nu, med Sedins avtackade, återgår till vardagen som divisionsledare i Pacific Division.
    Los Angeles Kings - Calgary Flames 5-3 (0-0, 2-1, 3-2)
    Tre svenskmål - Mikael Backlund och Elias Lindholm x2 - räckte inte för Calgary Flames som föll tungt borta mot Los Angeles Kings med 5-3. Backlund gav gästerna ledningen i andra perioden, men Tyler Toffoli och Austin Wagner svarade och såg till att Kings hade ledningen inför tredje perioden. Två gånger om utökade Kings ledningen (3-1 och sedan 4-2), men två gånger om svarade Elias Lindholm. 4-3 stod sig tills tre sekunder återstod av matchen då Sean Walker satte 5-3 i tom bur för Kings.

LAK-CGY: Wagner överlistar Rittich