svMW

Flyers fick en nyckelroll i nattens NHL-matcher. Dels klättrade de upp på tredje plats i Metropolitan Division efter en 2-1-seger borta mot Colorado Avalanche, men de stoppade också Toronto Maple Leafs och Washington Capitals att säkra sina slutspelsplatser.

Flyers gjorde sina två mål redan i den första perioden. Claude Giroux satte 0-1 efter 10:24 och Ivan Provorov satte 0-2 efter 18:12. I den andra perioden reducerade Matt Nieto till 1-2, men närmare än så kom inte Avalanche.
Shayne Gostisbehere nådde med en assist 60 poäng den här säsongen och blev den förste Flyers-backen att göra det sedan Garry Galley 1993-94.
Och så var det ju det här med Flyers nyckelroll...Här är summeringen från nattens matcher:

Toronto Maple Leafs - Florida Panthers 4-3 (3-1, 0-1, 1-1)
Seger 46 totalt för säsongen varav den 27:e på hemmaplan innebar nytt klubbrekord för Toronto denna natt.
Auston Matthews gjorde 2-0 och bli den tredje Maple Leafs-spelaren att börja sin tid i klubben med två raka 30-målssäsonger. Patrick Marleau gjorde 3-0 och slog sig in på 56:e plats i alla tiders poängliga med sina 1126 poäng och när James van Riemsdyk satte matchvinnande 4-2 blev han den 49:e amerikanska spelaren någonsin att nå 200 mål i NHL.
I Panthers gjorde Jonathan Huberdeau två mål och Evgenii Dadonov ett vilket tog båda spelarna till 25 mål den här säsongen. Vincent Trocheck stod för en assist och nåde som andra spelare i Panthers 70 poäng den här säsongen, att två Panthers-spelare nått 70 poäng under samma säsong har bara hänt säsongen 1999-00.
Pricken över "i:et" den här rekordnatten hade såklart varit om Toronto säkrat sin slutspelsplats, men eftersom Flyers vann mot Avalanche får firandet vänta lite till för Leafs.

Washington Capitals - New York Rangers 3-2 (1-1, 0-0, 1-1, 1-0)
Nicklas Bäckström stod för två nya assistpoäng när Capitals så när säkrade sin slutspelsplats, men precis som Toronto får de vänta tack vare Flyers seger mot Avalanche. Bäckström assisterade till Andre Burakovskys första mål på sex matcher fram till 1-1 och till Lars Ellers 2-2. Bäckström har nu gjort åtta poäng på sina tre senaste matcher. Dessutom tangerade han Tomas Sandström och Markus Näslund för åttonde flest flerpoängsmatcher av en svensk i NHL genom tiderna.
Evgeny Kuznetsov blev matchhjälte när han avgjorde 38 sekunder in i förlängningen.
I Rangers stod Lias Andersson för sin första NHL-assist när han gav pucken till Ryan Spooner som sedan transporterade den från egen zon och satte den till höger om Braden Holtby. Andersson har nu två poäng på två NHL-matcher.

Vegas Golden Knights - Arizona Coyotes 2-3 (1-2, 1-1, 0-0)
Vegas missade chansen att dryga ut ledningen i Pacific Division, istället tog Arizona sin nionde seger på sina 15 senaste matcher.
Kevin Connauton blev tvåmålsskytt och Rickard Panik gjorde ett av målen för gästerna. För Panik var det fjärde målet och sjunde poängen på de senaste sju matcherna. Han assisterades av rookien Clayton Keller som har fem mål och nio assist under en tio matcher lång poängsvit. Keller är dessutom den fjärde rookien i Jets/Coyotes historia att ha en lika lång poängsvit.

Oliver Ekman-Larsson noterades också han för en assist.
I Vegas nätade Alex Tuch och Erik Haula. William Karlsson stod för en målgivande passning till Tuchs mål som betydde 2-2 efter 14:44 minuter in i den andra perioden.
Connautons andra mål kom knappa minuten senare och blev matchavgörande.