PredsHappy1105

Åtta lag i ligan har bättre poängsnitt. Tolv lag släpper in färre mål. Men inget lag i National Hockey League gör fler mål än Nashville Predators just nu.

På de 15 matcher klubben spelat under säsongsupptakten har de tvingat motståndarmålvakten till kapitulation vid 60 tillfällen - ett snitt på exakt fyra mål framåt per match. Närmast jagar ligaledarna Washington Capitals (63 mål, 3,94 mål per match) och Boston Bruins (52 mål, 3,71 mål per match).
I Western Conference är det bara Vancouver Canucks (51 mål, 3,64 mål per match) som ens är i närheten.
Senast ut att få uppleva de sabeltandade rovdjurens hyperfarliga offensiv var Detroit Red Wings som sänktes av Predators på hemmaplan med 6-1. Efter att ha legat under med 1-0 inför andra perioden rasslade Nashville av fem mål på raken i andra perioden och defilerade sedan i mål genom att sätta ett sjätte signerat Filip Forsberg - hans första fullträff sedan återkomsten från skada.
- En bra insats från oss ikväll, säger Forsberg till NHL.com/sv. Vi var kanske lite långsamma i första perioden men vi fick rejäl fart i den andra.
Jo, tack. De fem målen i en och samma period tangerade ett organisationsrekord hos Predators för flest mål i en och samma period på bortaplan.

NSH-ANA: Ekholm stjäler pucken och nätar i boxplay

Det mesta tycks stämma i Nashville. Offensiven och målskyttet har klickat i stort sett hela säsongen och även defensiven har, efter att ha varit osedvanligt rörig under inledningen, börjat komma i ordning.
- Vår offensive har levererat i princip varje match, sade Mattias Ekholm till Predators hemsida i oktober. Känslan är att vi verkligen kan göra mål, typ tre på en minut om det skulle behövas. Vi behöver dock se till att hålla ner antalet mål mot och begränsa motståndarens chanser.
Predators har tagit steg i rätt riktning på den punkten, men om tränare Peter Laviolette fick bestämma skulle lagets snitt för insläppta mål per match ligga betydligt lägre än nuvarande 2,80 (42 mål insläppta på 15 matcher):
- Det finns saker vi kan göra bättre defensivt. Det spelar ingen roll om det är i forechecken, neutral zon eller defensiv zon, vi kan vara bättre defensivt på flera sätt.
Anfall är dock som bekant bästa försvar. Och det finns inget lag som anfaller bättre än Nashville Predators just nu.
ANFÖRDA AV BACKARNA
En märklig notis i sammanhanget är att ingen av Predators forwards - utöver Filip Forsberg som missat sex av lagets matcher - snittar mer än en poäng per match. Det gör däremot båda spelarna i lagets första backpar: Roman Josi och Ryan Ellis.

NSH-SJS:Josis handledsskott går in via ribban

Josi, som nyligen skrev på en kontraktsförlängning med Predators för åtta säsonger ytterligare utöver den nuvarande, står på 16 poäng (5+11) efter 15 matcher, medan Ellis jagar hack i häl med sina 15 poäng (2+13). Att göra mycket poäng hör till vanligheterna för Josi - en back som nått över 50 poäng vid fyra tillfällen i karriären. Men för Ellis, vars karriärsbästa sattes så sent som förra säsongen och lyder blygsamma 41 poäng, har utdelningen kommit som en positiv överraskning för klubben.
- Han har varit fantastisk, säger Josi till theathletic.com. Han gör allt bra, även de små sakerna som folk kanske inte alltid uppfattar. Sättet han skapar tid och utrymme för mig och hur han alltid sätter passningen precis där jag vill ha den. Han har spelat helt otroligt och jag älskar att spela med honom.
Bakom Josi och Ellis tuffar Mattias Ekholm på precis som vanligt och har hittills producerat nio poäng (3+6) på 15 matcher.
POWERPLAY ÄNTLIGEN EN STYRKA
Den kanske största nyckeln till att Nashville numera producerar mål i drivor är att det sänke som var klubbens powerplay förra säsongen istället har förvandlats till en styrka.

forsberg mw panel 1104

2018-19 gick till historien som säsongen Nashville - med flertalet begåvade speluppläggare och skyttar - slutade på 31:a och sista plats i powerplayrankingen med usla 12,9 procent i effektivitet. Det håglösa spelet i numerärt överläge fortsatte även i slutspelet där klubben inte gjorde ett enda mål i spelformen innan de blev eliminerade av Dallas Stars i första rundan efter sex matcher.
2019-20 är melodin en annan. Åtta olika spelare har nätat i powerplay, med Roman Josi i täten på tre fullträffar. Josi är dessutom poängbäst med nio poäng i powerplay. Sommarens hajpade tillskott Matt Duchene har levererat två mål och två assist i numerärt överläge och Ryan Johansen har varit effektiv även han med ett mål och fem assist.
Totalt har Predators höjt sig från 12,9% till 20,7% - något som räcker till en 16:e plats i ligan. Vilket i ärlighetens namn räcker. För man behöver faktiskt inte vara bäst på allt. Att som i det här fallet ta en tydlig svaghet och neutralisera den till att åtminstone inte vara skadlig räcker gott och väl för Nashville.
Speciellt då det de faktiskt är bäst på är att göra mål.