PIT-OTT: Hörnqvist hittar nät trots snäv vinkel

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.

Efter fyra veckors frånvaro på grund av en skada är nu Patric Hornqvist tillbaka på riktigt. Han gick poänglös i matchen mot Nashville Predator för två dagar sedan men när Penguins besegrade Ottawa Senators med 5-2 under måndagen skrev svensken in sig i poängprotokollet igen.
- Det kändes bra, men det var skönt att jag hade matchen mot Nashville i helgen i benen, sa Hörnqvist till Sportbladet
Ottawas målvakt Marcus Högberg fick inte den roligaste starten på matchen när Evgeni Malkin spräckte nollan redan efter 27 sekunde. Knappt tolv minuter in i matchen drog Hörnqvist upp ett anfall. Pucken gick via Joseph Blandisi till Dominik Simon och 2-0 var ett faktum. Assistpoängen var Hörnqvists första poäng sedan den 21 november - då han nätade. Och mål skulle det bli från "Bengan" också. I mittperioden hittade han en yta till höger om Sens-målvakten. Pucken serverades vackert av John Marino och Hörnqvist kunde från halvsnäv vinkel skicka in 4-2 - hans sjunde fullträff för säsongen.
- Det var länge sedan jag gjorde något mål så det var kul, sa Hörnqvist till Sportbladet efter matchen. Han fortsatte:
- Skönt att få det överstökat direkt också. Nu behöver jag inte åka omkring och fundera på när det ska lossna med målskyttet
Högberg, som spelade sin sjätte match för säsongen och tionde i karriären, räddade 28 av 33 skott under aftonen i en match där Penguins var numret för stort. Framför honom spelade de blågula backarna Erik Brännström och Andreas Englund.

Swedish performers

Brännström, som spelade i par med Mark Borowiecki, matchades i 17:18 minuter, på vilka han sköt två skott på mål. Englund spelade i tredje backpar med Christian Jaros och klockades till 13:48 minuter. Han noterades inte för något skott men stod för fem tacklingar - näst flest bland lagets backar.
I Penguins var Marcus Pettersson på isen i 21:50 minuter Han gick plus-1 och täckte ett skott. Men den svenska kvällen var Patric Hörnqvists. Den skadedrabbade svensken har inte spelat en hel grundserie sedan 2015-2016 - vilket också är enda gången han har gjort det. Förra året noterades han för 69 matcher, på vilka han gjorde 37 poäng (18+19). Med 13 poäng (7+6) i år är han på väg mot 38 poäng på 65 matcher. Och hans Penguins skuggar Washington Capitals i Metropolitan Divisions toppskikt. Med en match till godo på Caps ligger man sju poäng bakom:
- VI har spelat bra men vi kan inte luta oss tillbaka. Vi måste fortsätta jobba hårt och bli bättre varje dag, sa han i omklädningsrummet efter matchen.
Han utvecklade sina tankar för Sportbladet:
- Det ser väldigt bra ut. Vi har inte bara framgång, vi spelar riktigt bra också. Vi har inte tur, vårt försvarsspel är extremt stabilt och vi vinner matcherna rättvist. Så just nu är det kul med hockey.
Hörnqvist gjorde för övrigt sin 740:e match i NHL's grundserie. Med det är han på 35:e plats bland svenskarna genom tiderna, tio bakom 34:an Niklas Sundström. Hans 461 poäng är 29:e bäst bland blågula spelare, en pinne bakom Fredrik Modin och tre bakom Mikael Renberg.