Hornqvist

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång.

Patric "Bengan" Hörnqvist stod för en historisk insats när hans Pittsburgh Penguins besegrade Colorado Avalanche med 6-3. Inför den tredje perioden stod matchen 3-3 efter att Hörnqvist noterats för en assist på Evgeni Malkins 2-0-mål i den första perioden, där Pens gjorde tre mål. Gästerna gjorde sedan tre i mittperioden - Gabriel Landeskog noterades för en assist och Carl Söderberg gjorde sitt nionde mål för året.

PIT-COL: Hörnqvist sätter historiskt snabbt hat trick

• Vi gör en bra första period. Den andra perioden vill vi bara glömma men sedan gör vi en bra tredjeperiod och det är det som vinner matchen, sa Patric Hörnqvist efteråt.
    Och han var till stor del anledningen till segern. Efter 6:11 av den tredje perioden rakade han in en retur till 4-3. Efter 7:32 sköt han ett fladdrigt skott som överlistade Varlamov i sista sekund och efter 8:58 placerade han in 6-3 lågt vi Varlamovs högra stolpe. Med tre mål på 2:47 stod han därmed för det snabbaste hattricket i Penguins historia och han är den förste Pens-spelare att göra ett hattrick i den tredje perioden sedan den 15 januari 2012 då Evgeni Malkin gjorde det mot Tampa Bay Lightning.
    • Jag tror att det här är vändpunkten för vår säsong. Nu handlar det om att bygga vidare på det här, avslutade Hörnqvist
      ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
      FYRA SVENSKA POÄNG I MÅLFESTEN
      Elias Lindholm gjorde ett mål och en assist när hans Calgary Flames besegrade Columbus Blue Jackets med 9-6. Lindholm reducerade till 3-4 och spelade sedan fram Matthew Tkachuck till 4-4. Mikael Backlund stod för framspelningen på 9-6-målet. I Columbus noterades Alex Wennberg för en assistpoäng.

CBJ-CGY: Lindholm överlistar Bobrovsky

DAHLINS HÖGSTA NOTERING HITTILLS
Rasmus Dahlin har vuxit, och tillåtits växa, in i NHL-kostymen under sin tid i Buffalo. I natt hade han Phil Housleys fulla förtroende och spelade mest av alla utspelare - i båda lagen - när Buffalo Sabres föll mot Toronto Maple Leafs.(3-4 i OT) Dahlin spelade 29:15 minuter, 2:15 minuter mer än tvåan Rasmus Ristolainen, även han i Buffalo. Linus Ullmark vaktade Sabres mål och räddade 26 av 30 skott. Även Dahlins svenske backkollega Lawrence Pilut spelade mycket: 22:49 minuter. Det var Piluts tredje NHL-match i karriären.
DUBBELT NYQUIST NÄR WINGS FÖLL
Totalt sex svenskar var på isen i mötet mellan Detroit Red Wings och Tampa Bay Lightning men det var bara en som hamnade i målprotokollet. Gustav Nyquist nätade två gånger om och såg i allra högsta grad till att Wings kom ifrån matchen med en poäng. Han inledde målskyttet med drygt tre minuter kvar av den första perioden och gjorde Wings sista för kvällen, 4:06 in på den tredje perioden. Red Wings föll till slut på straffar (5-6). Totalt har Nyquist nu gjort sju poäng, varav fyra mål, på de senaste fem matcherna.

DET-TBL: Nyquist pricksjuter från cirkeln

SVENSKAR BAKOM COYOTES SEGER
Coyotes båda backbjässar Niklas Hjalmarsson och Oliver Ekman-Larsson noterades för varsin assistpoäng när Arizona Coyotes besegrade L.A. Kings med 2-1 på bortaplan. Niklas Hjalmarsson låg bakom 1-0 när han satte igång spelvändningen som avslutades med Lawson Crouses mål och "OEL" serverade Nick Schmaltz i powerplay till 2-0. Bröderna Mario och Adrian Kempe möttes i en brödrakamp. Adrian noterades för 12:57 minuter och Mario spelade 13:49 minuter.

LAK-ARI: Schmaltz skickar in pucken i PP

DUBBLA LINDBERG-ASSIST I FINALREPRISEN
Oscar Lindberg stod för två assist när hans Vegas Golden Knights besegrade Washington Capitals med 5-3 hemma i T-Mobile Arena. Först låg han bakom Ryan Reaves 1-0-mål i den första perioden och i den tredje assisterade han Cody Eakin till 3-2-målet. Det var Lindbergs två första poäng den här säsongen.
NY PETTERSSON POÄNG NÄR CANUCKS FÖLL
Elias Pettersson serverade vackert Josh Leivo till dennes förste mål för Canucks när de spräckte dödläget mot Minnesota Wild. Det var Pettersons tionde assist och totalt 23:e poäng på 24 matcher. Canucks föll dock med 2-3. Anders Nilsson vaktade Canucks mål och stoppade 25 av 28 skot.