swedish roundup 1204

Målen duggade tätt under tisdagens NHL-omgång. Totalt föll 74 mål på nattens tio arenor. Kvällens i särklass målrikaste tillställning ägde rum i Columbus där gästande Calgary Flames vann med hela 9-6 mot Blue Jackets.
- Det var en bisarr match, eller hur? undrade Flames coach Bill Peters efteråt.

Flames har den här säsongen haft förmågan att ösa in mål, och när de väl kommit har det många gånger fallit i sann "ketchup-effekt-anda". Så också den här gången. Av lagets nio mål kom fem i den andra perioden vilket vände det 4-1-underläge de hamnat i efter första tjugo och en bit in i mellanakten.
- Vi låg under med 4-1 i en rink som är tuff att spela i och mot ett riktigt bra lag, att vi kunde komma tillbaka och ta två poäng var riktigt bra, säger Flames lagkapten Mark Giordano.
Det var fjärde gången Flames mäktade med fem mål under en och samma period den här hösten.
Flera Flames-spelare skrev in sig i poängprotokollet. Sean Monahan och Johnny Gaudreau utmärkte sig lite extra med sina vardera fyra poäng. Elias Lindholm stod för två medan Giordano och Matthew Tkachuk noterades för tre. Ett av Tkachuks poäng innebar 4-4-målet och hans 50:e kasse i karriären.

CBJ-CGY: Lindholm överlistar Bobrovsky

I hemmalaget gjorde Cam Atkinson tre mål. Det var hans sjätte hat trick i karriären vilket är flest i Columbus historia. Atkinson kunde också förlänga sin poängsvit till elva matcher.
- Det var en sådan match där jag tyckte att vi spelade bra i första, men att vi sedan tillät de spela. Jag tyckte inte vi checkade hårt. Vi gjorde det väldigt lätt för dem, tyckte Atkinson.
Båda lagen bytte målvakter. Calgary efter den första perioden och Columbus efter 6:29 av den tredje när Gaudreau satte 8-5. Senast Flames gjorde nio mål i en och samma match var 2011 mot Colorado Avalanche.
Här är summeringen från nattens matcher:
Florida Panthers - Boston Bruins 5-0 (0-0, 4-0, 1-0)
Roberto Luongo stod för en helgjuten insats i sin återkomst mellan stolparna. Målvakten stod för 33 räddningar i sin första match efter en knäskada som hållit honom borta från fem. Nollan var hans 77:e i karriären vilket tog honom upp på nionde plats genom tiderna i NHL.
Målproduktionen spreds ut på fyra spelare. Mike Hoffman gjorde två, och Jonathan Huberdeau ett. Den sistnämnde stod dessutom för två assist i matchen och noterade sin sjätte raka flerpoängsmatch. Gör Huberdeau två poäng i nästa match också tangerar han Pavel Bures klubbrekord från 2001.
Panthers grundlade segern i den andra perioden då de hittade rätt fyra gånger. Mike Matheson och Evgenii Dadonov gjorde lagets övriga mål. Aleksander Barkov hade tre assist.

New York Islanders - Winnipeg Jets 1-3 (0-0, 0-0, 1-3)
Två snabba mål i inledningen av den tredje skulle räcka för Jets. Anders Lee gav visserligen gästerna ledningen efter 1:33, men efter att Jacob Trouba satt 1-1 efter 3:39 i powerplay tog det bara 22 sekunder innan Adam Lowry gjorde 2-1 för hemmalaget.
Efter det målet höll Jets och Connor Hellebuyck emot. Och när Nikolaj Ehlers punkterade matchen i tom kasse med bara sekunder kvar att spela kunde Winnipeg räkna in sin fjärde raka seger.

NYI-WPG: Jets gör två mål på 22 sekunder

Pittsburgh Penguins - Colorado Avalanche 6-3 (3-0, 0-3, 3-0)
Det går knappt en omgång utan att vi får se minst ett hat trick i NHL. I natt stod Patric Hörnqvist för ett äkta. Svensken gjorde tre mål på 2:47 i den tredje perioden och säkrade segern för Penguins.
Hörnqvist satte sitt första efter 6:11. På sann Hörnqvist-manér stod han placerad framför mål och tog en retur i powerplay. Hans andra kom via ett studsande slagskott efter 7:32 och hans sista på ett handledsskott i en kontring efter 8:58.
Hat tricket var det snabbaste i Penguins historia.
Penguins tog ledningen i den första perioden efter mål från Jake Guentzel, Evgeni Malkin och Derick Brassard. I den andra kom Avs tillbaka och kunde kvittera genom mål från Tyson Barrie, Carl Soderberg och Matt Nieto. Men det räckte inte, och Avalanche poängsvit på elva matcher bröts.

PIT-COL: Söderberg hittar rätt från nära håll

Montreal Canadiens - Ottawa Senators 5-2 (1-0, 3-1, 1-1)
Canadiens tog en efterlängtad seger, och bröt samtidigt Senators tre matcher långa segersvit i det först mötet av två mellan lagen den här veckan.
Jonathan Drouin och Max Domi stod för tre poäng vardera i matchen och Carey Price räddade 28 skott i sin femte raka start.
Matchen stod 1-1 fram til 14:38 av den andra perioden då Domi hittade rätt med sitt första mål och andra poäng för kvällen. Knappt tre minuter senare satte han också 3-1 för hemmalaget. Innan mittperioden var slut hade också Artturi Lehkonen sett till att göra 4-1 för Montreal vilket gjorde avståndet för stort för Senators.
På torsdag möts lagen igen, men då i Ottawa.

MTL-OTT: Drouin hittar luckan mellan benskydden

Detroit Red Wings - Tampa Bay Lightning 6-5 (2-0, 2-3, 1-2, 0-0, 0-1)
Edward Pasquale hade väntat länge på sin NHL-debut, men i natt fick 28-åringen som gjort åtta säsonger i AHL, kliva in mellan stolparna. Han svarade för 19 räddningar för Tampa som vann efter straffar i Little Caesars Arena.
Han släppte fem skott förbi sig, tre av dem kom från Frans Nielsen som gjorde sitt andra hat trick i karriären. Gustav Nyquist gjorde de andra två målen för hemmalaget.
Mathieu Joseph gjorde två av gästernas mål och spelade också fram till Cedric Paquettes 5-5 med fem minuter kvar att spela. I straffläggningen avgjorde Nikita Kucherov i den tredje omgången, men hans tio matcher långa poängsvit bröts då han gick poänglös från ordinarie speltid.
Segern var den 13:e i rad för Lightning mot Red Wings.

DET-TBL: Nyquist pricksjuter från cirkeln

Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs 3-4 (0-0, 1-2, 2-1, 0-1)
Grannmötet mellan Sabres och Maple Leafs fick ett dramatisk avgörande. För med bara 2,7 sekunder kvar av förlängning klev Auston Matthews fram och avgjorde med sitt andra mål i matchen. Matthews avlossade ett skott från slottet - ett otagbart sådant för Sabres målvakt Linus Ullmark.
Matthews öppnade också målskyttet i matchen när han satte sitt 14:e för säsongen efter 8:33 av de andra perioden via köksvägen. Toronto ledde med 1-2 inför den sista perioden, men hemmalaget vände via två mål från Jack Eichel. Gästernas kvittering kom inte förrän med knappt fem minuter kvar då Patrick Marleau påpassligt slog in en retur från sargen bakom Ullmark.
Matthews avgörande innebär att amerikanen gjort 15 mål på sina första 14 matcher på säsongen. Det har bara en annan spelare gjort sedan 1996-97 (Simon Gagne 2005-06:16 på 14).
Segern var Torontos femte i rad och 20:e för säsongen. För Buffalo var det fjärde raka förlusten sedan sin tio matcher långa segersvit.

BUF-TOR: Matthews avgör sent för Leafs

Vancouver Canucks - Minnesota Wild 2-3 (1-1, 1-2, 0-0)
Canucks fick i natt räkna in sin 12:e förlust på sina 13 senaste matcher. Ändå ledde laget med 2-1 efter halva matchen.
Elias Pettersson spelade i den första perioden fram Josh Leivo som stänkte in sitt första mål för Canucks sedan trejden från Toronto Maple Leafs. Wild kvitterade genom Zach Parise, men i den andra återtog hemmalaget ledningen genom Tyler Motte.
Ledningen höll sig i fem minuter innan Jason Zucker med två mål på 55 sekunder vände matchen. Båda fullträffarna kom i powerplay. Först styrde han in Ryan Suters skott från blå i fem-mot-tre och sedan satte han 2-3 i fem-mot-fyra på ett direktskott från den högra tekningscirkeln.
Minnesota vann därmed igen efter att ha kommit med matchen med tre raka förluster.
Vegas Golden Knights - Washington Capitals 5-3 (1-1, 0-1, 4-1)
Vegas fortsätter hitta sätt att vinna matcher. I natt kom lagets sjätte triumf på de sju senaste efter att Nate Schmidt klivit fram sent i handlingen.
Matchen, som var den första mellan lagen i Vegas sedan Stanley Cup-finalen i våras, stod 3-3 med 1:25 kvar att spela. Då trampade Schmidt upp pucken i offensiv zon och avlossade ett handledsskott som smet förbi Braden Holtby i bortakassen. Målet var Schmidts första den här säsongen.
Han gjorde sedan också 5-3 i tom kasse med sju sekunder kvar att spela. Ryan Reaves, Pierre-Edouard Bellemare och Cody Eakin gjorde Vegas övriga mål. Oscar Lindberg stod för två målgivande passningar.
I Capitals målade Jakub Vrana två gånger och Alex Ovechkin en. Ovechkin står nu på 20 mål under den här hösten. Förlusten var mästarnas andra i rad efter att tidigare vunnit sju i sträck.

VGK-WSH: Schmidt ger Vegas en sen ledning

Los Angeles Kings - Arizona Coyotes 1-2 (0-1, 0-1, 1-0)
Special teams och en bra målvaktsinsats blev nycklarna för Arizona Coyotes den här kvällen. Gästerna gjorde 0-1 sent i den första perioden i ett boxplay när Lawson Crouse bröt sig loss och lirkade in pucken. Målet var Coyotes elfte i boxplay den här säsongen.
Coyotes andra mål kom i powerplay i öppningen av den andra. Oliver Ekman-Larsson stod för framspelningen till Nick Schmaltz som dundrade in 0-2.
Kings reducerade i den tredje genom backen Alex Martinez, men kom inte närmare än så tack var storspel från Adin Hill. Coyotes-keepern bokfördes för 25 räddningar i matchen.

LAK-ARI: Schmaltz skickar in pucken i PP

Så gick snacket:
"Allt fungerar just nu. Det är otroligt. Jag vill fortsätta försöka spela enkelt, för det har fungerat. Jag vill göra det match efter match" - Jonathan Huberdeau.
"Jag tror att det här var vändpunkten för oss. Det var en grym tredje perioden, och jag hoppas vi kan bygga på det här varje dag framöver. Vi kommer reda ut det här" - Hörnqvist.