COL-STL, M5: Bozaks avgörande tvingar fram match 6

St. Louis Blues vägrar att ge upp. Trots idel underlägen i match 5 kunde Blues resa sig och vinna med 5-4 på övertid över Colorado Avalanche. Därmed tvingade 2019 års Stanley Cup-mästare fram minst en sjätte match, även om Avalanche bibehåller en 3-2-ledning i serien.

• Det är klart att det är en fantastisk känsla, summerade Blues forward Tyler Bozak matchen.
    Det var Bozak som avgjorde efter 3:38 i förlängningen, sedan Blues först hämtat in Colorados ledning med 3-0 och senare också 4-3 sedan Robert Thomas kvitterat med mindre än en minut kvar att spela.
    - Vi är en slitstark grupp; vi ville inte att säsongen skulle ta slut, vi kämpade hårt, fick ett sent mål och jag hade turen att stå bakom det sista i förlängningen. Ja, det var speciellt, sade Bozak.
    - Nu ser vi fram mot nästa match.
    Det avgörande målet var veteranen Bozaks andra mål i slutspelet: 36-åringen från Regina i Saskatchewan i Kanada som gör sitt fjärde år i St. Louis efter nio inledande NHL-år i Toronto, gjorde nio poäng (3+9) på 50 matcher i grundserien.
    Colorados Nathan MacKinnon gjorde 88 poäng (32+56) i grundserien, och har hittills gjort tolv poäng (8+4) på nio matcher i slutspelet. I match 5 blev det totalt tre mål; ett läckert hattrick inför hemmapubliken i Ball Arena, Denver.
  • Ja, men inget sådant spelar någon roll. Jag ville att laget skulle vinna matchen. Jag var gladare efter den fjärde matchen (som Colorado vann med 6-3). Vi måste komma tillbaka efter det här och se framåt, sade MacKinnon. Att vinna match 6 på bortais… det blir en rolig upplevelse för oss. Ingen kan ju förvänta sig att vinna alla matchserier i fyra eller fem matcher. Vi måste spela tuffare, ligga på mer och försöka avsluta i St. Louis istället, sade MacKinnon.
    - Vi behöver vara bättre sett över 60 minuter. Nu hamnade vi på hälarna, det var väl för att vi ville så mycket, spekulerade Nathan MacKinnon. Vi ska få igång vårt spel och vara aggressiva.
    Nathan MacKinnon, den 26-årige centern från Halifax i Nova Scotia, gjorde två mål och lagkaptenen Gabriel Landeskog ett när Colorado gick fram till ledning med 3-0 efter drygt fyra minuter i andra perioden. St. Louis svarade upp och kämpade sig tillbaka till 3-3. MacKinnon gjorde sedan 4-3 genom en fenomenal soloräd 17:14 in på den tredje perioden.

De tre målen var MacKinnons tredje hattrick i slutspelet, en bedrift han delar med tre andra tidigare stora spelare i Avalanche: Peter Stastny, Michel Goulet och Joe Sakic. MacKinnon spelade också fram till Gabriel Landeskogs mål; det var fjärde gången han gjorde fyra poäng i en match i slutspelet.
De flesta trodde nog att MacKinnons tredje mål skulle vara matchavgörande. Men St. Louis kvitterade ännu en gång, och när det verkligen gällde var det Tyler Bozak som klev fram:
- I förlängningen finns det inga dåliga skott. Jag försökte bara få pucken genom trafiken framför mål, och den gick in. Fantastiskt. Den var en otroligt bra hockeymatch… MacKinnon är ju en av ligans bästa spelare, men vi har bra ledare också i vårt lag, killar som vunnit förut. Vi visste att vi hade tid på oss, vi ordnade fram en förlängning och då handlar det bara om att fånga tillfället när det kommer, sade Bozak.
Blues tränare Craig Berube var av förklarliga skäl mycket nöjd med hur allt utspelade sig.
- Som det blev så kokade allt ner till kamp, och vi fortsatte att kämpa. Vi fick inte den start på matchen vi ville ha, vi hamnade i underläge direkt men i andra halvan av andra perioden började vi hitta vårt spel och det tog vi med oss in i tredje perioden, sade Berube. Vi satsade framåt, vårt försvar jobbade hårt med att hålla igång spelet och få fram puckarna… det var en lagseger. Vi forecheckade hårt och siktade framåt hela tiden.

MacKinnons hattrick inte nog efter Bozaks övertidsmål

• Vi har bevisat att vi har karaktär och ledarskap i laget och vi har visat flera gånger den här säsongen att vi kan komma från underläge och jobba oss fram. Vi ger inte upp; vi fortsätter att kämpa.
    Colorados lagkapten Gabriel Landeskog sammanfattade sina spelares känslor efter matchen:
    - Det är slutspelshockey; ingen har sagt att det ska vara enkelt. Så det är samma sak efter en förlust som det är efter en seger. Man bearbetar den i tre minuter och sedan går man vidare och koncentrerar sig på nästa match.
    Då har Colorado chansen att avgöra och gå till final i slutspelet i Western Conference. Och St. Louis chansen att jämna ut matchserien. Allt i Enterprise Center i St. Louis under natten mot lördagen. Nedsläpp klockan 02:00, svensk tid (Viaplay).