Dion Phaneuf2

Den första matchen lagen emellan gled Ottawa Senators ur händerna efter att laget haft ledningen efter två spelade perioder. Den andra höll på att göra detsamma innan två av lagets backar klev fram.
Matchen blev precis så jämn som samtliga involverade väntat sig. Den inleddes i ett rasande tempo men målen uteblev under den första perioden. Istället kom de i den andra perioden, där gästerna gick fram till en 3-1-ledning. Och mönstret upprepade sig en aning från torsdagens drabbning. Laget med ledningen efter två perioder tappade densamma i den tredje perioden.

"Det är sånt som händer. Det är inget man vill ska ske men sån här hockeyn ibland." menade Bostons back Zdeno Chara efter matchen.
Hans Boston hade ledningen inför den tredje perioden men stod ändå som förlorare när krutröken lagt sig i Canadian Tyre Center. Matchens stora förgrundsfigurer blev istället Ottawas lagkapten Erik Karlsson och hans backkollega Dion Phaneuf. Tillsammans låg de bakom mycket när Senators vände. Karlsson spelade 31:29 minuter, på vilka han täckte fyra skott och stod för en magiskt vacker framspelning till Derrick Brassards 3-3-mål.
"Han spelade riktigt bra i egen zon och passningen…ja, det är något som bara ett fåtal spelare i ligan kan göra." berömde tränaren Guy Boucher på presskonferensen efter matchen.
Dion Phaneuf spelade 24:11 och uträttade stordåd på dessa minuter då han i den tredje perioden först serverade Chris Wideman till 2-3-målet och sedan även noterades för en assist till 3-3. Sedan, 1:59 in på den första övertidsperioden, skrev han in sig i historieböckerna då han som femte back i Senators historia avgjorde en Stanley Cup-match på övertid.
"Det känns riktigt bra. De är ett riktigt bra lag, men vi lyckades kämpa oss tillbaka efter ett tvåmålsunderläge och övertiden…ja, det är en helt underbar känsla." sa Phaneuf själv till reportrarna efter matchen. "Det är det största målet jag har gjort i min karriär."
Ottawa tappade backen Mark Borowiecki tidigt i matchen. Efter en kollision med en motståndare såg han ut att ha skadat vänster ben eller fot och han spelade inte mer:
"Det är så det är i slutspelet. Det känns som om båda lagen tappar någon spelare i varje match." menade Boucher samtidigt som hans sa att han har fullt förtroende för lagets breddspelare.
"Vi fick gå ner på fem backar och det gjorde att alla, även våra forwards höjde sitt spel och sin intensititet." menade Phaneuf. Efter att ha tappat den första matchen är det ett lättat Ottawa Senators som nu gör sig redo för den tredje ronden med 1-1 i bagaget istället för 0-2.
Matchbilden, med högt tempo och tät hockey upprepade sig från den första ronden lagen emellan. Efter den första matchen var den allmänna känslan att båda lagen ville höja sig. Att ingen var nöjd med spelet. Efter den andra matchen är känslan att båda lagen till stora delar är nöjda med hur man spelat och alla är överens om att det är små marginaler som avgör även den här fajten.
"Jag tycker att vi gör en bra match förutom under några minuter och det är då de kommer ikapp." menade Bruins målvakt Tuukka Rask. "Man vet att de måste trycka på och vi försökte reda ut det men det gick inte. Så går det ibland."
Efter att lagen nu har mött varandra sex gånger den här säsongen börjar de två lära känna varandra. Ottawa, som vann samtliga fyra matcher i grundserien, måste nu vinna minst en match i Boston för att behålla drömmen om vidare spel i årets Stanley Cup.
"Det är så här vi måste spela. De kämpar in i det sista och de kommer inte att ge upp. De kämpar med många skador men har tre starka kedjor och en bra målvakt som bär dom." sa Karlsson och fortsatte:
"Vi sa att vi inte skulle förlora den här matchen för att vi gjorde en dålig match. Om vi skulle förlora skulle det vara för att de gjorde en bra match. Vi utgick från att göra ett mål och tog det därifrån."
Boston, som inte har vunnit mot Ottawa på hemmaplan sedan den 29 december 2015, har flera spelare på skadelistan men man har uppgiften klar för sig:
"Vi vill inte ändra på så mycket. Det gäller att behålla foten på gasen och fortsätta så här." avslutade Bostons Drew Stafford, uppenbart nöjd med lagets prestation på bortaplan.
Nu ska man "bara" prestera hemma också.
Rond tre väntar. Den här gången är det mellan två lag som är nöjda med hur de genomförde sin senaste match. Det är två lag som vet att motståndaren inte kommer att ge vika.
Matchstart i Boston klockan 01:00 under natten mot tisdag, svensk tid. Matchen sänds på Viaplay.