Nyquist

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång.

I skuggan av den dramatiska avslutningen på kontraktsförhandlingarna mellan Toronto Maple Leafs och William Nylander spelades det en tolv matcher stark omgång i NHL under natten.
I Boston agerade Detroit Red Wings (äntligen) obekväma gäster när man tog sin första seger i TD Garden på över fem år. Den 14 oktober 2013 var senaste gången Red Wings segrade på bortaplan mot Bruins (3-2), varpå laget gått 0-7-2 de nio efterkommande försöken i Garden. Slutresultatet i nattens match skrevs till 4-2 och precis som i oktober 2013 när Henrik Zetterberg gjorde mål och Daniel Alfredsson stod för en assist, var det blågula inslag som ledde Detroit till segern.
Gustav Nyquist har haft en fenomenal vecka. Efter att noterats för två (!) mål och 14 assist på sina första 23 matcher inledde han veckan med att näta i Red Wings 7-5-förlust mot Columbus Blue Jackets. I 4-3-segern mot St. Louis stod han för en assistpoäng och i natt mot Boston Bruins blev det tre poäng - ett mål, två assist - för den kvicke ytterforwarden.
Nyquist inledde med att plocka upp en assist på Dylan Larkins 2-1-mål i powerplay 17.36 in på matchens andra period. Bruins kvitterade sedan till 2-2 tidigt i tredje perioden innan Nyquist och kedjekamraterna Andreas Athanasiou och Frans Nielsen skred till verket. Efter ett anfall där Nyquist skickligt hållit kvar pucken i zon skickade backen Danny DeKeyser ett skott mot mål som Frans Nielsen, placerad framför Tuukka Rask, skickligt styrde in. Med 27 sekunder kvar att spela skickade sedan Nyquist ett långskott in i öppen kasse för sitt fjärde mål för säsongen.

BOS-DET: Larkin håller sig framme och nätar

I och med segern gick Detroit upp på 27 poäng på 26 matcher. Med det befinner sig den klassiska klubben två poäng från slutspelsstrecket i täta Eastern Conference. Klart är att Gustav Nyquist - numera 21 poäng (fyra mål, 17 assist) på 26 matcher - börjat vakna till efter en sömnig första fjärdedel av säsongen. Återstår att se hur långt det kan bära för Red Wings.
\\*
ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
Mål från Bratt och Johansson räckte inte för Devils
Såväl Marcus Johansson som Jesper Bratt har haft sina skadebekymmer den här säsongen. Bratt kanske extra mycket så, i samband med den uppmärksammade skadan på käkleden han ådrog sig när New Jersey Devils och Edmonton Oilers befann sig i Göteborg för att spela NHL Global Series. I nattens drabbning mellan Devils och Winnipeg Jets tycktes dock båda vara i högform.

NJD-WPG: Bratt får en puck förbi Brossoit

Marcus Johansson inledde med att skjuta 1-0 6.45 in på den första perioden. Målet var 28-åringens femte mål och tionde poäng för säsongen. Jesper Bratt, som noterades för passningspoäng på målet, transporterade pucken in i zon innan Johansson fick den på sitt blad och tråcklade in pucken bakom Laurent Brossoit. Mer än två perioder senare, med Jets i ledning 3-1, visslade Jesper Bratt dit 3-2-reduceringen i powerplay. I samband med målet gick Bratt upp på nio poäng (tre mål, sex assist) på tolv matcher.
Taylor Hall kvitterade sedan till 3-3 med bara minuter kvar, innan Mark Scheifele såg till att extrapoängen hamnade hos Jets genom att avgöra på övertid.

NJD-WPG: Johansson överlistar Brossoit

Dystra skadebesked från Predators
Filip Forsberg missar de närmaste fyra till sex veckorna med en skada på överkroppen. Det var budskapet som Nashville Predators sände ut i samband med nattens 5-2-seger över Chicago Blackhawks. Ett dystert besked för Forsberg givetvis, men också en tuff utmaning för ett Predators som redan stod utan sin andra svenska forwardsstjärna, Viktor Arvidsson.
- Det är en del av sporten, sade Predators coach Peter Laviolette. Det är en sak att förlora en viktig spelare [Arvidsson] och tänka "Vi får röra om lite i formationerna", men klart att det nu blir en större sak av det.
Trist hemkomst för Karlsson
Det blev ingen roll kväll för Erik Karlsson i återkomsten till Canadian Tire Centre. Det på förhand uppskrivna mötet mellan San Jose Sharks och Ottawa Senators levde sannolikt inte upp till Karlssons förhoppningar då Sharks förlorade bortamatchen med hela 6-2. Själv gick Karlsson poänglös från matchen och noterades för 24.55 i istid och -2 i plus/minus-protokollet. Sharks tränare Peter DeBoer bjöd inte på några glada miner efter matchen:
- Vi är givetvis besvikna. Både för Eriks skull och vår egen. Det här var en viktig match för oss. Vi ville studsa tillbaka efter senaste förlusten [5-3 mot Toronto] men istället tappade vi den här matchen helt.

OTT-SJS: Senators välkomnar Karlsson tillbaka till Ot