SwedenAustria516

Ytterligare en dag, ytterligare en utklassningsseger för Tre Kronor. Mot Österrike skrevs slutsiffrorna till 9-1 efter mål från nio olika spelare. Flera positiva tecken gick att urskilja hos de blågula - kanske främst att Gabriel Landeskog fick göra mål 37 sekunder in på sitt första byte och att både Elias Lindholm och Elias Pettersson fick göra sina första mål för turneringen.

Sverige rivstartade drabbningen mot Österrike och hade efter den första perioden redan gjort slut på all spänning. Gabriel Landeskog, som gjorde sin första match för VM-turneringen, öppnade målskyttet för Sverige 01.09 in genom att driva på mål - detta efter en läcker framspelning från Elias Pettersson.
02.37 in hade Marcus Krüger gjort 2-0 och på den vägen var det. Läckraste målet i matchens första period stod utan tvekan Adrian Kempe för. Genom att trampa runt på högerkanten i högsta fart skaffade sig Kempe en en-mot-en situation mot en österrikisk försvarare. Mitt i steget avlossade han sedan ett perfekt avvägt handledsskott som passerade mellan försvararen ben och susade rakt upp i Bernhard Starkbaums högra kryss.
[Allt från Ishockey-VM 2019 i Slovakien]
Sveriges inledning på matchen fick SVT:s rinkside-reporter Dusan Umicevic att kalla insatsen för "propagandahockey".
- Skönt att göra mål direkt, jag behövde inte ens ropa på Elias Pettersson] utan han såg mig direkt, sade Gabriel Landeskog till SVT Sport.
- Det är kul att försöka hitta kemin med lagkamraterna, motståndet är ju ingen höjdare så vi kämpar på och försöker mest slipa på detaljer, sade
Elias Lindholm.
I andra perioden slog Tre Kronor av på tempot något och drog på sig en del utvisningar, men lyckades trots detta öka på sin ledning ytterligare till 7-0. Sveriges 6-0-mål kom faktiskt just i spel i numerärt underläge, från Dennis Rasmussen som spelades fram av Marcus Krüger.
- Vi får jobba på att förstärka positiva vanor, hålla tempot uppe och jobba igång spelare som Klingberg och Landeskog som precis klivit av planet, sade assisterande tränare Peter Popovic inför den tredje perioden.
[More information
Sverige fortsatte trycka in mål i den tredje perioden och gick upp till 9-0 innan Michael Raffl till sist kunde reducera med vad som i allra högsta grad får betraktas som ett "tröstmål". Nu väntar tuffare matcher för Tre Kronor som här näst tar sig an Schweiz, Lettland och Ryssland.
Sveriges nästa match i VM-turneringen går av stapeln på lördag 20.15 mot Schweiz.
\\\\*
Hänt sen senast:
Två dagar har gått sedan Sveriges senaste match. Hittills har de annars så vanliga VM-skrällarna lyst med sin frånvaro. Schweiz har fortsatt övertyga genom dubbla vinster mot Österrike (4-0) och Norge (4-1), samtidigt som Italien ännu är mållösa i turneringen efter att ha förlorat med 0-3 mot Lettland. Danmark visade även att man tagit klivet upp från botten och blivit en hockeynation att räkna med i samband med 9-0 mot nykomlingen Storbritannien.
Övriga matcher idag:
Kanada - Frankrike 5-2 (3-0, 0-1, 2-1)
Kanadas specielle målskytt Anthony Mantha, Detroit Red Wings, fortsatte sin målparad mot Frankrike. Ytterligare två mål blev det för Mantha som nu är uppe på totalt fem fullträffar. Mark Stone, Anthony Cirelli och Darnell Nurse gjorde Kanadas övriga mål medan gamle Södertälje SK-bekantingen Damien Fleury samt Anthony Rech tröstmålade för Frankrike.
Finland - Danmark 3-1 (0-0, 2-1, 1-0)
Finländska underbarnet Kaapo Kakko bjöd på ny VM-show när Danmark stod för motståndet. Ett mål och en assist blev det för Kakko som nu är uppe på sju poäng (sex mål, en assist) efter fyra matcher. Målet var dessutom en delikatess där Kakko förde upp pucken längs höger kant, fintade skott och fick både back och målvakt att köpa dragningen till fullo, innan han kyligt rundade målvakten och lirkade in pucken på första stolpen. Mer och mer börjar Kakkos vara eller inte vara som förstavalet i NHL-draften 2019 diskuteras - kan hans VM-prestation föra honom förbi Jack Hughes?
Tjeckien - Lettland 6-3 (0-2, 4-0, 2-1)