EDM-VAN: Höglanders sätter sitt första mål i NHL

Från Bockträsk via Clemensnäs, AIK, Timrå till Rögle. Därifrån till Vancouver. Nils Höglanders hockeyresa har nu nått den största scenen i världen och hans första framträdande i NHL blev en stor succé.

Inför Nils Höglanders första match i världens bästa hoxkeyliga hade Canucks coach Travis Green placerat den svenska forwarden i lagets andrakedja tillsammans med rutinerade Tanner Pearson och lagkaptenen Bo Horvat. I ungefär 15:25 minuter funderade han på om det var en bra idé. Sen tvingade Höglander självaste Connor McDavid till en turnover i Vancouvers zon. Spelet vände och pucken gick via Pearson till Horvat och helt plötsligt ledde Canucks med 1-0.
- Lite självförtroende räcker långt. Han kommer att spela mycket mot de allra bästa spelarna, så varför inte kastas till vargarna direkt? Han gjorde det bra vid sargen, sa Pearson på presskonferensen efter matchen.
Innan målet hade Höglander haft en farlig styrning i powerplay, däremot utan nätkänning. I den andra perioden gick dock inte Höglander resultatlös. Då hittade Höglander en yta snett till vänster framför Mikko Koskinen i Oilersmålet. Ett direktskott. Pucken i nät. Ena skridskon i luften och knytnäven svingandes över kroppen. Nils Höglander var målskytt i NHL, och han firade med besked.

hoglander goal
  • Jag kunde knappt tro det när pucken gick in. Jag befann mig i ögonblicket och jag blev glad när jag såg att den gick in, summerade Höglander sin milstolpe.
    En som uppskattade svenskens firande var lagkamraten Adam Gaudette, som själv hängde Canucks 3-2-mål i den tredje perioden:
    - Det var underbart att se, jag älskade det. Det är skönt att se att vi har någon mer som kan fira mål här i laget, skrockade Gaudette. Jag sa att jag var tvungen att visa honom hur man firar så jag gjorde ett och gav en liten show.
    Inför matchen hade Canucks tränaren Green sagt några enkla ord till Höglander: "Gå ut och gör ditt bästa. Spela med passion." Och det var precis det 20-åringen levererade: En farlig styrning i den första perioden, ett mål i mittperioden och det var inte långt ifrån att han faktiskt blev tvåmålsskytt. Den första styrningen och målet kom från samma område, och det gjorde även den tredje farligheten Höglander skapade. En styrning som med lite tur hade kunnat göra svensken till tvåmålsskytt i den tredje perioden - men pucken stannade mellan Mikko Koskinens ben till slut.
    - Han var väldigt bra ikväll. Han spelade bra över hela isen, han var stark med pucken och gjorde några fina saker därute. Jag är väldigt nöjd med hans match. När man ser en kille i träning och under internmatcher funderar man på hur han kommer att reagera i en grundseriematch i NHL. Jag tycker att han höjde sitt spel, berömde Green efteråt.
    Höglander noterades aldrig för en assist på Canucks 1-0-mål, men var högst delaktig i det. När svenskens debut summerades var det med inblandning i två av målen, tre skott på mål, 16.36 minuters istid, ett täckt skott plus-2. Och ett mål som skrev in Höglander i historien som den femte yngste målskytten att näta i sin Canucksdebut (20 år, 24 dagar) - Elias Pettersson (19 år, 325 dagar) är för övrigt tredje yngst i Canucks historia.

EDM-VAN: Boeser utökar ledningen med sitt andra mål

• Det kändes bra hela matchen. Jag var så klart nervös under de första bytena men därefter var det bara att köra på. Jag tycker det känns bra. Jag tycker att vi gjorde en bra match, jag, Horvat och Pearson. De två är riktigt bra NHL-spelare. De är lätta att spela med och målet jag gjorde var tack vare Pearson, det var bara att skicka in pucken, log Höglander, som under presskonferensen fick frågan vad som var störst: att göra årets mål i SHL två gånger eller att näta i NHL.
    - Det är mycket större att göra mål i ligan. Det är de bästa spelarna.
    Kedjekamraten Tanner Pearson var, även han, imponerad över Höglanders insatser i matchen:
    - Målet är en tyngd som släpper från axlarna. Han gjorde en bra match och det visar bara vad man gör med alla talanger här i laget.
    Canucks fick en flygande start på säsongen. Nils Höglander fick en flygande start på NHL-karriären. "Gå ut och spela din bästa match. Spela med passion" var direktiven. Han kastades till Oilers vargar direkt, och han segrade.
    55 matcher återstår, men det kunde knappast ha börjat bättre för 20-åringen från Bockträsk.