Fillpula Finlad Wins IIHF Worlds

VM 2022 är över. Det slutade med finländskt guld, kanadensiskt silver och sorti redan i kvartsfinal för Sverige. Trots att det såg bra ut efter två perioder i kvarten mot Kanada, ledning med 3-0, blev det förlust med 3-4 och den svenska besvikelsen var ett faktum.

• Jag är jättebesviken naturligtvis. Vi har matchen i våra händer och ska spela hem den i tredje perioden. Jag tycker vi gör det bra tills vi tar en puck out-utvisning. Då får de möjligheter att göra det där målet som gör att de får kontakt. Kanada är ett bra lag och när de väl får kontakt så fullföljer de det, sa förbundskapten Johan Garpenlöv till Viaplay efter förlusten.
    Sverige gjorde överlag annars en bra turnering. I gruppspelet tog Sverige hela 18 poäng av 21 möjliga poäng och slutade före lag som Tjeckien och USA, båda favorittippade inför turneringen.
SwedenLatvia524

Men när det gällde som mest räckte det svenska spelet inte till. Nu får laget ta nya tag till 2023 och turneringen som återigen spelas i Finland, som delar värdskapet med Lettland. För att minnas tillbaka på årets turnering listar NHL.com/sv här tio saker.
Garpenlövs hejdå
Johan Garpenlövs dagar som förbundskapten är över. Turneringen i Finland blev hans sista och nu lämnar han över till ersättaren Sam Hallam. Garpenlöv har varit förbundskapten sedan 2019, men lyckades inte leda Sverige till någon medalj.
- Jag är besviken över resultaten, att vi inte fått med oss medaljerna. Hockey på elitnivå är tufft. Det är en stor besvikelse att jag inte lyckats för egen och för spelarnas skull, säger Garpenlöv till Aftonbladet.se
Nylander lysande
William Nylander förstärkte Sveriges trupp efter att Toronto Maple Leafs uttåg ur Stanley Cup-slutspelet. Han kom till Finland och levererade direkt. Nylander lyfte det svenska spelet, levererade fem (3+2) poäng på tre matcher och fick visa vilken hockeyspelare han kan vara i sina bästa stunder.
Finsk glans
Mästerskapet slutade i dur för värdnationen Finland. Segern med 4-3 efter sudden i finalen mot Kanada var lagets andra guld på de senaste tre turneringarna (också 2019, 2020 inställd). Det var dessutom Finlands andra stora mästerskap den här säsongen efter OS-triumfen i Peking i februari.

Det finska hockeyn peakar just nu. Och gör det fast att landslagstruppen den här turneringen inte dominerades av NHL-spelare. Finland hade fem NHL-spelare i truppen, resten från Europa.
Juho Olkinoura - VM:S MVP
En av dem från Europa är 27-årige Olkinoura, som aldrig har gjort en NHL-match. Men i VM dominerade han mellan stolparna för hemmanationen. Olkinoura hade en räddningsprocent på 94,8, höll fyra nollor och noterade ett GAA på 1,11 under turneringen och efter finalsegern mot Kanada utsågs hans till VM:s mest värdefulla spelare och han tog dessutom plats i VM: All-Star-lag.

Filppula ny Triple Gold-medlem
Som 30:e spelare genom tiderna kan Valtteri Filppula nu titulera sig som en av dem som vunnit både OS, VM och Stanley Cup. Filppula, som var lagkapten för Finland, vann Stanley Cup med Detroit Red Wings 2008 och i år alltså både VM och OS med Finland.
Finland-Kanada igen
Att det skulle bli Finland mot Kanada i VM-final var absolut troligt inför turneringen. Så blev det också. Och för tredje turneringen i rad ställdes de mot varandra i final.
Många nationer utmanar
Hockey-VM handlar inte bara om de allra största nationerna längre. Det finns numera många som är med och slåss om medaljerna. Det visade sig i gruppspelet när både Schweiz och Tyskland överraskade och blev etta och tvåa i grupp A, före finalisten Kanada. Även Danmark och Slovakien har tagit steg, det visade Danmark inte minst genom att besegra Kanada. Fler vill vara med och leka, och det stärker turneringen inför framtiden.

Draft-prospects presenterade sig
Det fanns en hel del unga spelare som till sommaren väntas gå i NHL-draften. Österrikaren Marco Kasper (Rögle) stod för två assist på sju matcher och tog för sig precis som han gjort i SHL. Slovaken Juraj Slafkovsky (TPS) satte tre mål och spelade fram till sex på åtta matcher, medan landsmannen Simon Nemec (HK Nitra) gjorde sex poäng (1+5) på åtta matcher.
VM har blivit en perfekt fönster för unga talanger att visa upp sig på inför draften.
Pastrnaks sju(ka) facit
David Pastrnak anslöt till Tjeckiens trupp efter Boston Bruins förlust mot Carolina Hurricanes i den första Stanley Cup-slutspelsomgången. Högerskytten visade omedelbart upp sin förmåga att göra mål och levererade sju mål på sju matcher varav tre mål i bronsmatchen mot USA, som Tjeckien vann med 8-4. Pastrnak blev det lilla extra som Tjeckien behövde för att kunna ta en medalj, nationens första sedan 2012.
Snöpligt slut för USA
USA hade något på gång efter kvartsfinal-segern mot Schweiz. I semin mot Finland tvingades laget nämligen ställa upp med bara fyra ordinarie backar. Sjukdomar och att Jacob Megna lämnade VM på grund av familjeskäl gjorde att forwards fick gå ner och spela backar. Nu gjorde USA det ändå bra och pressade Finland i semin, men efter en lång turnering var slutet ändå snöpligt för USA som får fortsätta jaga en efterlängtad VM-finalplats.