tavares 2

Sex lag i Western Conference och fyra i Eastern Conference var redan klara. I natt blev Toronto Maple Leafs det elfte laget den här säsongen att säkra sin slutspelsplats i samband med en 2-1-seger över New York Islanders.
- När du kan göra det officiellt på det här viset blir det att du tänker tillbaka på allt hårt jobb som lagts ner, hela vägen tillbaka till training camp. Nu får vi möjligheten att tävla om Stanley Cup, säger segerskytten John Tavares.

Tavares bjöd på säsongens 46:e mål då han sköt 2-0 tidigt i den tredje perioden, ett mål som tillkom efter en läcker droppassning från Mitchell Marner och alltså kom att bli matchavgörande. Målet var John Tavares första någonsin mot Islanders - klubben som draftade honom som förste spelare av alla 2009 och som han sedan spelade nio säsonger för.
- Säsongen är så otroligt lång så det känns skönt att ha slutspelsplatsen säkrad.
I och med målet kliver Tavares upp på 87 poäng vilket innebär att han etablerat nytt karriärsbästa i både mål och poäng den här säsongen.

NYI-TOR: Tavares gör mål mot New York Islanders

Leafs andra mål gjordes av Calle Rosén som slog till med sin första fullträff i NHL-sammanhang.
- Kul att det hände idag, var svenskens kommentar.
Maple Leafs motståndare i slutspelet står redan klar. Ett returmöte med förra säsongens banemän Boston Bruins väntar i första rundan för de blåvita löven.
Nedan följer en summering av nattens övriga NHL-matcher:
Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning 2-5 (1-1, 0-2, 1-2)
Toppen mot botten, och den här gången gick det som förväntat. Lightning tog en planenlig seger på bortaplan mot Senators och nådde därmed sin 60:e seger för säsongen. Att ett lag når 60 vinster under en säsong har bara hänt två gånger tidigare i NHL: 1976-77 Montreal Canadiens och 1995-96 Detroit Red Wings. Vinstrekordet i NHL genom alla tider ligger på 62 (Red Wings 95-96), något som Lightning alltså har chans att slå om man vinner sina sista tre matcher.
- All heder åt spelarna, säger tränare Jon Cooper. När man varit i ligan ett tag förstår man hur tufft det är att spela 82 matcher och att då vinna i ett "tre av fyra"-tempo hela säsongen… all heder åt spelarna.

OTT-TBL: Stamkos överlistar Anderson

Florida Panthers - Washington Capitals 5-3 (1-0, 3-0, 1-3)
Panthers chockade regerande mästarna på hemmaplan genom att gå ifrån till 4-0 efter två perioder. Capitals svarade visserligen genom att bjuda på tre raka mål i tredje perioden, men det var "för lite, för sent" mot Florida som höll undan och kunde sätta 5-3 i tom bur. Vincent Trocheck blev tvåmålsskytt medans Aleksander Barkov bjöd på tre assist. Poängen för Barkov innebär att han tangerar Pavel Bures klubbrekord för poäng: 94.

Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets 3-4 ÖT (1-2, 1-1, 1-0, 0-1)
Racet i Central Division fortsätter vara tätt efter att Jets i natt kämpade till sig en tät 4-3-seger på övertid borta mot Blackhawks. Svenske Erik Gustafsson stod för tre assist för sitt Blackhawks och Dylan Strome två mål och en assist, medan hjältarna i Jets hette Jack Roslovic (två mål) och Kevin Hayes (avgjorde övertiden). Tack vare segern går Jets upp i ledning i Central - två poäng före både Nashville Predators och St. Louis Blues. Alla tre lagen har 79 matcher spelade.

CHI-WPG: Hayes lirkar in pucken för Jets i ÖT

St. Louis Blues - Colorado Avalanche 3-2 ÖT (1-0, 0-0, 1-2, 1-0)
Blues tog sin andra raka seger, men den satt långt inne. Laget hade ledningen med 2-0 i tredje perioden tack vare mål från Jaden Schwartz och Vladimir Tarasenko. Men Gabriel Landeskog ville annat. Först slog Avalanche-kaptenen själv till med sitt 34:e mål för säsongen innan han spelade fram Alex Kerfoot till kvitteringspucken med under minuten kvar att spela. Blues tog hem extrapoängen på straffar men det faktum att Colorado tog matchen förbi 60 minuter gör att man nu har två poängs marginal ner till Arizona Coyotes under slutspelsstrecket med tre matcher kvar att spela.

STL-COL: Sundqvist bjuder på framspelning

Los Angeles Kings - Calgary Flames 2-7 (2-2, 0-1, 0-4)
Kings höll emot länge, men i tredje perioden gick inte Flames sprudlande offensiv att stoppa. Ledning 3-2 för bortalaget stack snabbt iväg till slutresultat 7-2. Tungt för Kings och tungt för kapten Anze Kopitar som gjorde sin 1000:e grundseriematch i NHL. För Calgary var segern lagets 50:e för säsongen - endast den andra gången i klubbhistorien man uppnått den milstolpen. Hur det gick första gången Flames nådde 50 segrar i grundserien? Klubben vann Stanley Cup.

LAK-CGY: Gaudreau prickskjuter på Quick

New Jersey Devils - New York Rangers 4-2 (2-1, 0-1, 2-0)
Rangers har det fortsatt tungt under säsongsavslutningen. I natt blev det ytterligare en förlust, denna gång mot "lokalrivalen" New Jersey. Henrik Lundqvist bjöd på en fullgod insats och stoppade 37 av 40 puckar, men det räckte alltså inte den här gången.
Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers 3-1 (1-0, 1-1, 1-0)
Connor McDavids 41:a fullträff för säsongen räckte inte för Oilers som föll borta mot Vegas Golden Knights och därmed återigen är bekräftade att missa slutspel.

VGK-EDM: McDavid sätter sitt 41:a mål

SÅ GICK SNACKET:
"Det var egentligen aldrig nära. Vi var inte bra nog någon gång under året."
- Connor McDavid om att återigen missa slutspel.
"Klart det är en kul milstolpe för mig. Det betyder att jag spelar med bra spelare. Vi har kul tillsammans och skapar mycket chanser och mål. Men mitt stora mål är att nå slutspelet och vinna Stanley Cup."