MTL-SJS: M. Karlsson tar tillvara på spelvändning

San Jose Sharks bröt en två matcher lång förlustsvit när man gästade "favoritmotståndet" Montreal Canadiens under torsdagen. Sharks vann med 4-2 och tog sin nionde raka seger mot Canadiens.

Mycket i matchen handlade om Evander Kane. Den irrationelle forwarden har hittat sin väg framåt i lagets förstauppställning i powerplay, något som betalade sig under matchen. Han styrde in Sharks kvittering till 1-1 med 55 sekunder kvar av den första perioden. Och knappt fem minuter in i mittperioden tryckte han in ledningsmålet i samma spelform när han höll sig framme på en retur.
- Det här är första säsongen som jag får spela i förstauppställningen i powerplay och jag försöker göra det mesta av det, sa Kane, som har gjort fem av sina sex mål i powerplay.
- Det är roligt att göra mål i fem-mot-fem, det har jag gjort mycket i min karriär. Men det är helt klart trevligt att få chansen i powerplay. Med en motståndare mindre att oroa sig för blir det lite enklare.
Kane var dock inte klar där. Han noterades även för en assistpoäng på Kevin Labancs 3-1-mål för hajarna drygt åtta minuter in i den andra perioden. När Melker Karlsson tryckte in fyran med 36 sekunder kvar av perioden assisterades han av Joe Thornton och Patrick Marleau. Det var första gången sedan den 29 mars 2013 (Ray Whitney och Jaromir Jagr) som två spelare, 40 år och äldre, gjorde poäng samtidigt på ett mål.
Segern gör att Sharks nu alltså har nio raka vinster mot Montreal Canadiens. Man har släppt in två mål eller färre i samtliga nio matcher. Habs försökte med det mesta under aftonen men Aron Dell stoppade 35 av 37 skott.
- Jag tycker att vi började bra under de första fem minuterna, sedan tog de över. Dell höll oss kvar i matchen, avslutade Kane
Nick Cousins och Joel Armia blev enda Habs-spelare att överlsita Aron Dell under torsdagsaftonen. Cousins, som kom till klubben från Arizona i somras, gjorde sitt första mål i sitt nya lag. Armia gjorde sitt femte mål för året. Hans nio raka förluster mot Sharks är lagets näst längsta förlustsvit mot ett enskilt lag.
Här följer en genomgång av torsdagens matcher:
Calgary Flames - Florida Panthers 6-5 (1-0, 1-2, 3-3, 0-0, 1-0)
Aleksander Barkov låg bakom det mesta för Florida med sina fyra assistpoäng, men det räckte bara till en poäng för laget. Matthew Tkachuk gjorde två mål för Flames som även fick med Mark Giordano, Sam Bennett och Austin Czarnik i målprotokollet. T.J. Brodie och Michal Frolik hade två assist vardera. Jonathan Huberdeau, MacKenzie Weegar, Josh Brown, Evgenii Dadonov och Mark Pysyk gjorde mål för gästerna. Sean Monahan och Tkachuk nätade på straffläggningen, vilket ingen Cats-spelare lyckades med. Noterbart är att Flames vann skoten med 24-23. Segern gjorde att Flames målvakt skrev in sig i klubbens historieböcker: I och med detta har han nu vunnit 40 matcher på 75 spelade, en färre än legendaren Mike Vernon. Barkov blev förste Panthers-spelare att göra minst fyra assist i en match vid två tillfällen (han gjorde fem mot Minnesota den 8 mars).

Edmonton Oilers - Washington Capitals 4-3 (1-0, 0-3, 2-0, 1-0)
Darnell Nurse gav hemmalaget ledningen i den första perioden men gästerna vände med tre mål i mittakten. Jakub Vrana reducerade innan Alex Ovechkin nätade dubbelt upp, med en assistpoäng till Vrana. I den tredje klev Oilers superstjärnor fram. Leon Draisaitl reducerade, assisterad av Connor McDavid och med 38 sekunder kvar kvitterade McDavid. På övertid samarbetade duon till segern när McDavid spelade fram Draisail till 4-3. Draisaitl, som gjorde 50 mål förra året, har nu gjort åtta mål. Ovechkin, som gjorde 51 förra säsongen, har nu gjort nio.

EDM-WSH: McDavid sätter upp Draisaitl i sudden

New York Rangers - Buffalo Sabres 6-2 (3-0, 1-2, 2-0)
Ryan Strome nätade två gånger och Artemi Panarin, Brett Howden, Chris Kreider och Tony DeAngelo gjorde var sitt mål när Rangers bröt en fem matcher lång förlustsvit. 24-årige DeAngelo noterades även för en assist och blev därmed förste Rangers-spelare att göra minst två poäng på sin födelsedag sedan Marian Gaborik (också 1+1) gjorde det den 14 februari 2013. Marco Scandella och Vladimir Sobotka nätade för Sabres, som därmed fick se sin tre matcher långa segersvit bruten.Henrik Lundqvist (31 räddningar) seger var hans 451:e i NHL och han är nu bara tre i från att få dela femteplatsen med Curtis Joseph på alla tiders vinstlista för målvakter.
New York Islanders - Arizona Coyotes 5-2 (1-1, 1-0, 2-1)
Både Islanders och Coyotes kom till matchen med fyra raka segrar. Islanders höll sviten vid liv efter att Josh Bailey gjort ett mål och en assist. Derrick Brassard, Anders Lee och Scott Mayfield nätade också. Michael Grabner och Conor Garland gjorde mål för gästerna. Noterbart är att Arizona, som gjorde sju mål på tio försök under sin segersvit, gick mållösa på tre försök i powerplay under matchen. Isles vann sjunde raka hemmamatchen mot Coyotes.
St Louis Blues - Los Angeles Kings 5-2 (1-1, 2-1, 2-0)
Brayden Schenn gjorde två mål och Jaden Schwartz och Colton Parayko gjorde två assist vardera för Blues, där även Robert Thomas, Vince Dunn och Alex Pietrangelo nätade. Jeff Carter gav Kings ledningen i den första och Alex Iafallo gjorde detsamma i inledningen av den andra perioden. Men Blues vände matchen med fyra raka mål och vann andra matchen i följd.
Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes 4-3 (1-3, 2-0, 0-0, 1-0)
Dougie Hamilton, Ryan Dzingel och Sebastian Aho såg till att gästerna gick till paus med en 3-1-ledning efter att man vänt Alexandre Texiers ledningsmål. Två av målen kom inom loppet av 49 sekunder. Ryan Murray och Sonny Milano såg till att det stod 3-3 efter två perioder. Cam Atkinson blev matcvhinnare 3:28 in på övertiden. Det var åttonde matchen i rad som Blue Jackets spelar en uddamålsmatch. Man har 5-1-2 som facit på dessa.

CBJ-CAR: Atkinson avgör i förlängning

Nashville Predators - Minnesota Wild 4-0 (0-0, 2-0, 2-0)
Nashville tog andra raka hemmasegern när Wild, som i sin tur föll för första gången efter två raka segrar, besegrades. Colton Sissons (1+1) var ende spelare att göra mer än en poäng. Milkka Salomäki och Craig Smith gjorde sina första mål för året. Calle Järnkrok gjorde sitt andra. Pekka Rinne stoppade samtliga 26 skott och höll nollan för första gången i år, och 56 gången i karriären.
Chicago Blackhawks - Philadelphia Fyers 1-4 (0-1, 0-1, 1-2)
Precis som i premiären i Prag för några veckor sedan besegrade Flyers Blackhawks, som därmed inkasserade sin tredje raka förlust. Oskar Lindblom gjorde sitt femte mål för säsongen när han inledde målskyttet i öppningsakten. James van Riemsdyk gjorde 1+1, Claude Girouz gjorde sitt första mål för året och Kevin Hayes sitt tredje. Brandon Saad nätade för Blackhawks. Michael Raffl utgick med 32 sekunder kvar. Han har röntgats men tränaren Alain Vigneault tror inte att det är allvarligt.

Dallas Stars - Anaheim Ducks 2-1 (2-0, 0-1, 0-0)
22-årige Denis Gurianov gjorde Stars båda mål, vilket räckte till seger mot Ducks. Ryssen skickade in en backhand i farten från sin högerkant redan efter 2:42 av matchen. Med 2:23 kvar av perioden gjorde han ett nästan identiskt mål. Det var hans två första mål för året. Maxime Comtois educerade med sitt första mål för året i den tredje perioden. Stars vann därmed tredje matchen i följd. Ducks föll för tredje matchen i följd.
SÅ GICK SNACKET:
"Jag gillade vår insats. Det var troligen en av våra mer kompletta matcher från början till slut mot ett väldigt bra motstånd" - Barry Trotz
"Jag försökte att räkna hur många skott jag fick mot mig. Det tog inte lång tid. Men jag svettades så mycket i den perioden för att jag försökte behålla fokus." - Brian Elliott, Philadelphia Flyers. Han stoppade ett skott i mittperioden.
"Efter fyra raka förluster svarade vi som ett lag. Vi vet vad som behövs för att vinna." - Brayden Schenn
"Vi var tröttkörda. Vi hade inte mycket energi. Vi letade efter fräscha killar hela tiden." - Rod Brind'Amour.
"Vårt målskytte är tillräckligt bra. Om vi fortsätter att försvara och ta hand om de lösa puckarna kan vi få saker att hända." - Pekka Rinne