LAK-WSH Carlson fintar bort Quick och gör vackert mål

John Carlsons framfart i NHL har knappast gått någon förbi den här säsongen. Redan inför onsdagens match ledde han backarnas poängliga i stor stil och hans fina form fortsatte när Capitals besökte Los Angeles Kings. Det skulle räcka till seger, och en plats i historieböckerna.

Efter 4:38 av den första perioden bröt han dödläget när han stack iväg på ett offensivt äventyr i en spelvändning. Med ett distinkt handledsskott förbi en försvarande Kings-spelare prickade han Jonathan Quicks högra kryss, vilket var hans tionde mål för året och 100:e i karriären. Nummer 101 lät inte vänta på sig. Drygt 13 minuter in i samma period fick han en vacker passning genom offensiv zon från T.J. Oshie och dansade förbi Jonathan Quick innan han la in pucken vid den främre stolpen för 2-0.
- Man vill alltid få en bra start. Det är det vi pratar om, det är det vi vill ha. Vi har varit bättre när vi haft ledningarna men jag vet inte om det var vår bästa match ikväll. Det känns dock som att vi har bättre kontroll nu än tidigare under säsongen, sa Carlson efter matchen.
Det målet skulle visa sig bli matchvinnande. Kings reducerade genom Blake Lizotte men närmre än så kom inte hemmalaget. Tom Wilson spikade slutresultatet, 3-1 för Caps, i tom bur i slutet av den tredje perioden.
John Carlson har nu gjort 42 poäng (11+31) på de första 30 matcherna den här säsongen, vilket är en historisk notering för en NHL-back. Inte sedan Al MacInnis (1990-91) och Denis Potvin (1975-76) lyckades med den bedriften har någon kommit upp i de siffrorna. Imponerande, men till backarnas odiskutable poängkung Bobby Orr har han en bit upp. Orr gjorde nämligen 56 poäng under sina första 30 matcher säsongen 1974-75, samt 53 säsongen 1973-74, 48 1970-71, 45 1971-72 och 42 1969-70.

I och med målen har Carlson nu gjort sex poäng (3+3) på de tre senaste matcherna. Segern gör att Capitals nu har ett facit på 13-2-1 på bortaplan den här säsongen.
- Vi pratar alltid om saker som kan göra oss motiverade, få oss att behålla motivationen. Vi letar alltid efter något extra. Det verkar som att det vi har pratat om inför matcherna har funkat, sa Carlson.
För Kings innebär förlusten att man nu har 2-2-1 på de senaste fem matcherna.
Här följer en genomgång av onsdagens övriga matcher:
Toronto Maple Leafs - Colorado Avalanche 1-3 (0-0, 1-1, 0-2)
Torontos kräftgång fortsätter samtidigt som Colorado fortsätter att vinna. Nathan MacKinnon gjorde sitt 18:e mål för säsongen när han bröt dödläget i powerplay i mittperioden. Zach Hyman kvitterade med en fin styrning. Valeri Nichushkin blev matchvinnare för gästerna när han i numerärt underläge överlistade Frederik Andersen på ett friläge. Joonas Donskoi spikade slutresultatet i tom bur med dryga minuten kvar att spela. MacKinnon noterades för en assist på det målet och har nu gjort 19 poäng (7+12) på de senaste åtta matcherna. Förlusten, Torontos andra raka, gör nu att man har 4-0-3 som facit sedan tränarbytet. Colorado bärgade fjärde raka segern - senast man förlorade var den 23 november, mot just Toronto.

TOR-COL MacKinnon gör PP-mål i krysset

Pittsburgh Penguins - St Louis Blues 3-0 (1-0, 1-0, 1-0)
Teddy Bluger styrde in Marcus Petterssons skott från distans redan efter 38 sekunder av matchen. Målet var hans tredje för säsongen och skulle visa sig bli matchvinnande då Blues inte lyckades överlista Tristan Jarry, som därmed höll nollan för första gången i år och tredje gången i karriären. Stefan Noesen gjorde 2-0 i slutet av mittperioden, hans första mål för året, och Alex Galchenyuk spikade slutresultatet på ett friläge i tredje perioden.

PIT-STL: Blueger styr in pucken från nära håll

Edmonton Oilers - Ottawa Senators 2-5 (1-0, 1-3, 0-2)
Senators bröt en svit om fem raka förluster när Oilers besegrades under osndagen. Hemmalaget tog ledningen i den första perioden genom Jujhar Khaira men mål från Artem Anisimov, Connor Brown och Tyler Ennis vände på steken för Sens. Oscar Klefbom reducerade i powerplay innan mittperioden var slut. Men mål från Anthony Duclair och Vladislav Namestnikov gav Sens en bekväm seger till slut. Oilers föll för tredje gången på de senaste fem matcherna (2-3-0).

EDM-OTT Ennis avslutar två-mot-etta med Brown

SÅ GICK SNACKET:
"Det finns helt klart utrymme för förbättringar men på bortaplan är det inte alltid vackert så man får ta det som ges." - Nazem Kadri, Colorado Avalanche
"Det var ingen bra match av oss. Så är det. De åkte bättre skridskor än oss och spelade sitt spel bättre än vad vi gjorde. Det var vad det kokade ner i." - Craig Berube
"Det var inte en bra start. Vi justerade spelet och hittade vår fart i den andra perioden. Vi spelade bra försvar som gav oss möjligheterna framåt. " - D.J. Smith