BerglundMW

Vem tar den sista slutspelsplatsen i Western Conference? Efter nattens match kan vi konstatera att det blir den rysare många hoppats på. St Louis Blues gjorde jobbet mot sedan länge avsågade Chicago Blackhawks och svensken Patrik Berglund hamnade i rampljuset. Han gav gästande Blues ledningen med 1:43 kvar av den första perioden. Erik Gustafsson kvitterade visserligen i den tredje perioden men bara 16 sekunder senare gav Berglund Blues ledningen på nytt. Målet blev matchavgörande och Jaden Schwartz prickade in trean innan Berglund kunde fullborda sitt hattrick med sista målet i tom bur. Det var hans andra hattrick i NHL-karriären.

Blues seger innebär att man nu innehar den andra och sista wildcard-platsen i West - en poäng före Colorado Avalanche. Lagen möts i den sista omgången.

I övrigt gjorde slutspelsklara Pittsburgh processen kort med Ottawa samtidigt som Tampa Bay besegrade Buffalo och Anaheim övervann Dallas. Nikita Kucherov blev tredje Bolts-spelare (övriga är Vincent Lecavalier och Martin St Louis) att nå 100-poängsgränsen under en säsong. Samtidigt blev han sjätte ryss att göra samma sak. Alexander Ovechkin har gjort det fyra gånger, Evgeni Malkin tre och Alexander Mogilny, Sergei Fedorov och Pavel Bure två gånger vardera.

Här följer en genomgång av nattens matcher
Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators 4-0 (0-0, 2-0, 2-0)
I och med segern säkrade Pittsburgh andraplatsen i Metropolitan Division vilket innebär att laget har hemmafördel i den första rundan av slutspelet. Sidney Crosby och Phil Kessel noterades för ett mål och en assist vardera. Patric Hörnqvist och Jake Guentzel gjorde varsitt mål samtidigt som Casey DeSmith räddade samtliga 35 skott. Det var DeSmiths första "nolla" i NHL. Sidney Crosbys mål var hans 1115:e i karriären vilket gör att han nu ligger på nionde plats i historien bland spelare 30 år eller yngre. Hans assist på 4-0-målet gjorde att han nådde minst 60 assist under en och samma säsong för femte gången. Med det är han på delad tredje plats i Pens historia tillsammans med Ron Francis. Phil Kessels 3-0 betydde för övrigt att han nu är på 15:e plats bland amerikanska målskyttar i grundserien genom tiderna (330). Pens har nu nått minst 100 poäng tre år i rad.

Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres 7-5 (3-2, 1-3, 3-0)
Fem mål på de första 9:40 minuterna satte tonen i den betydelselösa matchen mellan Bolts och Sabres. Både Sabres Alexander Nylander och Casey Mitteldstadt noterades för sina första NHL-mål. Därmed blev de den första Sabres-duon att göra sina allra första NHL-mål i samma match sedan Curtis Brown och Wayne Primeau gjorde det den 3 maj 1995.
Bolts vände 4-5 till 6-5 på 47 sekunder några minuter in i den tredje perioden när Anthony Cirelli satte sitt andra mål för kvällen och Brayden Point följde upp med ett distinkt skott högt över Chad Johnsons axel. Victor Hedman punkterade tillställningen genom att "skruva" in pucken i tom bur från vänster sarghörn i egen zon. Tampas Alex Killorn noterades för tre assist. Yanni Gourde gjode ett mål och två assist. Målet var hans 25:e för säsongen och därmed satte han nytt klubbrekord för antal mål av en rookie. Han satte även nytt poängrekord för en rookie i Tampa Bay: Gourde har nu 63 poäng. Hos gästerna noterades Evan Rodrigues och Brendan Guhle för två assist vardera. Jason Pominvilles mål gör att han blev den 12:e spelaren att nå 200 mål för Sabres. Tack vare segern har Tampa divisionstiteln i egna händer inför avslutningen under lördagen. Seger mot Carolina, oavsett hur den går till, räcker för att vinna divisionen. Två poäng skiljer ner till Boston.

Chicago Blackhawks - St Louis Blues 1-4 (0-1, 0-0, 1-3)
Erik Gustafssons mål var hans femte för säsongen men det räckte inte långt när Blues rann ifrån i den tredje perioden. Carter Hutton noterades för 19 räddningar varav några riktigt svettiga och matchen hade kunnat se annorlunda ut. Hawks, som missar slutspel, avslutar säsongen mot Winnipeg under lördagen. Noterbart är även att det med största sannolikhet var Patrick Sharps sista match i United Center. Forwarden medgav efter matchen att det "troligen" var så. Patrick Kane gav bort sitt A på bröstet till Sharp den här kvällen.

Berglunds hattrick gör att han nu är en av fyra européer med minst två hattricks för Blues. Jörgen Pettersson (5), Pavol Demitra (3) och Vladimir Tarasenko (3) är de övriga.

Anaheim Ducks - Dallas Stars 5-3 (3-1, 1-1, 1-1)
Med många svenskar på isen blev det också många svenskpoäng. Anaheims Jakob Silfverberg höll hov och noterades för ett mål och två assist. Rickard Rakell noterades för ett mål - hans 33:e för säsongen - och Hampus Lindholm stod för en assist. I Dallas noterades John Klingberg för en assist vilket gör att han nu är en poäng bakom John Carlson i backarnas poängliga. Andrew Cogliano gjorde ett mål och en assist och Ryan Getzlaf noterades för två assist hos Ducks. Ryan Getzlaf har nu nått minst 60 poäng vid nio tillfällen. Därmed passerade han Teemu Selänne för flest säsonger med 60+ poäng i Ducks.

Klingbergs assist gör att han tangerar Sergei Zubovs rekord på 58 - flest för en back i Stars organisation. Han har två assist upp till hela organisationens rekord, satt av Craig Hartsburg under säsongen 1981-82 när laget hette Minnesota North Stars.
Så gick snacket:
"Att vi har säkrat hemmafördel är häftigt. Vi vill spela här så mycket som möjligt. Vårt facit på hemmaplan talar för det." - Pittsburghs målvakt Casey DeSmith. Pens har 30-9-2 på hemmaplan den här säsongen.
"Ja, det är nog den sista säsongen. Jag är oerhört tacksam över att ha fått komma tillbaka och spela med Blackhawks igen." - En märkbart rörd Patrick Sharp efter kvällen"s förlust mot Blues.

"Det är stort. Vi vill vinna divisionen och vi har jobbat riktigt hårt för att göra det möjligt." Yanni Gourde om chanserna inför lördagens avslutning mot Carolina.