Sean Gostisbehere

Det var en NHL-kväll och natt som innehöll hela elva tillställningar. I många av dem stod viktiga poäng kring slutspelsstrecken på spel. Bland annat i den som utspelades i Rogers Arena i Vancouver där Canucks, som först och främst jagar wildcardplats i väst, tog emot Philadelphia Flyers som jagar wildcardplats i öst. Flyers skulle till slut dra det längsta strået men segern satt hårt inne…

Här är en sammanfattning av nattens matcher:
Vancouver Canucks - Philadelphia Flyers 2-3 (0-1, 2-2, 0-0)
Flyers gick nämligen upp till en 0-3-ledning i matchen. 1-0 gjorde Wayne Simmonds i den första perioden. Jakub Voracek och Brayden Schenn ökade på den i inledningen av den andra. Noterbart är att Shayne Gostisbehere spelade fram till samtliga tre borta-mål. Canucks reducerade sedan efter att bröderna Sedin spelat fram Markus Granlund efter 3.43 av mittperioden. Jannik Hansen såg till att det bara skiljde ett mål inför de sista 20 minuterna med sitt 2-3-mål men den sista perioden blev mållös och Flyers flyttade två poäng närmare en slutspelsplats. Vancouver är fortsatt fyra poäng efter Calgary i väst.

Anaheim Ducks - Los Angeles Kings (0-0, 0-1, 0-0)
Josh Manson gjorde matchens enda mål i Honda Center när Ducks efter 1.19 i den andra perioden utnyttjade slarv från Kings-spelarna i egen zon och framspelad av Ryan Getzlaf kunde Manson sätta pucken. John Gibson höll säsongens femte nolla tack vare 24 räddningar och Peter Budaj stod för 28 räddningar.
San Jose Sharks - Boston Bruins 1-2 (0-1, 1-0, 0-0, 0-1)
Det har gått ganska bra sedan Boston ersatte Claude Julien med Bruce Cassidy. Laget är fortfarande obesegrat efter nattens övertidsseger mot San Jose Sharks som Brad Marchand avgjorde på friläge. Marchand kunde sätta sitt 25:e mål för säsongen efter att Bruins utfört en tekningsvariant som satt honom fri med Sharks målvakt Martin Jones.

Colorado Avalanche - Tampa Bay Lightning 2-3 (0-1, 0-1, 2-0, 0-1)
Jonathan Drouin gjorde matchens avgörande mål när han i förlängning fintade bort Colorado-målvakten Calvin Pickard och satte sitt sjuttonde mål för säsongen. Gästerna gick upp till en tvåmålsledning under matchens första halva innan Mikko Rantanen och Matt Duchene kvitterade i slutakten. Tampa är fem poäng från wildcardplats i Eastern Conference. I Colorado gjorde Carl Söderberg sin 300:e NHL-match.
Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs 0-4 (0-0, 0-2, 0-2)
Curtis McElhinney spelade en stor roll i Maple Leafs 4-0-seger. Målvakten gjorde 37 räddningar och höll karriärens femte nolla. Connor Brown gjorde två mål framåt för gästerna som undvek att förlora tre matcher i rad. Toronto på tredjeplats är en poäng före Florida Panthers i Atlantic Division.

Columbus Blue Jackets - Nashville Predators 3-4 (0-1, 2-2, 1-1)
Mattias Ekholm blev matchhjälte för Predators när han satte 4-3 efter 9.09 i den tredje perioden. Även Calle Järnkrok hamnade i målprotokollet för Nashville som ligger två poäng före Calgary Flames för det andra wildcardet till slutspelet från West. I Columbus gjorde Oliver Bjorkstrand sitt andra för säsongen och Alex Wennberg noterades för två assist.

Buffalo Sabres - Chicago Blackhawks 1-5 (1-1, 0-2, 0-2)
Sabres kunde förlängt sin segersvit till fyra raka men Blackhawks blev alldeles för svårt och Robin Lehner fick tillslut se sig överlistad hela fem gånger. Gästerna gjorde fyra raka mål under den andra och tredje perioden, på de två sista var Patrick Kane inblandad. Han spelade fram Artem Anisimov till 1-4 och satte själv 5-1, Kanes 20:e mål för säsongen. Kane har 11 poäng på de 7 senaste matcherna. Resultatet innebär att Sabres får fortsätta jaga slutspelsplats, de ligger tre poäng ifrån en wildcarplats i öst.

New York Islanders - New Jersey Devils 6-4 (1-1, 3-2, 2-1)
I en målrik tillställning i Prudential Center drog Islanders längsta strået genom bland annat två mål och en assist från Ryan Strome. Strome gjorde 1-1 och 3-1 samt assisterade till John Tavares 5-3-mål. Islanders har nu tagit poäng i 11 raka matcher.
Ottawa Senators - Winnipeg Jets (0-2, 1-0, 1-1)
Dustin Byfuglien, Mathieu Perreault och Josh Morrissey blev målskyttar och Connor Hellebuyck gjorde 32 räddningar när Jets utökade sin poängsvit till fyra matcher (3-0-1). Jets ligger nu en poäng ifrån den andra wildcardplatsen i Western Conference. I Ottawa gjorde Erik Karlsson två assist, 42 totalt, och passerade 50-poängsgränsen.
Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings 2-5 (1-2, 0-0, 1-3)
Wings plockade andra raka triumfen mot ett topplag i Metropolitan Division. En av anledningarna var Petr Mrazek som stod för 24 räddningar i matchen, en annan var Detroits effektivitet i den tredje perioden då laget gjorde tre mål på åtta skott. Henrik Zetterberg assisterade till två av dem och har noterats för 32 assist den här säsongen. I Penguins hyllades Sidney Crosby för sina 1000 poäng inför matchen, under matchen gjorde han ett mål. Förlusten var Pens fjärde under ordinarie tid under säsongen.
New York Rangers - Washington Capitals 2-1 (1-0, 0-1, 1-0)
Rangers knappade in på de tre lagen ovanför, Blue Jackets, Penguins och Capitals, genom att vinna hemma i Madison Square Garden mot divisionsettan Capitals. Mats Zuccarello blev matchhjälte i den tredje perioden när han med sitt tolfte mål för säsongen avgjorde framspelad av Chris Kreider och Mika Zibanejad. Henrik Lundqvist vaktade Rangers kasse och svarade för 31 räddningar i sin 401:e seger. Han gick därmed upp på delad elfteplats med Chris Osgood över flest vinster genom tiderna av en målvakt.

Nattens utropstecken:
Slutspelsracet. Det är mycket spännande redan nu, tänk hur det ser ut om en månad!
Nattens stjärnor:
Curtis McElhinney - 37 räddningar är bra, 37 räddningar på bortaplan är ännu bättre.
Henrik Zetterberg - Ledde sitt lag i den avslutande perioden mot Penguins med sina två poäng.
Ryan Strome - Med två mål och en assist såg han till att Islanders fina spel fortsätter.
Så gick snacket:
"När vi spelar bra är vi bra. Vi måste bara göra det över längre tid. Vi har en match kvar innan vårt uppehåll och kan vi få en vinst med oss därifrån kan vi njuta ännu mer av det" - Henrik Zetterberg
"Forsberg la en fin passning. Det var bara att sätta till klubban mot det öppna målet" - Mattias Ekholm om avgörandet.
"Om spelarna bara skjuter på mina benskydd är det inga problem eftersom de inte har så mycket tid att få upp skotten på. Det är det viktigaste" - Curtis McElhinney om Torontos försvarsspel.