PredsGoalHawks

I natt spelades de sista 15 matcherna av NHL:s grundserie 2018-19, och nu kan alla blickar riktas mot Stanley Cup-slutspelet.

Alla 16 slutspelslag var redan klara inför lördagens omgång, men det fanns ändå en hel del som hade viktiga poäng att spela för. Nashville Predators var ett av de lagen. Via 5-2 hemma mot Chicago Blackhawks tog de poängen som behövdes för att vinna Central Division. Predators vände underläge 0-2 till seger med 5-2 hemma i Bridgestone Arena.
- Jag är väldigt stolt över hur killarna har tävla, hur hårt de jobbat för det. De borde också vara stora. När vi vaknar i morgon är det fokus på Stanley Cup, en helt annan historia, säger coach Peter Laviolette.
Filip Forsberg och Viktor Arvidsson gjorde varsitt mål i matchen. Arvidssons 34:e för säsongen kom i powerplay i inledningen av den tredje perioden vilket också blev matchvinnande.

NSH-CHI: Arvidsson sätter målrekord för Nashville

Målet innebar också rekord för Predators i antalet mål under en och samma säsong. Det tidiga rekordet hölls av Forsberg (2015-16) och Jason Arnott (2008-09).
- Jag försökte slå det. De senaste tre matcherna har jag försökt skjuta så mycket som möjligt och att se den gå in var riktigt skönt, säger Arvidsson.
Predators kommer få möta Dallas Stars i den första slutspelsrundan.
I Blackhawks noterades Patrick Kane för en assist och kom därmed upp i totalt 110 poäng den här säsongen.
Här är summeringen från nattens matcher:
Boston Bruins - Tampa Bay Lightning 3-6 (2-0, 0-3, 1-3)
Tampa Bay vände ett 0-2-underläge i TD Garden till seger med 6-2 och tangerade därmed segerrekordet i NHL. Tampa vann för 62:a gången den här säsongen vilket är lika många vinster som Detroit Red Wings nådde säsongen 1995-96.
Nikita Kucherov slog även han rekord. Med ett mål och en assist är han nu den ryss som gjort flest poäng under en och samma säsong. Kucherovs 128 den här säsongen är en bättre än Alexander Mogilnys 127 från säsongen 1992-93. Kucherov blev också säsongens bästa poängplockare och vann därmed Art Ross Trophy.

BOS-TBL: Kucherov sätter rekord med sin 128:e poäng

Vancouver Canucks - St. Louis Blues 2-3 (0-1, 0-0, 2-1, 0-0, 0-1)
Elias Pettersson avslutade grundserien med att bli målskytt. Den svenske rookien pangade in 2-2 för Canucks i slutet av den tredje perioden vilket tog matchen till sudden. Målet var Petterssons 28:e för säsongen vilket gör att han stannar på 66 poäng under sitt debutår.
Pettersson missade sitt försök i straffläggningen och Blues vann matchen. St. Louis slutar därmed trea i Central Division och kommer få möta Winnipeg Jets i första slutspelsrundan. Canucks har nu spelat färdigt för säsongen.

STL-VAN: Tarasenko överlistar Demko

Montreal Canadiens - Toronto Maple Leafs 6-5 (1-2, 3-2, 1-1, 0-0, 1-0)
Ryan Poehling fick debutera i NHL för Montreal - och som han gjorde det. 20-åringen stod för ett hat trick, samt den avgörande straffen, i 6-5-segern.
- Ett surrealistiskt ögonblick, det känns som en dröm. Jag är i chock, sa Poehling efteråt.
Poehling är den första Canadiens-spelare att göra tre mål i sin NHL-debut sedan 1943 (Alex Smart). Poehling gjorde 1-2, 2-2 och 5-5 på sina totalt tre skott i matchen.
William Nylander gjorde ett av målen för Toronto, som nådde 100 poäng för andra raka säsongen. Målet var svenskens sjunde den här säsongen. Han slutade på 27 poäng på 53 matcher.

MTL-TOR: Poehling gör tre i sin NHL-debut

Ottawa Senators - Columbus Blue Jackets 2-6 (0-3, 1-1, 1-2)
Columbus avslutade grundserien med att vinna sju av sina åtta sista matcher. Blue Jackets slutar därmed på det andra wild cardet i öst och kommer ställas mot Tampa Bay Lightning i den första slutspelsrundan. Pierre-Luc Dubois gjorde två mål för gästerna sm hade 0-3 redan efter 10:33 av den första perioden, en ledning de inte skulle släppa ifrån sig.
I Ottawa fick Anders Nilsson hoppa in efter den dåliga starten. Nilsson gjorde 17 räddningar efter att han bytt av Craig Anderson.
Philadelphia Flyers - Carolina Hurricanes 3-4 (1-3, 2-1, 0-0)
Carolina gjorde sitt för att säkra den första wild card-platsen i Eastern Conference. Bortasegern gjorde att de höll Blue Jackets bakom sig och nu ställs mot Washington Capitals i den första slutspelsrundan. Hurricanes är i slutspel för första gången sedan 2009.
Jordan Staal och Teuvo Teräväinen stod för ett mål och en assist vardera. Staals mål blev det avgörande när han satte 3-4 i den andra perioden. Oskar Lindblom gjorde ett av Flyers mål i matchen, han avslutade därmed säsongen med att göra mål i tre raka matcher.
Pittsburgh Penguins - New York Rangers 3-4 (1-1, 0-0, 2-2, 0-1)
En poäng räckte för Penguins för att säkra tredjeplatsen i Metro Division. Den kom efter att Sidney Crosby spelat fram Jake Guentzel i slutet av den tredje perioden. Poängen var Crosbys 100:e för säsongen efter att han noterat sin 99:e med matchens första mål. Senast Crosby nådde tresiffrigt var 2013-14.
Crosby och Penguins kommer nu för möta New York Islanders i den första slutspelsrundan.
För Rangers är säsongen över. Henrik Lundqvist backade upp Alexandar Georgiev och får därmed vänta på seger nummer 450 till nästa säsong.

PIT-NYR: Crosby når 100 poäng, Guentzel 40 mål

Washington Capitals - New York Islanders 0-3 (0-0, 0-1, 0-2)
Islanders blir tvåa i Metropolitan och får därmed hemmafördel i en slutspelsrunda för första gången sedan 1988 när de ställs mot Penguins.
Valtteri Filppula (två) och Matt Martin gjorde målen, medan Robin Lehner spikade igen i målet. Svensken gjorde 29 räddningar och höll sin sjätte nolla för säsongen.
Lehner och målvaktskollegan Thomas Greiss släppte in minst antal mål under grundserien och kommer därmed få dela på William M. Jennings Trophy.
I Capitals vilade Nicklas Bäckström, T.J. Oshie och John Carlson.

WSH-NYI: Lehner räddar Connollys försök

Dallas Stars - Minnesota Wild 3-0 (0-0, 0-0, 3-0)
Dallas tog den första wild cardet från väst och får därmed möta Predators i den första omgången. Samtliga av lagets tre mål kom i den tredje perioden, två från Tyler Seguin och ett från Tyler Pitlick.
Ben Bishop höll sin sjunde nolla för säsongen (personligt rekord) efter 24 räddningar. Bishop gjorde sin första match sedan den 27 mars efter en underkroppsskada.
Arizona Coyotes - Winnipeg Jets 2-4 (1-1, 0-3, 1-0)
Efter underläge med 1-0 gjorde Jets fyra raka mål i matchen och säkrade andraplatsen i Central Division. De får därmed hemmafördel i första rundan mot St. Louis Blues.
Kyle Connor och Mark Scheifele stod för två poäng (1+1) vardera. Jacob Trouba, Nikolaj Ehlers gjorde de övriga två målen.
Jets och Blues hamnade på samma poäng, men Winnipeg hade tre fler segrar (ordinarie-/övertid) och hamnade därmed före i tabellen.

ARI-WPG: Scheifele kvitterar med direktskott

Calgary Flames - Edmonton Oilers 1-3 (1-1, 0-1, 0-1)
Oilers, som missar årets slutspel, tog hem säsongens sista Battle of Alberta. Leon Draisaitl inledde målskyttet och tysken nådde därmed 50 mål den här säsongen. Han är den första Oilers-spelaren att nå platån sedan Wayne Gretzky och Jari Kurri gjorde det 1986-87. Draisaitl slutade därmed ett mål efter Alex Ovechkin i skytteligan.
Connor McDavids säsong slutade efter 3:42 av den andra perioden. Oilers-kaptenen tvingades lämna isen efter att han tappat skäret och kasat rakt in i målburen. McDavid haltade ut med hjälp av lagets sjukgymnaster.
I Flames noterades Johnny Gaudreau för en assist, och landade därmed på 99 den här säsongen.

CGY-EDM: McDavid skadad i sista omgången

Los Angeles Kings - Vegas Golden Knights 5-2 (2-0, 1-2, 2-0)
Kings avslutade sin säsong på bästa möjliga sätt. De avrundande nämligen grundserien med 5-2 hemma mot slutspelsklara Golden Knights.
Ilya Kovalchuk blev tvåmålsskytt sedan han satt sitt 15:e och 16:e mål för säsongen. Ryssen både inledde och av slutade målskytt i matchen.
Med det såg han till att Vegas föll för femte matchen på sina åtta senaste. Vegas går in i slutspelet mot San Jose Sharks som också kommer ha hemmafördel.
San Jose Sharks - Colorado Avalanche 5-2 (2-1, 1-1, 0-2)
I Sharks var Erik Karlsson tillbaka i laget efter sin 17 matcher långa skadefrånvaro. Svenske loggades för 22 minuters speltid, och fick därmed värdefulla minuter inför det som komma skall.
Sharks vann matchen efter att Evander Kane, Gustav Nyquist och Brent Burns stått för ett mål och en assist i matchen. Även Kevin Labanc och Micheal Haley skrev in sig i målprotokollet.
Nathan MacKinnon och Tyson Jost gjorde målen för Colorado som kommer ställas mot Calgary Flames i den första rundan.

SJS-COL: Nyquist hittar nättaket i sin 500:e match

Detroit Red Wings - Buffalo Sabres 1-7 (1-2, 0-3, 0-2)
Inget slutspel, men Sabres och Rasmus Dahlin avslutade säsongen på bästa möjliga sätt. Dahlin stod för ett mål och en assist och landar därmed på 44 poäng under sin första säsong i NHL. Dahlin var en av tre Sabres-spelare som spelade samtliga 82 matcher under grundserien.
Jeff Skinner blev tvåmålsskytt och avslutade säsongen på 40 mål, ingen har gjort lika många Sabres-tröjan under en säsongen sedan Thomas Vanek gjorde det 2008-09.
Båda lagen har nu spelat klart och får sikta in sig på nästa säsong.
Florida Panthers - New Jersey Devils 3-4 (0-1, 1-2, 2-0, 0-1)
Panthers och Devils har också spelat klart, och det var Devils som fick avsluta med ett jubel. Travis Zajac avgjorde matchen 56 sekunder in i förlängningen och satte därmed punkt för säsongen.
I Panthers gjorde Aleksander Barkov ett mål och en assist vilket ger honom totalt 96 poäng den här säsongen. Det är en ny rekordnotering av en Panthers-spelare. Pavel Bure hade det gamla rekordet på 94.