Karlsson

Kvällens stora utropstecken hittar vi i Washington, Winnipeg och Minnesota. Washington där Erik Karlsson noterades för ett mål och en assist för sitt Senators vilket gav honom 500 NHL-poäng i karriären, Winnipeg där drabbningen mellan Jets och Predators redan talas om som en av säsongens bästa och Minnesota där Eric Staal och Jason Zucker malde ner ett uddlöst St. Louis Blues.

Nedan finner ni en summering av kvällens nio drabbningar:
Washington Capitals - Ottawa Senators 3-2 (1-0, 2-1, 0-1)
Capitals såg till att ta tillbaka ledningen i den hårt konkurrensutsatta Metropolitan Division efter en viktig 3-2-seger hemma mot Senators. Stor matchhjälte blev Evgeny Kuznetsov som stod för totalt två måö. Samtalsämnet efter matchen var dock en avslappnad och kreativ Erik Karlsson som, med trade deadline bakom sig, återigen levde upp till epitetet "offensiv back i världsklass" då han bidrog med ett mål och en assist för sitt Senators - en insats som gjorde att han nådde drömgränsen 500 poäng i NHL.
Senators Fredrik Claesson och Capitals Nicklas Bäckström noterades dessutom för en assist vardera.

Winnipeg Jets - Nashville Predators 5-6 (0-0, 4-3, 1-3)
Förhandsvisningen av en eventuell slutspelsrunda mellan tunga Western Conference-giganterna Winnipeg Jets och Nashville Predators blev precis så bra som man kunnat hoppas. Den mållösa första perioden invaggade publiken i en falsk trygghet innan matchen fullkomligen exploderade med sju mål i den andra perioden och fyra mål i den tredje. Som så ofta med Nashville var det svenskar inblandade i allra högsta grad. Viktor Arvidsson noterades för två assist och Calle Järnkrok spelade fram Mattias Ekholm till säsongens nionde mål i powerplay i slutet av den andra perioden.
Det såg dock länge illa ut för Nashville. Efter att Jets nyförvärv Paul Statsny tryckt dit 5-3 för Winnipeg, 10.00 in på den tredje perioden, hade Predators ett val: ge upp eller ge allt. Man valde det sistnämnda och efter en enorm anstormning med tre mål de sista tio minuterna avgick man också med segern, 6-5.
Roman Josi var matchens solklara utropstecken och tangerade med sina fem assist ett 14 år gammalt klubbrekord hos Predators för assist av en back i en och samma match.

San Jose Sharks - Edmonton Oilers 5-2 (0-1, 4-0, 1-1)
Trots att Connor McDavid gav Oilers ledningen med en av sina patenterade "full fart upp längs isen och sätt pucken i nät"-rusher var det San Jose Sharks som höll i taktpinnen för mycket av matchen. Nyförvärvet Evander Kane noterades för två assist under en mittenperiod där Sharks gjorde fyra raka mål och effektivt dödade matchen. Slutresultatet skrevs till 5-2 efter att Pontus Åberg först spelat fram Jesse Puljujärvi till ett tröstmål i den tredje perioden innan Sharks sedan satte sista målet i tom kasse.

Boston Bruins - Carolina Hurricanes 4-3 (2-3, 1-0, 0-0, 1-0)
Ett Boston som haft ett omvälvande par dagar med bytesaffären av Rick Nash samt skadebeskedet gällande Patrice Bergeron tog emot ett hungrigt Carolina med slutspelsdrömmar. Det märktes att båda lagen var laddade från start då hela fem av matchens sju mål tillkom i den första perioden. Rick Nash slog till direkt men lagets "andra" Nash, Riley, var faktiskt snäppet vassare med totalt 1+1 efter en period. Ledning 3-2 Carolina innan Boston kvitterade till 3-3 i den andra perioden och sedan även avgjorde på övertid. Matchhjälte? Unge rookiebacken Charlie McAvoy som nätade för sjunde gången på säsongen, 1.08 in på övertid.

Pittsburgh Penguins - New Jersey Devils 2-3 (1-1, 1-1, 0-1)
New Jersey Devils fixstjärna Taylor Hall såg till att behålla sin personliga poängsvit vid liv (nu 22 matcher) genom att göra ett mål och en assist mot Penguins. I officiell räkning - Hall missade tre matcher med skada i en följd - är nu poängsviten uppe i 15 matcher vilket tangerar klubbrekordet hos Devils. Hemmalaget Penguins svarade med mål från Sidney Crosby och Matt Hunwick samt två assist från Jake Guentzel innan Devils' Stefan Noesen kunde fastställa slutresultatet till 3-2 med sitt nionde mål för säsongen, 05.01 in på den tredje perioden.

Florida Panthers - Toronto Maple Leafs 3-2 (1-0, 1-2, 0-0, 1-0)
William Nylanders 35:e assist för säsongen räckte inte för att bära Toronto Maple Leafs till seger borta mot Florida Panthers. Istället var det hemmalagets radarpar Jonathan Huberdeau och Vincent Trocheck som fällde avgörandet då de stod för två poäng vardera; Huberdeau ett mål och en assist och Trocheck två assist. Florida inledde matchen piggast och tog ledningen med 1-0 innan Toronto i den andra kom tillbaka och nätade två gånger för utgångsläge 2-2 inför tredje perioden. Efter en mållös tredje period var det så slutligen Jared McCann som avgjorde till Floridas fördel 03.47 in på övertid, framspelad av unge backen Aaron Ekblad.
Minnesota Wild - St. Louis Blues 8-3 (3-1, 3-2, 2-0)
I Xcel Energy Center hittar vi omgångens i särklass frejdigaste match där Minnesota Wild fullkomligen körde över divisionsrivalerna St. Louis Blues på hemmaplan. Redan efter matchens inledande 20 minuter hade Wild ledningen 3-1 - ett övertag man sedan aldrig släppte. Matchens absoluta giganter var kedjekamraterna Eric Staal och Jason Zucker i Wild som noterades för otroliga fem (!) poäng vardera där Staal stod för ett hat trick och två assist medan Zucker bidrog med ett mål och fyra assist.
Svenske Alexander Steen noterades för två assist hos bortalaget Blues.

Dallas Stars - Calgary Flames 2-0 (1-0, 1-0, 0-0)
I den betydligt mer tystlåtna - i alla fall sett till mål - matchen mellan Dallas Stars och Calgary Flames var det duellen mellan målvakterna Jon Gillies och Ben Bishop som stod i fokus. Efter att Tyler Seguin tryckt dit säsongens 32:a mål, 10.04 in på den andra perioden, och givit Dallas övertaget med 2-0 var det dock Bishops show hela vägen. Den väldige målvakten noterades till sist för 38 räddningar och ytterligare en hållen nolla när Stars avgick med 2-0-segern.
Vegas Golden Knights - Los Angeles Kings 1-4 (1-1, 0-2, 0-1)
I den andra matchen på två dagar mellan Knights och Kings var det ett revanschsuget hemmalag som nätade först i form av William Karlsson, 05.27 in på den första perioden. Bara minuter senare, 08.36 in, hade dock Kyle Clifford kvitterat efter slarv i Vegas zon. I andra perioden tog Kings sedan över och kunde gå upp till ledning 3-1. Slutresultatet fastställde av en äntligen skadefri Jeff Carter som i och med 4-1 noterades för säsongens blott andra mål.
Så gick snacket:
Ryan Hartman om den magiska framspelningen från Roman Josi till Predators avgörande mål:
- Jag behövde inte göra så mycket, Josi satte pucken precis på bladet. Jag såg luckan och uppenbarligen såg han den också. Jag såg till att få kraft på skottet men han lade verkligen upp den perfekt för mig.