swedish factor

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång, och under söndagen var det några svenskar som utmärkte sig lite extra.

Mikael Backlund och hans Calgary Flames säkrade förstaplatsen i Western Conference genom att besegraa toppkonkurrenten San Jose Sharks med 5-3 på bortaplan. Rasmus Andersson noterades för en assistpoäng på Sean Monahans kvittering till 1-1 med drygt fem minuter kvar av den första perioden. Det var det första av fyra raka Flames-mål - tre av vilka kom i den första perioden.
Det fjärde föll 7:27 in i mittperioden och blev den enda fullträffen i den andra akten - och det var svenskt. Flames-backen Noah Hanifin sköt en ispuck som Mikael Backlund styrde vidare mot den bortre stolpen. Däremellan stod en Sharks-spelare och pucken styrdes in i mål. Backlund blev således målskytt och noterades för sitt 21:a mål för säsongen.

SJS-CGY: Backlund styr in pucken för Flames

Målet skulle också visa sig bli matchvinnande. Sharks gjorde två mål till under matchen - Tim Heed noterades för sin elfte assist för året - och därmed blev Backlunds mål det avgörande. Det var hans fjärde matchvinnande mål för året. Som mest har Mikael Backlund gjort sju matchvinnande mål på en säsong. Det var 2016-17 då han också stod för 22 fullträffar totalt vilket är hans toppnotering. Flames säkrade därmed förstaplatsen i Western Conference:
- Det är en bra bedrift för vårt lag och vår klubb. Vi har hittat en jämnhet i spelet som gör att vi har nått hit. Vi har en bredd som gör att alla kan lyfta varandra, analyserade tränaren Bill Peters efter matchen.
\\*
ÖVRIGA SVENSKA RUBRIKER
"BENGAN" MÅLSKYTT NÄR PENS VANN
Patric "Bengan" Hörnqvist gjorde sitt 18:e mål för säsongen när han direktsköt 3-0 efter fint förarbete från Dominik Simon. Simon hann ikapp pucken djupt i Carolina Hurricanes zon och skickade upp en passning som Hörnqvist förvaltade från målvakten Curtis McElhinneys vänstra tekningscirkel.

PIT-CAR: Hörnqvist hugger på Simons framspelning

KRONWALL MED DUBBLA PINNAR
Niklas Kronwall stod för två assistpoäng när hans Detroit Red Wings tog femte raka segern genom 6-3 mot Boston Bruins. Med sekunder kvar av den första perioden serverade han Anthony Mantha till 2-0 och i den tredje perioden slog han den öppnande passningen som resulterade i 4-3-målet när Red Wings gjorde två mål på åtta(!) sekunder.
"OEL" OCH ZIBANEJAD MED MATCHVINNANDE ASSISTS
Arizona Coyotes tog en livsviktig 4-0-seger mot Minnesota Wild vilket gör att laget fortfarande håller liv i slutspelsdrömmen - samtidigt som man i princip sänkte Wilds dito. Oliver Ekman-Larsson noterades för en assistpoäng på Alex Galchenyuks matchvinnande 1-0-mål när han sköt ett skott som Devan Dubnyk inte lyckades hålla och Galchenyuk kunde raka in returen. Det var Ekman-Larssons 30:e assistpoäng för säsongen. Som mest har "OEL" gjort 34 assist på en säsong.
Även Mika Zibanejad låg bakom ett tidigt matchvinnande mål. När hans New York Rangers vann med 3-0 mot Philadelphia Flyers serverade han snyggt Pavel Buchnevichs till 1-0 drygt tre och en halv minut kvar av den första perioden. Det gör att han nu har gjort 30 mål och 42 assist under säsongen och han toppar Rangers interna poängliga i stor stil, 21 poäng före tvåan Chris Kreider.

PHI-NYR: Zibanejad hittar Buchnevich