Motte, Canucks besegrade Blues i match 5

Jacob Markström hade huvudrollen när Vancouver Canucks vände och vann match 5 mot St.Louis Blues och skaffade fördel i matchserien.

Den 30-årige burväktaren från Gävle stod för 36 räddningar i 4-3-segern och var katalysatorn bakom Canucks vändning. Han stod för ett par avgörande räddningar i den andra perioden som gav nytt liv till kanadensarna.

• [Markström] gjorde fyra-fem grymma räddningar där och det var vändpunkten för laget, sa Canucks forward Jake Virtanen. Vi fick mycket energi på bänken och det gav oss lite momentum och vi tog över den andra perioden. Vi fick in ett par och stängde ner dem i den tredje. Jag tycker det var en grym match av "Marky" och hela laget.

Canucks förlorade match 3 och 4 inom loppet av 24 timmar, men med Markström i spetsen visade man prov på mental styrka i match 5.

Svensken fick ingripa ofta under de två första perioderna då Blues hade 30 skott på mål, och efter att ha hamnat i ett 1-3-underläge drygt sex minuter i den andra perioden stod "Marky" för ett par avgörande räddningar som höll Canucks kvar i matchen. Vancouver trampade gasen i botten under den andra halvan av den andra perioden och vände matchen efter tre obesvarade mål och höll sedan tätt i den tredje.

• Det var nära att det rann iväg från oss, sa Canucks forward J.T. Miller. Ett par studsar gick deras väg, vi gav bort puckar och det kändes som att de tiltade isen. Räddningen som "Marky" gjorde där pucken gick via domaren var vändpunkten. Det kunde ha stått 4-1 och en helt annorlunda scenario i matchen.

• Deras kille skulle dumpa in den från rödlinjen och jag skulle gå ut och spela pucken, men istället för att gå i runden gick den via linjedomaren och ut till en av deras spelare, sa Markström om den omtalade situationen i den andra perioden. Turlig nog hann jag tillbaka och fick en del av pucken med stöten. Lite desperation, men skönt att få en studs gå vår väg. För mig så går självförtroendet upp efter en sådan räddning.

Markström gör sin tredje säsong som etta mellan stolparna för Canucks och avslutade han grundserien med en räddningsprocent på 91.8 och ett GAA på 2.75 på 43 matcher. Markström har fått utstå stora prövningar under säsongen. I höstas gick hans pappa Anders bort efter en tids sjukdom. Och i våras tvingades Jacob till operation efter en skada. Han missade de avslutande matcherna innan grundserien pausades den 12 mars på grund av COVID-19.

Trots underläget i match 5 höll Markström fast vid sin mentala inställning som han säger att han har varje match. Han påpekade även hur stolt han var över sina lagkamrater och sättet som de vände matchen på.

• Min inställning är alltid densamma och det är att försöka hålla pucken utanför nätet, sa Markström. Självklart är det inte idealt när du ligger under med 1-3 och att släppa in tre mål är inget jag vill göra. Men det är stort av oss att komma tillbaka i den andra perioden. Vår tredje period var en av de bästa under en lång tid där vi spelat med ledningen. Det visar karaktär, djupet hjälpte till i målprotokollet och boxplay var bra igen. Nu får vi njuta av detta i ett par timmar och sedan förbereda oss för nästa match.

STL-VAN, M5: Markström rånar de la Rose

Markström har imponerat stort under sina första matcher i slutspelssammanhang i NHL och står noterad för en räddningsprocent på 92.7 och ett GAA på 2.48 på nio matcher. I match 3 mot Minnesota Wild i Qualifiers-serien fick han hålla sin första slutspelsnolla efter att ha motat 27 skott.

• Det förvånar oss inte. Jag har varit med "Marky" en längre tid nu, sa Canucks tränare Travis Green. Vi tror på honom. Han är mogen nog att hantera denna tiden på året. Jag tycker att den räddningen var viktig, du kände det på bänken. Ibland får du en räddning som du på bänken känner att man behöver, och det var en sådan där du känner att den höll oss kvar i matchen. Våra killar reagerade väl på den räddningen.

Canucks leder matchserien med 3-2 i matcher och har chansen att avgöra när lagen möts upp i match 6 natten till lördag (03:45, VSport Hockey/Viaplay).