CC_MAtt_ZET_1117

Vilken fest det blev när Toronto Maple Leafs firade starten på både sitt och NHL:s 100-årsjubileum genom att besegra Detroit Red Wings med 5-4.
Auston Matthews avgjorde i förlängningen.

Drygt 40.000 åskådare såg Centennial Classic-matchen i först strålande sol och sedan klassiskt utomhus-elljus på fotbollsarenan BMO Field i Toronto.
Efter två söööömniga perioder med ett enda mål tände matchen till i tredje: sju mål innan Matthews avgjorde 3.40 in på övertiden.
Efter att Red Wings Anthony Mantha, efter 5.33 i mittperioden, gjort matchens läckraste mål med ett blixtsnabbt skott högt på Frederik Anderssons plockhandssida kunde Leo Komarov kvittera 1.23 in på tredje. Komarov satte klubban till sedan Jake Gardiner passat längs med mållinjen.
Och sedan utbröt två vilda målfester. Maple Leafs gick upp till 4-1 sedan Mitch Marner åkt slalom genom Detroitförsvaret, Connor Brown tagit Zach Hymans pass från bakom mål och överlistat Jared Coreau och, slutligen, Auston Matthews skjutit rakt upp i krysset bakom Coreau. Målen kom på 3.42 i mitten av sista perioden.
Red Wings gav inte upp: Jonathan Ericsson gjorde sitt första mål för säsongen när han sköt från cirkeln efter 13.54. I spel sex mot fem reducerade Dylan Larkin till 4-3 på en retur efter 18.12 sedan Henrik Zetterberg skjutit. Och med 1,1 sekunder kvar lyfte Mantha in 4-4-pucken efter kalabalik framför Andersen, återigen i spel sex mot fyra.
Matchen gick till förlängning där lagen bytte chanser innan Auston Matthews tackade för förtroendet från coachen Mike Babcock som till och med i de allra mest känsliga lägena spelade sina oerfarna, men så skickliga rookies.
Det var en viktig match för båda lagen; Maple Leafs närmar sig slutspelsstrecket efter fem raka segrar medan Red Wings får fortsätta jaga sitt 26:e raka slutspel. Trots en poäng på nyårsdagen har Red Wings just nu en lång väg att gå för att nå playoff om Stanley Cup.
Matchen blev en knapp timme försenad på grund av den starka solen som bländade spelarna. När den väl kom igång blev första perioden mållös, men också en uppvisning i den ungdomliga hockeyentusiasm som Torontos spelare står för, och den erfarna och mer systematiska hockey som Detroits spelare ibland är så bra på.
Sedan Maple Leafs skapat några farliga lägen framför odraftade och 25-årige målvaktsrookien Jared Coreau, bara i sin fjärde match i the National Hockey League, tog Red Wings över matchen.

nhl100

I slutet av perioden hade Gustav Nyquist två lägen att få in pucken. Med drygt tre minuter kvar styrde Nyquist framför mål, men Maple Leafs danske målvakt Frederik Andersen hann med i en kort förflyttning. Och med bara 38 sekunder kvar av perioden var Nyquist framme vid målgården, till höger om Andersen efter en suveränt precis och snygg passning från österrikaren Tomas Vanek bakom Maple Leafs mål. Andersen plockade pucken... Mycket elegant.
Anthony Mantas 0-1-mål kom sedan Henrik Zetterberg dragit upp anfallet genom att helt enkelt stjäla pucken från Auston Matthews. Mantha väntade länge på att Matthews skulle komma ur vägen innan han sköt, högt på Andersens plockhandssida. Tid: 5.33.
Torontos bästa kvitteringschans var ett stolpskott från Jake Gardiner efter drygt halva perioden. Men som helhet var det en sömning och tråkig första period och en ungefär lika tråkig andra.
Innan festen började i tredje och nådde sin höjdpunkt i förlängningen då Auston Matthews avgjorde.
Matchens mål
Anthony Manthas 0-1 i andra perioden. Mantha väntade tills han eliminerat Auston Matthews ur skottlinjen, och med ett blixtsnabbt och välplacerat skott ställde han Fredrik Andersen.
Matchens räddning
Fredrik Andersen plockade pucken när Gustav Nyquist, framspelad av Tomas Vanek, sköt från en halv meters håll. Ett mål där hade varit viktigt för Red Wings, det återstod bara 38 sekunder av första perioden.
Matchens ögonblick
Slagsmålet i sista perioden mellan Detroits Steve Ott, 49 utvisningsminuter i år, som muckade med Maple Leafs Matt Martin, 65 minuter. Det borde han inte ha gjort. Martin vann slagsmålet stort, och det tände Maple Leafs unga spelare.
Så gick snacket
- Babcock sade inget särskilt till oss efter (de två sömninga) första perioderna. Han sade bara att det är de här matcherna man ska gilla att spela och att vi skulle försöka hitta en väg att vinna i tredje. Och det gjorde vi ju. Vi brände en tremålsledning med sex minuter kvar, och det var ju inte roligt. Men det ordnade sig ändå.
Toronto Maple Leafs Matt Martin.
- Det var en fantastisk upplevelse att få spela den här matchen, en så'n där en-gång-i-livet-händelse. Något man ta med sig in i framtiden. Cool att få med sig segern också.
Toronto Maple Leafs målvakt Frederik Andersen.
Vad händer nu?
Toronto möter Washington Capitals på bortais på tisdag. Detroit får vila till på onsdag, då laget reser till Kalifornien för matchen mot Anaheim Ducks.