MarnerBench1224

Smällkarameller till jul.
NHL leverade i sista omgången före jul. För det smällde rejält när 26 lag natten till julafton tog klivet in i den tre dagar långa spelledigheten. NHL-tomten kom med hela 91 mål, nytt rekord och en utklassning av det gamla rekordet på 84 mål från julaftonsmorgonen 2013.

Det målexploderade i många arenor: I TD Garden i Boston stod lagen för tio mål; hemmalaget för sju och bortalaget Washington Capitals för tre. Samma sak, tio mål, i T-Mobile Arena i Las Vegas där bortalaget Colorado Avalanche gjorde sju och Vegas Golden Knights tre. I Bell MTS Place i Winnipeg stod Jets för två mål men bortalaget Montreal Canadiens för sex. Och hemma i Amalie Arena i Tampa slog Lightning till med sex mål i solskensderbyt och bjöd bortalaget Florida Panthers på bara ett.
Men allra värst var det i Scotiabank Arena i Toronto: hemmalaget Maple Leafs och gästerna från Carolina Hurricanes gjorde tillsammans 14 mål när Maple Leafs vann med 8-6.

TOR-CAR: Matthews, Marner gör ett spektakulärt mål

Toronto tar med sig en svit på fem raka segrar in i julledigheten:
- Det var förmodligen den galnaste match jag någonsin spelat, sade Maple Leafs målvakt Fredrik Andersen till NHL.com/sv efter matchen. Jag kommer inte på något som kan slå det; jag försökte bara bara hålla ihop tankarna och bekymra mig om saker jag kunde kontrollera själv. Det enda jag kunde göra var att försöka stoppa nästa skott, och det lyckades jag göra i sista perioden i en väldigt märklig match.
Maple Leafs vann sista perioden med 5-1 sedan Mitchell Marner gjort två mål och spelat fram till två. Efter att Erik Haula givit gästerna från Raleigh ledningen med 6-5 knappt sex minuter in på tredje perioden, slog Marner till med två mål och en målgivande passning på 59 sekunder, mellan 11.01 och 12.00. av perioden.
- Adrenalinet pumpade och hjärtat pumpade. Jag var riktigt uppe i det… Man bara fortsätter och det känns som om man skulle klarat att spela hur länge som helst. Jag kände mig som en liten grabb på skridskor där ute; vi visste att allt var möjligt. Det var en stor lagseger, sammanfattade Marner sin match.
Totalt gjorde Marner fem poäng (2+3) i matchen. Toronto har nu tio segrar och bara fyra förluster under tränaren Sheldon Keefe som ersatte Mike Babcock den 21 november.

Matthews-Marner

Torontos comeback från underläge med 3-5 inför den sista perioden var bara en av alla vändningar under julaftonsmorgonen. I Roger Arena i Vancouver fick publiken se Canucks ta tredje raka segern med 4-2 mot Edmonton Oilers. Efter Bo Horvats kvittering, drygt fyra minuter in på slutperioden, gick Canucks ifrån.
I Wells Fargo Center i Philadelphia låg hemmalaget under med 0-1 mot New York Rangers innan Travis Sanheim kvitterade med två sekunder kvar av första perioden. I tredje gick sedan Flyers ifrån till seger med 5-1. Ingen kul kväll för Henrik Lundqvist som noterades för en räddningsprocent på 83.3.
En desto roligare kväll blev det för landsmannen Viktor Arvidsson som gjorde det i praktiken matchavgörande 2-0-målet när hans Nashville Predators på hemmais i Bridgestone Arena besegrade starka Arizona Coyotes med 3-2. Den 26-årige skellefteåsonen spelade sin andra match i comebacken från den skada som höll honom borta från tolv matcher.
Det var den 24 november som Arvidsson crosscheckades hårt mot ryggen av St. Louis Blues försvarare Robert Bertuzzo. Medan Bertuzzo klarade sig undan med två minuter i utvisningsbåset, en fyra matcher lång avstängning och böter på drygt 600.000 kronor, missade Arvidsson tolv matcher.

NSH-ARI: Arvidssons har tur med studsen

Han var tillbaka på måndagsmorgonen, svensk tid, när Nashville tog båda poängen efter övertidssegern med 4-3 mot Boston på bortais. Och nu på riktigt allvar mot Arizona: han spelade 16.53, sköt två skott och gjorde ett mål - Arvidssons första mål sedan den 2 november, hemma mot New York Rangers.
- Jag gjorde ett turmål, men det är klart att det var skönt att se den gå in, summerade Viktor Arvidsson sin och lagets insats för PredsTV. Vi har tagit stora steg i rätt riktning, och fortsätter vi så här så kommer vi att bli belönade. Det var en stor match för oss. Vi gick ut offensivt hårt direkt och dominerade matchen. Det var en bra seger.
Notabelt från den sista och rekordmålrika omgången före jul: av de poängstarkaste svenskarna i National Hockey League just nu, var det bara en som gjorde poäng i sista omgången före jul. Vancouver Canucks Elias Pettersson leder svensktoppen in i julhelgen med 39 poäng (17+22) på 38 matcher. Han gick poänglös från Canucks seger mot Oilers. Oväntad tvåa på svensktoppen är Buffalo Sabres rookie Viktor Olofsson på 34 poäng (16+18). Noll poäng i 1-3-förlusten mot Ottawa Senators. På delad tredjeplats finns William Karlsson från Vegas Golden Knights och Tampas Viktor Hedman. Karlsson har på 32 poäng (10+22) på 40 matcher men kammade noll i 3-7-förlusten mot Colorado. Hedman har på 32 poäng (9+23) på bara 33 matcher - och gjorde två mål och en målgivande passning mot Florida.

VAN-PIT: Pettersson på rätt plats vid rätt tillfälle

• Vi älskar de här viktiga matcherna (mot konkurrenterna i Atlantic Division), de är mycket viktiga för laget, sade Hedman. Idag svarade vi upp mot utmaningen, och det måste vi göra i matcherna framöver också.
    Nu tar NHL julledigt i tre dagar. Victor Hedman får vänta på nästa match till den 28 december då Tampa tar emot Montreal. Men andra lag är tillbaka redan den 27 december med elva spännande matcher.
    I väntan på det: God Jul.