PetterssonBoeser

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång. I natt så fortsatte Elias Pettersson att visa framfötterna för Vancouver Canucks med sitt femte mål för säsongen när Canucks plockade en 3-2 seger över Florida Panthers på bortais. Men allt var inte frid och fröjd då succérookien från Sundsvall fick utgå med en skada i tredje perioden.

Pettersson har kommit in och tagit NHL med storm. Efter att ha dominerat i SHL med Växjö förra säsongen så var förväntningarna höga på den 19-årige forwarden. Hittills så har Petterssons inledning i NHL varit över förväntan då han klivit in och producerat från start. Han nätade direkt i debuten mot Calgary Flames, och stod för två mål i den efterföljande matchen som även den var mot Flames. Med poäng i samtliga av de fem inledande matcherna så tangerade Pettersson i samband med nattens match klubbrekordet som Don Tannahill satte under säsongen 1972-73.

FLA-VAN: Pettersson rakt upp i nättaket

Med åtta poäng (fem mål, tre assist) på fem matcherna så leder Pettersson den interna poängligan för Canucks och han toppar även poängligan för rookies. Målet mot Panthers kom efter 14:48 in i den andra perioden då Canucks fann sig i ett powerplay efter att Troy Brouwer fått sätta sig i utvisningsbåset för hakning. Pettersson fann sig själv med gott om utrymme i den högra tekningscirkeln och snärtade, på klassiskt Pettersson-manér, in pucken bakom James Reimer i Floridamålet och kvitterade till 1-1.
Drygt fem minuter in på den tredje perioden åkte Pettersson på en tackling av Floridabacken Michael Matheson. Efter att först ha tacklat Pettersson bestämde sig Matheson för att kasta ner svensken i isen, något som närmare såg ut att höra hemma i en wrestlingarena än på en hockeyrink. En omtöcknad Pettersson behövde hjälp av domaren att komma på fötter igen och lämnade matchen. Canucks tränare Travis Green hade ingen uppdatering på Petterssons status efter matchen, men dömde ut Mathesons beteende:
- Det är fult spel, sa Green till NHL.com/sv. - Ligan försöker skydda sina unga talangfulla spelare och det där är bara så fult.
Få de senaste nyheterna från NHL på Twitter via [@NHLsv]
\\*
ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
RASMUS DAHLIN SPRÄCKTE MÅLNOLLAN
Rasmus Dahlin fick göra sitt första mål i NHL-karriären när hans Buffalo Sabres tog en 3-0 seger på bortais över Arizona Coyotes. Den 18-årige backen öppnade målskyttet i den första perioden när han efter 2:45 satte 1-0 bakom Antti Raanta i Coyotesmålet. Det kommer med största sannolikhet vara långt ifrån det vackraste målet som Dahlin kommer att göra under sin karriär, då han stötte in pucken från nära håll efter en retur, men det är ett mål som han alltid kommer att minnas. Efter att ha plockat upp sin första poäng i Sabres förra match, då det blev en assist i 1-6 förlusten mot Colorado Avalanche, så har backen nu alltså även fått göra sitt första mål i NHL.

ARI-BUF: Dahlin följer upp en retur och nätar

FORSBERG, ARVIDSSON OCH JÄRNKROK PÅ HUGGET FÖR PREDATORS
Det var svenskarna som ledde vägen för Nashville Predators i deras 5-2 seger över New York Islanders hemma i Bridgestone Arena. Filip Forsberg, Viktor Arvidsson och Calle Järnkrok stod för varsitt mål i första perioden och såg till att Predators gick in med en 3-0 ledningen efter de inledande 20 minuterna. Forsberg slutade kvällen som tvåmålsskytt efter att ha fastställt slutresultatet på pass av lagets fjärde svensk Mattias Ekholm.
- Jag tycker vi spelade riktigt bra hockey, snabb hockey, sa Forsberg till NHL.com. Vi höll det ganska enkelt och fick upp pucken snabbt genom neutral zon och gjorde ett par mål på grund av det. (Den första perioden) var en stabil period.

NSH-NYI: Forsberg prickskjuter in pucken bakom Lehner

ULLMARK NOLLADE ARIZONA I SÄSONGSDEBUTEN
Buffalo Sabres målvakt Linus Ullmark fick chansen från start för första gången för säsongen i mötet mot Arizona Coyotes i Gila River Arena. Han tackade för förtroendet med att hålla nollan då Sabres tog en 3-0 seger över ökenrävarna. Ullmark stod för 36 räddningar och höll alltså sin första nolla i NHL. Ullmark, 25, gjorde sitt 27:e framträdande i ligan, och efter att ha tillbringat merparten av sina tre första år i Nordamerika i AHL så är tanken att han skall slåss med Carter Hutton om förstaspaden denna säsongen.
LINDHOLM SATTE SITT FÖRSTA NHL-MÅL
Rasmus Dahlin var inte den enda svensken som firade sitt första mål i NHL under lördagsnatten, då Pär Lindholm stod för ett av målen när Toronto Maple Leafs besegrade regerande mästarna Washington Capitals med 4-2 i Capital One Arena. Lindholm, 27, kvitterade till 2-2 i slutet av den andra perioden. Målet var hans andra poäng för säsongen och den hårt jobbande centern har fått många lovord för sitt spel som nykomling i ligan.

WSH-TOR: Lindholm styr in pucken i mål

\\\
ANDRA NOTERBARA PRESTATIONER
WSH: Nicklas Bäckström - 20:29 istid, en assistANA: Hampus Lindholm - 23:56 istid, två assistsDAL: John Klingberg - 25:21 istid, ett mål och en assist Missade du nattens NHL? Här kan du läsa om omgångens alla 14 matcher*