nylander 2919

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång, och under tisdagen var det bra fart på svenskarna.

Det 742:a mötet mellan Montreal Canadiens och Toronto Maple Leafs blev till stor del en svensk historia, i alla fall för gästande Leafs. Habs tog visserligen ledningen 51 sekunder in i matchen men knappt en och en halv minut senare hade Leafs kvitterat och det var stekhete Andreas Johnsson som höll sig framme och petade in sitt fjärde mål och sjätte poäng på tre matcher. Pucken serverades av Zach Hyman, vars försök via köksvägen resulterade i en perfekt passning på bortre stolpen där Johnsson smög fram.
-Vår fjärdelina var helt outstanding idag, berömde tränaren Mike Babcock formationen Pär Lindholm - Frederik Gauthier - Andreas Johnsson. De gjorde två av målen och vi hängde med i matchen som vi till slut vann.

MTL-TOR: Johnsson går på mål och trycker in pucken

• Under de senaste fyra matcherna har vi funnit kemin och nu har vi börjat göra mål också. Det var skönt att kunna tysta byggnaden så snabbt efter deras tidiga mål. Det gav lite andrum och luft till oss, sa Johnsson själv
    Leafs ledningsmål signerades Nikita Zaitsev, men pucken fick han av Pär Lindholm som därmed noterades för sin elfte assistpoäng för året. Men Montreal vände tillbaka matchen till sin fördel, om så bara för en kort stund. Efter att Brendan Gallagher skjutit 3-2 för Habs dröjde det bara 1:11 minuter till dess att det var kvitterat - och det var en viss Nylander som nätade igen. Likt målet mot Anaheim den 4 februari klev Nylander in från höger. Den här gången satt pucken aningen lägre än krysset, men lika distinkt i de bortre nätmaskorna. Målet tog matchen till förlängning, där John Tavares avgjorde.

MTL-TOR: Nylander med rykande hett skott

\\*
ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
SÖDERBERGS INSATS GAV EN POÄNG
Colorados Carl Söderberg stod för ett mål och två assist när Avs övertidsföll mot New York Islanders. Skånepågen inledde målskyttet när han snappade upp en retur på Erik Johnssons långskott och serverade sedan Johnsson till 0-2. I den tredje låg han bakom J.T. Comphers poängräddande 3-3-puck. Avs föll dock i förlängningen.

NYI-COL: Söderberg utnyttjar studs

PETTERSSON STRAFFADE FLAMES
Elias Lindholm gjorde sitt 24:e mål för säsongen, men det räckte bara till en Flames-poäng. I hemmalaget Vancouver Canucks handlade det mesta om Elias Pettersson. Poängkungen bland rookies stod för två målgivande passningar och blev sedan ende målskytt i straffläggningen. Pettersson har nu gjort 25 mål och 25 assist på 45 matcher. I Canucks mål stod Jakob Markström för en stabil insats: Svensken räddade 44 av 47 skott och samtliga tre straffar han ställdes inför.

VAN-CGY: Boeser nätar på Rittich

DAHLIN MED NY POÄNG - HISTORISK IGEN
Rasmus Dahlin gjorde sin 24:e assistpoäng för säsongen när han var inblandad i Buffalo Sabres 2-0-mål mot Detroit Red Wings under lördagen. Det var den svenske rookiens 30:e poäng för säsongen. Med det blev han den femte backen i NHL:s historia att nå 30 poäng innan han fyllt 19. Sabres vann till slut med 3-1.

BUT-DET: Mittelstadt tar vara på Eichels passning

FANTENBERGS FÖRSTA - KEMPES SVIT INTAKT
Oscar Fantenberg skickade in sitt första mål för säsongen när han kvitterade till 4-4 borta mot Boston Bruins. Målet blev poängräddande för Kings, som föll på övertid med 5-4. 22-årige Adrian Kempe fortsätter att göra poäng. Under lördagen stod han för en assistpoäng till Alex Iafallos 1-1-mål och han har nu gjort poäng i fyra raka matcher (4-2--6).

BOS-LAK: Fantenberg skjuter från blålinjen

TRE SVENSKA POÄNG NÄR WILD SLOG DEVILS
Joel Eriksson-Ek gjorde mål för andra matchen i rad, hans fjärde för året, när han lyfte in en retur bakom Corey Schneider. Målet betydde 3-1 för Minnesota Wild mot New Jersey Devils och Jonas Brodin fick en assistpoäng. Även Devils reduceringspuck bar svenska färger: Jesper Bratt snappade upp en puck och lirkade in sin femte fullträff för året.

NJD-MIN: Bratt nätar på Seversons passning

BLÅGUL GRUND TILL FLYERS-SEGERN
Robert Hägg noterades för en assistpoäng till Sean Couturiers 2-0-mål och Oskar Lindblom styrde in 4-0 med skridskon när Flyers till slut vann med 6-2 mot Anaheim Ducks. Det var Lindbloms åttonde mål och 19:e poäng för säsongen. Hägg gjorde sin 14:e poäng för året.

FORSBERG OCH EKHOLM GJORDE POÄNG - MEN SUNDQVISTS BLUES VANN
Mattias Ekholm gjorde ett mål och Filip Forsberg stod för en assist mot St Louis Blues. Blues vann matchen med 3-2 och Oskar Sundqvist noterades för en assist på Blues första mål för aftonen.

STL-NSH: Ekholms skott går på handsken och in

BURAKOVSKYS TVÅ GAV EN
Andre Burakovsky firade 24-årsdagen genom att stå för två assistpoäng när hans Washington Capitals till slut föll hemma mot Florida Panthers med 4-5. Svensken assisterade till Brett Connollys 1-2 och 3-4.