COL-PIT: Pucken studsar in för Landeskog

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värda att notera? I Svenskkollen på NHL.com/sv gräver vi varje morgon djupare gällande omgångens blågula insatser.
Gabriel Landeskog stod för vad som lär vara ett av hans enklaste mål i karriären när Colorado Avalanche föll med 4-3 i övertid hemma mot Pittsburgh Penguins. Landeskog satte 2-1 till Colorado i slutet av den andra perioden när han chippade in pucken strax utanför blålinjen istället för att försöka ta sig förbi två Penguinsspelare. Pucken tog en ovanlig studs som ställde Matt Murray.

• Det händer ibland, sa Landeskog till Altitude Sports. Ibland försöker du prova saker på träning och skicka in den från röda linjen eller blålinjen. Men man förväntar sig ju aldrig att den skall gå in under match.
    Målet var Landeskogs 11:e för säsongen, och han plockade även upp en assist vid Nathan MacKinnons 1-0 mål i den första perioden. Avalanche tappade ledningen i den tredje perioden men lyckades tvinga fram övertid efter ett mål från Matt Calvert med 31 sekunder kvar. I övertid avgjorde Jared McCann för Penguins. Landeskog är nu uppe i 19 poäng (11+8) på 29 spelade matcher denna säsongen.
    Låt oss ta en titt på den svenska aftonen:
    Wallmark med 10:e målet för säsongen
    Lucas Wallmark noterades för sitt 10:e mål för säsongen med en fullträff i Carolina Hurricanes 3-0 seger hemma mot Arizona Coyotes. Den 24-årige forwarden styrde in 2-0 målet sent i den andra perioden. Wallmark fick klubban på ett skott från Dougie Hamilton och pucken gick sedan via huvudet på Coyotes målvakt Antti Raanta och in i mål.
    Målet innebar att Wallmark nu tangerat sitt personbästa som han satte ifjol. Med 21 poäng (10+11) på 44 spelade matcher har Wallmark en stor möjlighet att slå sitt personbästa på 28 poäng (10+18) från förra säsongen.

CAR-ARI: Wallmark styr in Hamiltons skott

Högberg visade framfötterna för Senators
Marcus Högberg gjorde ett par riktigt svettiga ingripanden mellan stolparna när hans Ottawa Senators föll med 3-2 borta mot Detroit Red Wings efter straffar. Den svenske rookiemålvakten stod för ett par fenomenala räddningar i övertid som höll Ottawa kvar i matchen. Totalt stod han för 26 räddningar och avslutade kvällen med en räddningsprocent på 92.9.
Mötet med Red Wings var Högbergs åttonde framträdande denna säsongen, och hans sjätte match där han fick starta.

DET-OTT: Högberg stoppar Filppula två gånger om

Värt att notera…
… André Burakovsky plockade upp en assist vid Calverts 3-3 mål i Avalanches övertidsförlust mot Penguins. Burakovsky ligger på femte plats i den interna poängligan med 28 poäng (13+15) på 42 matcher.
Patrik Nemeth loggade 24:07 i istid när Detroit slog Ottawa efter straffar. Den 27-årige backen snittar 22:07 per match, vilket är näst mest i Red Wings efter Filip Hronek.