SWE_SVK_2

JVM-kvartsfinalerna är spelade. Här är en sammanfattning från dem.

Kvartsfinal 1: Ryssland - Danmark 4-0
Ett snöpligt mål från mittzon grusade Danmarks planer att skrälla ännu en gång i turneringen. Efter 8.45 i den första perioden tog Alexander Polunin pucken precis över mittlinjen innan han skickade ner den mot Danmarks mål. Den danska målvakten Lasse Petersen tappade blicken från pucken som retfullt seglade in över hans plockhandske.
- Det var ett turligt mål, sa den ryske backen Sergei Zborovski till worldjunior2017.com efter matchen.
Kirill Kaprizov satte två och Pavel Karnaukhov satte ytterligare ett mål för Ryssland som därmed, för andra året i rad, slog ut Danmark och tog sig till semifinal i JVM. För Danmark som varit ett av JVM:s mest positiva lag är äventyret över.
- Vi sitter här och är stolta över vad vi gjort. Vi är glada över den prestation vi stått för som lag och grejerna som vi lyckats med i turneringen, sa forwarden Mathias From till NHL.com/sv efter matchen.

Vladar_WJC_1229

Kvartsfinal 2: Sverige - Slovakien 8-3
Sverige såg länge ut att gå mot en säker seger mot Slovakien. Efter en drömstart med 1-0 redan efter 1-08 då Joel Eriksson Ek tryckte avslutade rappt och högt bakom Adam Huska kunde Sverige gå till pausvila efter 20 spelade minuter med en 3-0-ledning. Inledningen av den andra perioden fortsatte i samma stil men efter en svag avslutning hade Slovakien ändå visst häng inför den sista. Då var ställningen 5-2 och den skulle bli 5-3 när Adam Ruzicka reducerade efter 1.53.
Men Tim Söderlund skulle se till att den spänning som då uppstod inte varade speciellt länge. Bara 43 sekunder senare satte han 6-3 till Sverige som sedan kunde vinna med 8-3.
- Vi vet vad vi kan i gruppen och det finns en anledning till att det står 5-0 innan vi släpper in de där två målen. Vi gjorde en väldigt bra match fram till dess så det var inget att stressa upp sig över, sa Rasmus Asplund som stod för fyra målgivande passningar i matchen.
I semin, som spelas natten mot torsdag, ställs Sverige mot hemmanationen Kanada.
Kvartsfinal 3: Schweiz - USA
Rysslands semifinalmotståndare togs fram i mötet mellan Schweiz och USA och det var amerikanerna som drog det längsta strået. Men man gjorde det inte i särskilt enkel stil även om det såg bra ut när de gick fram till 2-0 i den första perioden.
Men Schweiz gav inte upp för det och i den andra perioden kunde Nico Hischier reducera till 2-1. Samme Hischier skulle också kvittera till 2-2 efter 6 minuter i den tredje perioden. 18 sekunder efter kvitteringen skulle däremot Schweiz skräll- och semichanser krossas när Jordan Greewnay avgjorde för USA.
- Vi trodde hela tiden att vi kunde vinna. Vi gjorde en bra turnering och vi har en bra grupp. Vi gav aldrig upp, det gör lite ont, sa Hischier till worldjunio2017.com.
I USA utmärkte sig framförallt Jeremy Bracco. Den Toronto Maple Leafs-draftade forwarden stod för ett mål och en assist i matchen.
- Publiken höll på dem och det fick de energi av. Men vi hade Parsons som spelade stort förr oss i mål idag, sa Bracco till worldjunior2017.com.
Parsons gjorde 19 räddningar i matchen och det kommer krävas fler från den amerikanska målvakten som i semifinalen alltså får möta Ryssland.

USA_Switz

Kvartsfinal 4: Kanada - Tjeckien 5-3
Efter 41 skott och 5 mål gick hemmanationen Kanada vidare till semifinalspelet.
Men det var Tjeckien som tog ledningen i matchens första period när David Kase föste in 1-0-pucken. I mittperioden kom Kanada tillbaka. Mitchell Stephens, som skadad sig i Kanadas match mot Lettland var tillbaka, Med ett mål och två assister såg han till att Kanada ledde med 3-2 efter 40 spelade minuter.
Kanada fick lite andrum när Julien Gauthier satte 4-2 i inledningen av den tredje men tjeckerna hängde i och reducerade ännu en gång. Det var inte förrän Gauthier återigen skulle öka på ledningen för kanadensarna som matchen skulle avgöras.
Nu väntar Sverige i semifinalen, en nation Kanada inte slagit i JVM sedan 2009 då Kanada bärgade guldet i Ottawa. Sverige har vunnit de senaste två mötena lagen emellan. 2010 och 2015.
Utslagsmatch 1:3: Finland - Lettland 2-1
Letterna stod länge pall i den första utslagsmatchen. Maksims Ponomarenko kvitterade den ledning som Vili Saarijärvi gett Finland i den första perioden och inför den sista akten stod det 1-1 på tavlan.
Men Kristian Vesalainen skulle med ett långskott med 11 minuter kvar att spela av den tredje perioden avgöra för Finland som därmed la beslag på den mycket viktiga första matchen.
- Jag bara sköt mot mål och sen vet jag inte vad som hände. Det var ganska turligt, sa Vesalainen till worldjunior2017.com.
Redan under tisdagen spelar lagen igen. Lettland måste vinna om de ska spela JVM för andra året i rad.