swecan

Det blir en nordamerikansk final i årets JVM-turnering efter att Kanada dragit det längsta strået i semifinalen mot Sverige och vunnit med 5-2 i en sevärd match i Bell Centre, Montreal
Inledningen av matchen i kan beskrivas med ett ord: intensiv.

Kanada hade inför matchen pratat om att komma ut hårt och det var precis vad de gjorde mot det svenska försvaret. Kanada skapade massvis med chanser under matchens första minuter men Felix Sandström, som gjorde totalt 38 räddningar i matchen och spelade lysande, stod pall i den svenska målburen.
Något överraskande var det därför när Joel Eriksson Ek, framspelad av Tim Söderlund, pricksköt in 1-0 till Sverige i boxplay efter 6.05. Målet var Minnesota Wild-forwardens sjätte i turneringen.
Men de kanadensiska spelarna struntade i Sveriges ledningsmål och bara 1.38 senare kom kvitteringen. I en sekvens framför det svenska målet fick Mitchell Stephens tag i pucken och rakade in den bakom Sandström.
22 sekunder efter Kanadas kvitteringsmål kom matchens tredje mål. Carl Grundström frispelades av Alexander Nylander och med ett misslyckat skott ställde Grundström den kanadensiska målvakten Connor Ingram. Ingram fick efter målet lämna isen och ersattes av Kanadas andra burväktare, Carter Hart. Hart spikade sedan igen, stod för 28 räddningar och blev matchens lirare.
- Jag tappade den lite och den slank in mellan benen, det var lite flyt där, beskrev Carl Grundström sitt mål till SVT mellan första och andra perioden.
Efter den intensiva starten lugnade perioden ned sig något men det skulle bli ett mål till när Kanadas Anthony Cirelli kvitterade till 2-2 med 1.11 kvar att spela.
Den andra perioden var länge mållös. När tio minuter hade passerat växlade Kanada upp och skapade flera riktigt bra chanser mot Sandström, bland annat fick Tyson Jost en dubbelchans bara decimetrar från mål som Sandström först räddade med benskyddet innan han fladdrade med vänsterarmen och fångade pucken i sin plockhandske. Sandström fick däremot kapitulera en stund senare när Julien Gauthier tryckte in 3-2 för hemmanationen.
Kanada lyckades i den tredje perioden också få in 4-2 genom Dylan Strome som tog tillvara på Noah Juulsens fina skymning framför Sandström. Det blev tillslut 5-2 efter att Gauthier gjort sitt andra mål i matchen i tom kasse.
- Det finns ingenting att säga om den här förlusten, Kanada har varit bättre rakt igenom, summerade SVT:s expertkommentator Mikael Renberg.
För Sverige väntar, precis som förra året, istället bronsmatch. I den väntar Ryssland som förlorade sin semifinal mot USA. Pucken släpps klockan 21.30 ikväll, svensk tid.