hedman dahlin

Att den gamla boxningsmaximen att en stor man av god klass alltid besegrar en mindre man av god klass fortfarande gäller, bevisades när Tampa Bay Lightning besegrade Buffalo Sabres med 3-2 i Globen.

En match som såg den svenska backduellen mellan Tampas Victor Hedman, 198 vältrimmade centimeter och 101 erfarna kilo, vinna den så länge omtalade och emotsedda matchen i matchen mot Buffalos Rasmus Dahlin, 189 centimeter och 86 välbyggda men ändå fortfarande ungdomliga kilo.
Direkt tillbaka i match efter en skadefrånvaro på en dryg vecka och med bara två riktiga träningar i benen, klarade Hedman av att dominera matchen med en istid på 25.47. Det var nästan två och en halv minut mer än näst bäste man i Ericsson Globe, Buffalos Jack Eichel som spelade goda 23.16. Hedman spelade 4.41 i numerära överlägen och sköt två skott mot Linus Ullmark i Buffalo-målet - Ullmark som registrerades för flera mycket bra räddningar när Tampa vann skotten med 34-22. Rasmus Dahlin spelade 18.50, därav 3.20 i power play. Han sköt ett skott mot Andrei Vasilevskiy i Tampas mål.
Tampa var också vassast i tekningarna: laget vann den statistiken med förkrossande 69 mot 31.
- Det kändes bra från start, jag saknade väl lite timing i olika moment i matchen, särskilt i början. Men det är så´nt som kommer tillbaka snabbt, sade Victor Hedman.
Det bjöds på högklassig hockey i en match som var utsåld redan flera månader innan första nedsläpp. NHL-hockeyn utanför Nordamerika, som nu tar ett års paus i Sverige och kör grundseriematcher i Prag och Helsingfors i inledningen av säsongen 2020-21, är en succé.
Publiken levde med från start, och hälsade särskilt de sex svenska spelarna med öronbedövande jubel. Ljudligt uppskattad var också skyttekungen i NHL förra säsongen, Tampas ryske anfallare Nikita Kucherov, som hälsades med ett utdraget "Kuuuu...". Kucherov svarade med att göra matchens första mål, ett artistiskt konststycke av absolut världsklass, framspelad av Brayden Point och Kevin Shattenkirk och med Victor Hedman på isen.
Hedman sköt sedan det skott som styrdes in Alex Killorn och gav Tampa 2-0. Yanni Gourde gjorde 3-1, de facto det avgörande målet i matchen.

BUF-TBL: Hedman skjuter och Killorn styr

Victor Hedman spelade ner och ville inte prata om den sedan länge så emotsedda duellen mellan honom och Rasmus Dahlin, och Dahlin pratade inte alls.
- Det var en lagseger, sade Victor Hedman. Vi var det bättre laget sett över 60 minuter, vi var mer kompletta i vårt spel och gav dem inte många tillfällen att komma in på mål. Över 60 minuter var vi det bättre laget, vi var mer kompletta och tog bra beslut hela tiden.
Victor Hedman skrattade också gott åt att musikmakarna i Globen drog igång Hedmans speciella målsång "Taking Care of Business" (med Bachman-Turner Overdrive) efter Tampas mål fram till 2-0.
- (skratt) Jag visste ju hela tiden att det inte var jag som gjort målet utan att Alex Killorn var där och styrde in pucken.
På en presskonferens före matchen prisade NHL-kommissionären Gary Bettman den svenska hockeyn, och konstaterade att Börje Salming, Mats Sundin, Nicklas Lidström och Peter Forsberg hör till ligans allra största genom alla tider. Det blev också en svenskfest i Globen, med den enligt många bedömare blivande legendaren Victor Hedman i Tampa mot fem svenskar i Buffalo.
- Att få höra svenska nationalsången före en seriematch i NHL, det var en speciell upplevelse. Det var svårt att hålla känslorna i styr då, sade Victor Hedman som hyllades rejält av publiken.
Få de senaste nyheterna från NHL på Twitter via [@NHLsv]
Efter en knackig start på säsongen tog Tampa Bay Lightning alltså de två första och så viktiga poängen som står på spel i matcherna i Global Series i Stockholm. På lördagskvällen spelas den andra matchen. Victor Hedman är beredd. Han är nöjd med segern och med det mesta av sin egen insats.
- Vi är här för att ta fyra poäng. Buffalo vill säkert ha revansch. De är ett bra lag, men jag ser fram emot matchen.