CBJ-PIT: Nyquist gör ett mål i varje period

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värda att notera? I Svenskkollen på NHL.com/sv gräver vi varje morgon djupare gällande omgångens blågula insatser.
Gustav Nyquist stod för sitt första hattrick i Blue Jackets-tröjan när Columbus besegrade Pittsburgh Penguins med 5-2 hemma i Nationwide Arena.

Den svenske forwarden var Blue Jackets stora värvning denna sommaren efter att Artemi Panarin, Matt Duchene och Sergei Bobrovsky lämnat klubben. Nyquist har kommit bra in i sin nya omgivning och efter nattens målkavalkad ligger han på en delad förstaplats tillsammans med Pierre-Luc Dubois i den interna poängligan med 18 poäng (7+11) på 25 matcher.
Nyquist första mål för kvällen kom efter 5:21 in i den första perioden och innebar 1-0 till Blue Jackets. Mål nummer två kom till i powerplay efter 2:52 in i den andra perioden, och han fullbordade sedan sitt hattrick med ett mål i öppen kasse med 59 sekunder kvar att spela.
- En skön seger för oss, men vi har en viktig match framför oss imorgon (läs: inatt) mot New York Islanders, sa Nyquist till NHL.com/sv.
Hattricket mot Penguins var Nyquists andra i NHL-karriären (det första kom mot Washington Capitals under säsongen 2013-14). Alex Wennberg plockade upp en assistpoäng då han spelade fram Nick Foligno vid ett av lagkaptenens två mål.
Låt oss ta en titt på den svenska aftonen i övrigt:
Karlsson på passningshumör
San Jose Sharks svenske stjärnback Erik Karlsson var i gott slag när hajarna tog en 4-1 seger över Los Angeles Kings hemma i SAP Center. Karlsson stod för två assists och loggade 20:26 i istid. Sharks är riktigt heta med tio segrar på de 12 senaste matcherna, och med segern över Kings gick man upp på den sista wildcard-platsen i Western Conference.
Karlsson står noterad för 20 poäng (3+17) på 26 spelade matcher. Hans 17 assists gör att han ligger på en delad andra plats i den svenska assistligan tillsammans med två andra backar i Oscar Klefbom och Victor Hedman. Karlsson var dock inte den ende svensken att lämna isen med poäng då Marcus Sörensen noterades för en assist vid Patrick Marleaus 1-0 mål.
För svenskamerikanen Joakim Ryan var det första gången han var tillbaka i SAP Center sedan han lämnade Sharks som free agent i somras.
- Det var lite konstigt att vara på bortalagets sida, sa Ryan till NHL.com/sv Men jag uppskattade min tid här och fick många goda vänner. Men det finns inga vänner när matchen väl startar.

BUF-TOR: Olofssons skott överlistar Hutchinson

"Goalofsson" slog till för Sabres
Victor Olofsson stod för sitt tionde mål för säsongen när hans Buffalo Sabres besegrade Toronto Maple Leafs med 6-4 hemma i KeyBank Center. Den svenske rookien satte 4-2 målet i slutet av den andra perioden med en riktig raket. Olofsson har snabbt blivit en favorit bland Sabresfansen, och med sina tio fullträffar ligger han på en delad andra plats i den interna skytteligan tillsammans med Jeff Skinner.
Linus Ullmark vaktade målet för Buffalo och stod för 25 räddningar. Ullmark fick göra ett par riktigt svettiga ingripanden i slutet av matchen när Maple Leafs pushade framåt för en kvittering. Dmytro Tymashov gjorde ett av målen för Maple Leafs, och blev den ende svensken i Toronto som kom med i poängprotokollet.
Tung kväll för Nilsson, Senators
Det blev en jobbig match för Anders Nilsson som fick se sju puckar gå förbi honom i Ottawa Senators 7-2 förlust borta mot Minnesota Wild. Den 29-årige målvakten har varit stabil för Ottawa under den första fjärdedelen av säsongen, men mot Wild fick han inte mycket till hjälp av sina utespelare. Efter att ha haft ledningen med 2-1 halvvägs in i den andra perioden klappade Senators igen totalt. Ottawa har nu tre raka förluster på kontot.
I Minnesota plockade Jonas Brodin upp två assistpoäng, medan Joel Eriksson-Ek stod för en assist.

CAR-NSH: Forsberg hittar Järnkrok

Värt att notera…
Oskar Lindblom stod för sitt 10:e mål för säsongen när Philadelphia Flyers tvålade till Detroit Red Wings med 6-1 hemma i Wells Fargo Center.
… Calle Järnkrok satte mål nummer nio när Nashville Predators besegrade Carolina Hurricanes med 3-0. Filip Forsberg spelade fram Järnkrok som satte 2-0 målet i slutet av den första perioden.
… Victor Hedman plockade upp sin 17:e assist för säsongen när Tampa Bay Lightning förlorade med 4-3 i övertid mot Washington Capitals.