Stars klara för Cup-final efter 3-2-vinst på övertid

Denis Gurianov blev stor matchhjälte för Dallas Stars när han avlossade ett rungande direktskott 3:36 in på övertid av Match 5 och skickade Stars till Stanley Cup-final. Målet fullbordade en comeback från underläge 0-2 till seger 3-2 mot Vegas Golden Knights.

• Det är en känsla som inte går att beskriva, förkunnade nöjde Stars-tränaren Rick Bowness efter avancemanget.
    Efter att ha låtit Colorado Avalanche hämta in ett 3-1-underläge i andra rundan visade Stars i Match 5 av Western Conference-finalen mot Golden Knights att man lärt sig av sina misstag. Stars utnyttjade sin första "matchboll", tog hem serien 4-1 och har nu en Stanley Cup-final att se fram emot.
    - Du får inte så många chanser att gå till Stanley Cup-final, fortsatte Bowness. Du måste ta tillvara på möjligheten. Det är så sällsynt att gå till final så det gäller att njuta av varje minut.

VGK-DAL, M5: Gurianov skickar Stars till Cup-final

Men finalplatsen satt långt inne.
För med ryggarna mot väggen och "vinna eller försvinna" ringandes i öronen var det Golden Knights som inledde bäst i Match 5. Ett skottövertag på 14-9 resulterade i ett mål; Chandler Stephensons 1-0 8:14 in på perioden. Shea Theodore identifierade att Stars väldige back Jamie Oleksiak hamnat för högt upp i banan och hittade Stephenson med en lång, läcker passning som skapade ett friläge. Stephenson gjorde inget misstag utan vickade in en listig backhand mellan Anton Khudobins benskydd.
\[De senaste nyheterna från serien mellan Golden Knights-Stars\]
Vegas noterade - likt så ofta tidigare i serien - ett rejält övertag i såväl puckinnehav som skott på mål genom de första två perioderna. Men bristen på effektivitet kom att straffa dem.
- Det kändes som det inte spelade någon roll vad vi gjorde, pucken ville inte in, sade Vegas forward Reilly Smith. Vi forwards gjorde inte tillräckligt för att hjälpa laget.
Khudobin tvingades visserligen kapitulera för andra gången i matchen när just Reilly Smith blott 15 sekunder in på tredje perioden pricksköt in 2-0. Smith dundrade fram längs högerkanten och snärtade iväg ett skott som susade rakt upp i "första krysset" bakom Khudobin. Målet var det snabbaste någonsin i inledningen av en period i slutspelet av en spelare för Golden Knights - en sekund snabbare än Mark Stone i Match 3 av första rundan 2019.
Men i underläge 0-2 började Stars sakta men säkert ta över matchen. Jamie Benn reducerade efter 9:54 i samband med en tilltrasslad situation framför Robin Lehner i Golden Knights mål. Benn snodde runt, plockade upp pucken och skickade in den högt bakom Lehner.
- Ibland går inte saker och ting vår väg, som i de första två perioderna här, men vi ger oss aldrig, sade Benn.
Med tre minuter och 47 sekunder kvar att spela kom också kvitteringen. Och vem annars att göra ett så pass viktigt mål om inte osannolike hjälten Joel Kiviranta? Den finländske 24-åringen - som noterade ett hattrick i Match 7 i serien mot Colorado Avalanche - lyfte in en retur från ett skott av John Klingberg i numerärt överläge.
- Klart det kändes otroligt, sade Kiviranta. Speciellt i och med att det var sent i tredje perioden och det utjämnade matchen. Det gav oss möjligheten att gå för ett matchvinnande mål.
2-2 stod sig perioden ut och övertid väntade.
Väl där fick Stars möjligheten att återigen spela powerplay då Golden Knights back Zach Whitecloud råkade skicka pucken över sargen i egen zon.

VGK-DAL, M5: Kiviranta utjämnar till 2-2 i powerplay

Med 3:36 på klockan sköt Denis Gurianov ett direktskott, framspelad av John Klingberg på blålinjen, och skickade Dallas Stars till Stanley Cup-final.
- Nu är vi en serie bort från att vinna Stanley Cup, sade Klingberg. Alla med- och motgångar vi gått igenom har varit värt det. Vi är här nu. En serie återstår och vi är inte klara än.
I och med de två assistpoängen Klingberg noterade i matchen kliver han upp på 16 poäng (3+13) på 20 matcher i slutspelet. Med det är han tredje bästa back, bakom lagkamraten Miro Heiskanen (22 poäng) och numera utslagne Shea Theodore (19 poäng).
3-2 på övertid i Match 5 och totalt 4-1 i matcher till Dallas Stars över Vegas Golden Knights. Stars blev därmed Western Conference-mästare och fick ta emot Clarence S. Campbell Bowl.
Nu väntar antingen New York Islanders eller Tampa Bay Lightning i final.