NJD-NSH: Forsberg slår in en fri puck

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.
Calle Järnkrok missade Nashville Predators möte med New Jersey Devils på grund av sjukdom men såväl Predators som Devils har andra svenskar i truppen. Och de levererade när Predators vann med 6-5 efter straffar i Prudential Center.

Mattias Ekholm behövde bara 41 sekunder på sig för att bryta dödläget i matchen. Ett hårt direktskott från högerkanten studsade på en Devils-klubba in i mål bakom en helt ställd Mackenzie Blackwood. Devils replikerade men Predators återtog ledningen genom Filip Forsberg, som följde upp på en retur och kunde slå in 1-2.
Devils vände i mittperioden. Två powerplaymål gav hemmalaget ledningen innan gästerna kunde utjämna till 3-3. Men Devils satte sig åter i förarsätet när Jesper Bratt skickade in sitt nionde mål för säsongen. Bratt hittade Kyle Palmieri med en passning men denne stoppades av Pekka Rinne och skickade tillbaka pucken till Bratt som kunde slå in den i öppet mål.
- Vi kom in och var redo att spela i den första perioden. Den andra var inte bra nog. Men sedan kom vi tillbaka som igår kväll.
Ja, Predators jobbade sig in igen. Lagen gjorde var sitt mål i den tredje perioden vilket gav ställningen 5-4 för Devils, men Forsberg blev tvåmålsskytt. En misslyckad passning gjorde att han fick lite yta på högerkanten. Han samlade upp pucken och pricksköt 5-5. Forsberg nätade även på straffarna där Preds till slut drog längsta strået, 5-6.

NJD-NSH: Ekholm ger Predators tidig ledning

• Insatsen under de senaste två segrarna sticker ut för mig. Det finns tillfällen när vi har legat under med ett par mål då vi bara har slutat spela. Det är det största…vår mentalitet. Tron är tillbaka och det syns, sa Forsberg om lagets insats.
    Forsbergs två fullträffar betyder att han nu har gjort 163 mål - vilket är på delad tredjeplats för flest någonsin i Predators historia. Han har nu gjort nio poäng (4+5) på de senaste nio matcher.
    Med det tar vi en titt på övriga svenska insatser under natten:

BUF-MTL: Eichel skjuter på första stolpen i PP

Svenska assist räckte inte
Marcus Johansson och Rasmus Dahlin serverade Jack Eichel till 1-0 i powerplay i den första perioden när Sabres tog sig an Montreal Canadiens. Det var Johanssons 16:e och Dahlins 26:e assistpoäng för säsongen. Dahlin passerade Bobby Orr för fjärde flest poäng av en tonårsback i NHL-historien. Dahlin har 73 poäng och fyller 20 den 13 april.
Svenskarnas förarbete räckte dock inte långt, gästerna vände och vann till slut med 3-1. Linus Ullmark spelade inte och han kommer inte att göra det på ett tag: Målvakten är borta 3-4 veckor med en underkroppsskada.
OEL utgick skadad när Coyotes föll
Arizonas Carl Söderberg noterads för sin 15:e assist för säsongen och Los Angeles Adrian Kempe stod för sin tolfte målgivande passning när lagen gjorde upp under natten. Kings övertidsvann med 3-2. Oliver Ekman-Larsson utgick med en underkroppsskada, Arizona hade ingen uppdatering om svensken efter matchen.
Värt att notera…
Viktor Arvidsson noterades för en assist i Predators. Han spelade 16:44 minuter.
…Johan Larsson spelade 16:08 minuter för Sabres. Han noterades för tre tacklingar.