CAR-VAN: Pettersson snurrar och skjuter

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värda att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.

Elias Pettersson stod för två mål för Vancouver Canucks och passerade 50 totalt i NHL. Men det räckte inte till seger i bortamötet med Carolina Hurricanes. Hemmalaget vann med 4-3 efter straffar.
Pettersson fortsätter sätta avtryck i sin NHL-karriär. Med sina två mål passerade svensken 50 på sina drygt en och en halv säsong i ligan. Bara fem andra svenska spelare har gjort lika många mål snabbare än Pettersson som i kväll spelade sin 124:e NHL-match.

Pettersson, som gjorde 28 mål under sin rookiesäsong, satte sitt 50:e mål i NHL efter 4:25 av den första perioden. Han snappade upp en lös puck framför James Reimer och skickade in den högt bakom Carolina-målvakten.
Matchen var en jämn historia och efter Petterssons ledningsmål följdes lagen åt. Carolina vände till 2-1 innan Oscar Fantenberg förarbetade till Tyler Myers 2-2 i den andra perioden. I den tredje satte Andrei Svechnikov 3-2 till hemmalaget, men Canucks svarade på nytt.
Återigen genom Pettersson som efter 9:06 var framme igen. Den här gången var vinkeln sämre för honom än vid första målet. Pettersson fick pucken till vänster om målet av J.T. Miller och sköt direkt, bara en knapp decimeter från mållinjen. Pucken studsade in via Reimer fram till 3-3. För Pettersson var målet hans 23 för säsongen. Fantenberg noterades för en assist även på det målet
Matchen gick till förläning och straffar där Pettersson gav Canucks en bra start genom att sätta sin straff. Men Hurricanes satte sedan två i rad och tog hem segern. Förlusten till trots har Canucks tagit poäng i sex raka matcher. De leder Pacific Division på 65 poäng, tre före Edmonton Oilers.

CAR-VAN: Pettersson utjämnar i tredje perioden

HÖRNQVIST MÅLSKYTT I PENGUINS SEGER
Pittsburgh Penguins tog två tunga poäng i prestigemötet med Washington Capitals. Penguins vann med 4-3 efter att Patric Hörnqvist gjort ett av målen. Den svenske forwarden styrde in 2-1 för Penguins efter 12:40 av den första perioden. Gästerna hade då vänt ett 0-1-underläge på bara 56 sekunder.
Målet var Hörnqvist 12:e för säsongen och första sedan den 12 januari då han nätade mot Arizona Coyotes. Hörnqvist, som spelade 18:32 minuter i matchen, har 12 mål och totalt 21 poäng den här säsongen. Penguins andra svensk, backen Marcus Pettersson, klockades för 16:57 minuters istid.
Med 2:18 kvar reducerade Capitals till 4-3 genom dansken Lars Eller som då gjorde sitt andra mål i matchen. Carl Hagelin noterades för assisten, hans elfte passningspoäng för säsongen. Den sena reduceringen skapade nerv under slutminuterna, men någon kvittering fick Capitals inte till. Penguins är nu bara fyra poäng efter Capitals i toppen av Metropolitan Division.
Capitals Nicklas Bäckström spelade 19 minuter, men kom inte med i matchprotokollet den här kvällen.

WSH-PIT: Hörnqvist styr in Marinos skott

NYQUIST MATCHVINNARE - WENNBERG SKADAD
Columbus tog ännu en seger, sin nionde på sina elva senaste matcher, via en 4-3-vinst borta mot Montreal Canadiens. Segern drygade ut försprånget till de jagande lagen om ett av wildcarden från Eastern Conference.
Gustav Nyquist punkterade matchen när han satte 4-2 med sitt 12:e mål för säsongen. Målet visade sig bli avgörande eftersom Shea Weber reducerade för Canadiens med 1:01 kvar att spela. Närmare än så kom dock inte Montreal vilket gjorde Nyquist till matchvinnare.
Alex Wennberg tvingades bryta matchen efter två spelade perioder. Den svenske forwarden drabbades av en skada på överkroppen.

I Blue Jackets fanns Emil Bemström (12:59 istid) också på isen.