VAN-FLA: Fem mål i första perioden för Canucks

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.

Elias Pettersson och Alexander Edlers Vancouver Canucks hade en bra kväll hemma i Rogers Arena. Canucks besegrade Florida Panthers med 7-2 efter att de båda svenskarna stått för vardera tre assist.
Canucks avgjorde matchen redan i den första perioden när de gick ifrån till 5-1. Pettersson och Edler gjorde sina första poäng i matchen när de förarbetade till J.T. Millers 4-1-mål. Edler spelade upp pucken till Pettersson som strax innanför blå droppade den till Miller vars skott letade sig in i kassen. Innan pausvilan var slut hade Edler sett till att stå för ännu en andra-assist på Josh Leivos 5-1-mål.

VAN-FLA: Schaller från nära håll

I mittperioden samarbetade återigen Pettersson, Edler och Miller. Den här gången var det Pettersson som drev upp pucken, snurrade bort en försvarare och serverade Edler på blå. Hans skott styrdes sedan i nät av Miller fram till 6-1.
Pettersson gjorde sin tredje målgivande passning i den tredje perioden när han hittade Brock Boeser framför kassen. Elias Pettersson har nu gjort elva assist den här säsongen, sju av dem har kommit på de senaste fyra matcherna.
- Jag är väldigt nöjd med min insats och hur vi spelade. Att vi fick se alla kedjor producera var grymt. Vi jobbade hårt och vann. Vinna är det bästa som finns, säger Pettersson till Canucks twitterkonto.
Assisten på Boesers mål var dessutom Petterssons 80:e poäng i karriären. Den kom i hans 82:a match vilket gör honom till den näst snabbaste att nå den noteringen i Canucks historia. Pavel Bure gjorde det på 80 matcher. Pettersson leder också den svenska poängligan den här säsongen på sina totalt 14 poäng. Tre poäng bakom ligger New York Rangers Mika Zibanejad och Vegas Golden Knights William Karlsson.

VAN-FLA: Miller styr in pucken

SÖDERBERG FIXADE POÄNG ÅT COYOTES
Arizona Coyotes tog i natt sin sjätte seger på sina sju senaste matcher efter att ha vunnit med 3-2 på efter straffar mot Buffalo Sabres. Coyotes förlängde därmed sin fina formtopp, medan de sänkte Sabres hemmasvit på fem raka segrar.
Tre mål föll i den första perioden. Sabres tog ledningen med både 1-0 och 2-0 innan Coyotes hittade nätet för första gången i matchen. Marcus Johansson assisterade till Jeff Skinners 2-0-mål, medan Oliver Ekman-Larsson hade ett finger med i Connor Garlands reducering.
I mittperioden kom matchens sista mål under ordinarie tid. I ett sent Coyotes-powerplay fick Carl Söderberg pucken framför mål. Skåningen behövde två chanser innan han fick se den gå in bakom Carter Hutton.
Målet var Söderbergs tredje för säsongen.
Matchen gick till förlängning och straffar där Nick Schmaltz var enda spelare som lyckades göra mål.

BUF-ARI: Söderberg slår till i powerplay

VÄRT ATT NOTERA:
*Loui Eriksson var tillbaka i Canucks laguppställning efter att ha varit utanför sedan premiären. 34-åringen stod för en assist på 13 minuters speltid