edm d

Säsongens första möte mellan superstjärnorna Connor McDavid och Auston Matthews. Två av ligans skickligaste offensiva lag i Edmonton Oilers och Toronto Maple Leafs. Upplagt för målfyrverkeri? Det hade man kunnat tro. Istället visade Oilers att de har fler vapen i sin arsenal genom att spela hem en tät, defensiv drabbning. Slutresultatet skrevs till 3-1.

Redan efter första perioden stod det klart att säsongens första möte mellan Oilers och Maple Leafs i Scotia North Division inte skulle gå till historien som ett av de vackraste. Lagen rev och slet, försvarade och täckte skott.
Höll sig till sina försvarssystem och vinklade ut skyttar mot svåra lägen. De inledande 20 minuterna bjöd på totalt 11 (!) skott; tre för Edmonton och åtta för Toronto. För väl då, ur Oilers perspektiv, att ett av dessa tre letade sig in i nätmaskorna.
Eller, tja. Att kalla det skott vore kanske att överdriva. Kailer Yamamotos passning från bakom mål snappades upp av Maple Leafs' forward Jimmy Vesey, som i sitt försök att rensa sköt pucken på lagkamraten Jake Muzzin och in i egen bur.
Andra perioden förflöt utan mål, varpå Auston Matthews kvitterade 6:44 in på tredje perioden via ett skott från snäv vinkel som Mikko Koskinen möjligen kunde ha stoppat. Kort därefter ordnade Leon Draisaitl 2-1 i powerplay. Hur målet gick till? Ryan Nugent-Hopkins sköt pucken på Jesse Puljujärvis skridsko, varpå den studsade ut till Draisaitl. Josh Archibald fastställde sedan slutresultatet i tom bur med dryga minuten kvar att spela.

TOR-EDM: Draisaitl ger Oilers ledningen, i powerplay

Ishockey. Få sporter kan vara så fula och så vackra på samma gång. Ur ett supporterperspektiv hamnade nattens match med all sannolikhet i den första kategorin, men ur en tränares perspektiv var matchen snarare ett exempel på det sistnämnda.
- Båda lagen försvarade sig bra, sade Oilers huvudtränare Dave Tippett. Båda lagen spelade tätt och minimerade utrymmet för chanser. Du kommer få se många matcher som ser ut såhär i år, varje match betyder så mycket med det täta schemat.
- Det kändes som vår grupp hade mer energi än i förra matchen (mot Montreal Canadiens). Då var vi trötta och gjorde misstag. Nu hade vi energi och var stabila matchen igenom.
59-årige Tippett är känd som en tränare som prioriterar struktur, försvar och hårt arbete. Oilers säsongsinledning, där laget inför nattens match hade släppt in fjärde mest mål i ligan (15), har hittills inte varit ett bra exempel på "Tippett hockey". Men att döma av Oilers insats mot Maple Leafs - och framförallt spelarnas kommentarer efteråt - kan han vara på väg att få hela laget att anamma den filosofin.
- Vi var ruggigt stabila över 60 minuter, sade en nöjd Draisaitl. Alla fyra kedjor, backarna, målvakten. Det här var en viktig vinst för oss, en bra indikation på hur vi vill spela. Mot ett lag som deras… du vill inte ha Hawaii-hockey fram och tillbaka. De är alldeles för skickliga för det. Vi gjorde ett bra jobb, vi spelade tätt och vi höll ihop.
Segern mot Maple Leafs var första gången den här säsongen Oilers höll en motståndare till under 30 skott; Maple Leafs stannade på 26. Även statistiken för täckta skott i matchen talade sitt tydliga språk: Oilers 19, Maple Leafs 6.
- Killarna täckte skott över hela isen, det var helt otroligt att bevittna, myste målskytten Yamamoto. Försvaret offrade verkligen sina kroppar. Spelar vi såhär varje kväll kan vi vara ett riktigt bra lag.
Det är lätt att förhasta sig. Att dra stora slutsatser utifrån ett begränsat urval. Men det finns en poäng i Yamamotos ord: kan Oilers leverera en konsekvent defensiv av den kaliber som mot Maple Leafs finns alla möjligheter att de äntligen kan bli det lag de strävat efter att bli under McDavid-eran.
För offensiven har Oilers. Det har bevisats om och om igen av framförallt Connor McDavid och Leon Draisaitl, men även Ryan Nugent-Hopkins.
Nu återstår att lära sig att vinna även de matcher där bakom ryggen-passningarna, de läckra avsluten och de frejdiga rusherna lyser med sin frånvaro. Att kunna stänga ner matcher där stjärnorna på andra sidan isen är minst lika farliga som de i det egna stallet.
Som nattens möte med Toronto Maple Leafs.
Nu återstår att se hur Maple Leafs svarar när lagen möts i retur natten mot lördag, 01.00 svensk tid.