Prime

NHL är världens bästa hockeyliga.
Här finns de bästa spelarna i världen och med den fart och skicklighet spelarna besitter är det sällan fansen blir besvikna av underhållningen på isen.
Med jämna mellanrum spelas också de där matcherna som bjuder på det lilla extra i spänningsväg som gör att de lever kvar i publikens minne under lång tid framöver.

Det kan handla om en enskild spelares prestation, ett nederlagstippat lag som tillsammans besegrar oddsen och vinner över en starkare motståndare, målsnåla nagelbitare och målfyrverkerier.
Givetvis är bedömningen av vilka matcher som vilka matcher som ses som "de bästa någonsin" högs subjektiv. De New York Rangers-fans som bevittnade matchen mot Detroit Red Wings 1944 i Olympia Stadium i Detroit har säker gjort vad de kunnat för att snabbt glömma den matchen, medan 15-0-segern kommer att leva kvar i Red Wings-supportrarnas minne för evigt.
Här listar NHL.com/sv en några av de matcher som skulle kunna vara kandidater till att tituleras "Bästa NHL-matchen genom tiderna".
För att minska urvalet något har vi begränsat oss till matcher från 80-talet och framåt:
National Car Rental Center, 3:e mars 1999
Colorado Avalanche - Florida Panthers: 7-5
Pavel Bure gjorde hattrick då Panthers gick fram till en tydlig 5-0-ledning i slutet av den andra perioden.
Då vaknade Avalanche och anförda av Peter Forsberg stod gästerna för en makalös vändning. Under matchens avslutande 22 minuter tryckte Colorado in sju mål, av vilka Forsberg gjorde tre. Svensken stod dessutom för tre målgivande passningar.
Brendan Byrne Arena, 25:e maj 1994
New York Rangers - New Jersey Devils: 4-2
Rangers spelade med kniven mot strupen i match 6 av Eastern Conference finalen 1994 mot rivalen Devils.
New Jersey hade ledningen med 3-2 i matcher och kunde avgöra på hemmaplan då Rangers-kaptenen Mark Messier gick ut i pressen och garanterade seger för sitt lag.
Messier backade upp sitt löfte genom att göra tre mål i den tredje perioden och vända ett 1-2-underläge till seger med 4-2.
Match sju blev en riktig nagelbitare där Stepan Matteau satte segerpucken 4:24 in i den andra övertidsperioden.
Rangers gick därefter helavägen och besegrade Vancouver Canucks i finalen med 4-3 i matcher.

secondary

Civic Arena, 31:a december 1988
New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins: 6-8
Penguins superstjärna Mario Lemieux dominerade fullständigt i matchen på nyårsafton 1988 mot Devils och blev första spelare att lyckas med bedriften att göra mål i fem olika spelformer: fem mot fem, i numerärt överläge, i numerärt underläge, på straff och i öppen kasse.
Super-Mario stod dessutom för framspelningarna till Pittsburghs övriga tre mål och noterades således för åtta poäng i matchen.

lemieux-shot1988

Air Canada Centre, 11:e april 2006
Toronto Maple Leafs - Florida Panthers: 6-5 (e. förl.)
Panthers Joe Nieuwendyk stod för tre fullträffar och en assist i den böljande matchen, men det var ändå Torontos lagkapten Mats Sundin som stal rubrikerna efteråt. I ett slutspelsjagande Maple Leafs gjorde Sundin fyra mål själv och spelade fram till lagets två övriga, bland annat Tomas Kaberles matchvinnande mål med elva sekunder kvar av övertiden.
Chicago Stadium, 11:e December 1985
Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks: 12-9
Den målgladaste NHL-matchen i modern tid spelades 1985 då Edmonton Oilers gästade Chicago Blackhawks. Tillsammans bjöd lagen på 21 mål och i Oilers gjorde både Jari Kurri och Glenn Andersson hattrick.
Edmontons Wayne Gretzky noterades för sju assist i matchen, vilket är rekord för NHL. Ett rekord som Gretzky delar med Detroit Red Wings Billy Taylor som 1947 gjorde det mot Chicago Blackhawks. Gretzky gjorde sju assist i en och samma match tre gånger under sin otroliga karriär.
Rogers Arena, 6:e april 2018
Arizona Coyotes - Vancouver Canucks: 3-4 (e. förl.)
Givetvis har NHL.com/sv sina allra mest blågula glasögon på sig då denna match hamnar på listan över de bästa matcherna någonsin. Coyotes och Canucks tillhörde båda förra säsongen ligans svagaste lag, men sättet matchen slutade på är inget annat än sagolikt.
I sitt sista framträdande inför hemmafansen slår Henrik Sedin två målgivande passningar och Daniel Sedin gör två mål, bland annat det matchavgörande med 2:27 kvar på övertidsspelet.
Det hade inte gått att hitta på ett mer passade sätt att ta farväl av Canucks-fansen.

Joe Louis Arena, 16:e maj 1993
St. Louis Blues - Detroit Red Wings: 0-1 (e. förl)
Blues och Red Wings ställdes mot varandra i en tät och jämn matchserie i den andra rundan av Stanley Cup-slutspelet 1993.
Inte förrän 1:15 in i den andra övertidsperioden i match 7 kunde lagen skiljas åt då Detroits kapten Steve Yzerman lyckades överlista Jon Casey med ett hårt skott från blålinjen.

TD Garden, 13:e maj 2013
Toronto Maple Leafs - Boston Bruins: 4-5 (e. förl)
Med 14:31 kvar av den tredje perioden i match 7 i den första rundan av Stanley Cup-slutspelet 2013 ledde Toronto med klara 4-1 mot Boston.
Bruins kämpade sig dock tillbaka in i matchen och kunde utjämna med knappa minuten kvar genom Patrice Bergeron.
Bergeron satte också det avgörande målet 6:05 in i förlängningen och tog sitt lag till nästa runda. Boston tog sig hela vägen till final där Chicago dock visade sig vara för starka.
Få de senaste nyheterna från NHL på Twitter via [@NHLsv]
Maple Leaf Gardens, 29:e maj 1993
Los Angeles Kings - Toronto Maple Leafs: 5-4
Wayne Gretzky gjorde sitt åttonde hattrick i Stanley Cup-sammanhang och hade därtill en assist i match 7 finalen i Clarence Campbell Conference finalen 1993. Det hjälpte att Kings nå Stanley Cup-finalen för första gången och Gretzky har själv sagt att detta antagligen var hans bästa match någonsin.
Tomas Sandström noterades för ett mål och en assist i matchen för Kings.
LA räckte dock inte till i finalen mot Montreal Canadiens som vann med 4-1 i matcher.

The Forum, 10:e april 1982
Edmonton Oilers - Los Angeles Kings: 5-6 (e. förl)
LA Kings var kraftigt nederlagstippat då se ställdes mot Edmonton Oilers i den första rundan av Stanley Cup-slutspelet 1982.
I match tre tystade Edmonton Kings-fansen i The Forum (på Manchester Boulevard) genom att inför den tredje perioden ha ledningen med tydliga 5-0.
Kings kämpade sig dock tillbaka med fem mål i den tredje perioden och i OT satte Daryl Evans segermålet.