BlueJackets

Columbus Blue Jackets har utjämnat matchserien mot Tampa Bay Lightning i Stanley Cup-slutspelets första omgång. Blue Jackets vann med 3-1 natten till fredagen, svensk tid.

Alex Wennberg, 25, punkterade matchen i tredje perioden mot ett Tampa med allt mer frustrerade spelare.

• Ja, det är vårt sätt att spela. De har ju ett riktigt bra lag och kan vi ta dem hårt så är det bra. Vi kan bara spela vårt eget spel och vi vet att får de lägen så har vi Joonas (Korpisalo) där som tar hand om dem, sade Alex Wennberg.

Tampas spelare och ledare har lärt sig den hårda vägen att inte ta något för givet med det på papperet betydligt svagare Columbus. I slutspelet 2019 åkte Bolts ut efter 0-4 i matcher i första omgången. I det slutspel som just nu pågår i Toronto, värdstad (hub) för lagen från Eastern Division, fick Bolts på onsdagsmorgonen kämpa i fyra och en halv övertidsperioder - den femte längsta matchen i NHL:s mer än 100-åriga historia - för att till sist få hål på Blue Jackets målvakt Joonas Korpisalo. Och natten till fredagen blev det stryk, trots att Tampa dominerade matchen rent spelmässigt - laget vann till exempel skottstatistiken med 37-22.

TBL-CBJ, M2: Bjorkstrand nätar i powerplay

Joonas Korpisalo, den 26-årige finländaren från Björneborg, har växt ut till ett spöke för Tampas vanligtvis så högproducerande forwards: Korpisalo har räddat 121 skott i de två matcherna mot Tampa, en räddningsprocent på suveräna 96.95.

• Vi har sett honom spela bra hela säsongen och vi vet att han är en av de bästa målvakterna i hela ligan. Gör vi ett misstag i försvaret så är han där och räddar oss, sade den centern Pierre-Luc Dubois, 22, som spelade fram till två av lagets mål.
  • Han har varit lika bra i hela slutspelsserien, sade Dubois, eller PLD som han kallas i laget, om sin målvakt.

Totalt i de sex matcherna, först mot Toronto Maple Leafs i Stanley Cup Qualifiers och nu mot Tampa har Korpisalo, som i maratonmatchen satte nytt NHL-rekord med 85 räddningar, byggt upp ett insläppta mål per match-snitt (GAA) på 1,30 och en räddningsprocent på 96,2.

Alexander Wennberg punkterade den andra matchen mot Tampa med ett konstmål efter drygt elva minuter in på tredje perioden. Då hade Tampa gjort 1-0 (Nikita Kucherov) efter fem minuter av första.

• Vi fick en utvisning (Seth Jones efter 10.30) mot oss och att vi dödade den var väldigt viktigt för matchen. Det hade blivit svårt om vi hamnat i underläge med två mål, sade Columbus tränare John Tortorella efter matchen. Det var matchens viktigaste minuter för oss.

TBL-CBJ, M2: Wennberg bjuder på highlight-mål

En utvisning där Wennberg tog en stor roll i Blue Jackets defensiva arbete.

• Alexanders mål var betydelsefullt för oss, det gav oss andrum. Han har haft lite berg-och-dalbana en tid, men i den här matchen var han väldigt viktig för oss. Han börjar stabilisera sitt spel nu, sade Columbus tränare John Tortorella.
  • Det var inte bara målet han gjorde; han klarade av att spela i olika lägen, konstaterade Tortorella om Wennberg som klockades för en istid på 15.26.

För Alexander Wennberg, den djurgårdsfostrade stockholmaren som inför säsongen 2014-15 tog vägen till NHL och Blue Jackets efter ett år i Frölunda, var det i praktiken avgörande målet en skön revansch och återkomst efter en lång måltorka. Wennberg hade inte gjort mål sedan den 18 januari då han gjorde ett mål och en målgivande passning mot New Jersey.

Med en puck mellan sina egna ben som han sedan sparkade fram med högerfoten, lurade Wennberg tröjan av Tampas back Kevin Shattenkirk innan han drog Andrei Vasilevskiy.

• Det var skönt att få göra det där målet. Jag har gjort dragningen några gånger tidigare och nu fungerade det riktigt bra. Det är väl inte alltid den gör det, sade Wennberg.

Wennberg spelar med nygamla klubbor av det märke han använde säsongen 2016-17 då han registrerades för karriärsbästa 59 poäng (13+46) som Blue Jackets förstecenter.

• Mina föräldrar hade med sig klubborna från Sverige när de besökte mig. Jag visste att det fanns fyra stycken i deras garage och jag bad dem ta med klubborna, sade Wennberg tidigare under säsongen, innan ligan tog ett break den 12 mars på grund av coronapandemin.

Columbus spelare kom relativt utvilade till den andra matchen efter maratontillställningen i onsdags. Den pågick i över sex timmar, tre ordinarie perioder och fyra och en halv övertidsperioder. John Tortorella gav spelarna ledigt dagen efter:

• Det var inget att ens fundera över. Efter att ha spelat i över sex timmar kvällen innan, så kändes det inte rätt att säga till spelarna att åka mer skridskor, sade John Tortorella. Vi fick mer tid att kolla video från första matchen istället. Fast om det hjälpte, det vet jag inte. Ibland lyssnar de ju inte…

Nu lyssnade de. Och Columbus har utjämnat i slutspelserien. Nästa match spelas i Scotiabank Arena i Toronto på söndag morgon. Nedsläpp kl. 01.30, svensk tid. Matchen sänds på V Sport Hockey/viaplay.