CBJ-vs-CAR-1-12-22

Columbus Blue Jackets blev första lag i NHL den här säsongen att nolla Carolina Hurricanes när man, natten mot fredagen svensk tid, vann med 6-0 på bortaplan i PNC Arena. Och det var lagets unga spelare som visade vägen.

• Det fanns nog inte en enda spelare vars prestation jag inte var nöjd med ikväll, sade Blue Jackets tränare Brad Larsen på presskonferensen efter matchen.

CAR-CBJ 0-6

• Vi kom in med energi och attityd redan från första bytet och behöll det över matchens 60 minuter.
    Yegor Chinakhov stod för två mål medan Emil Bemström, Patrik Laine, Cole Sillinger och Jack Roslovic noterade varsitt. Ingen av de fem Blue Jackets-spelarna har ännu fyllt 25.
    - Om vårt lag ska lyckas kedja samman ett par vinster i rad här kommer vi behöva att alla drar åt samma håll. Vi behöver att killar kliver fram, fortsatte Larsen, och gick sedan igenom målen från sina unga adepter:
    Emil Bemström, draftad som 117:e spelare totalt 2017, som öppnade målskyttet efter 8:43 av den första perioden:

CAR-CBJ: Bemström städar upp framför mål

• 'Bemmers' mål var kanon, riktigt bra. Han tar sig in i det tuffa området framför mål och visar prov på kyla när han lyfter in en backhand.
    Yegor Chinakhov, draftad som 21:a spelare totalt 2020, som noterade 2-0-målet 11:56 in på andra perioden och 4-0-målet 5:03 in på tredje perioden:
    - Två fantastiska mål från 'Chinny' ikväll.
    Patrik Laine, draftad som andra spelare totalt 2016, som på karaktäristiskt manér dunkade dit 3-0 4:26 in på tredje:
    - 'Patty' gjorde ett klassiskt Patty-mål ikväll, det var härligt att se.
    Cole Sillinger, draftad som 12:e spelare totalt 2021, som satte 5-0 efter 5:33 av tredje perioden - Blue Jackets tredje mål på en minut och sju sekunder:
    - Härligt med mål från 'Silly' också. Mycket positivt att ta med sig från kvällens match.
    Jack Roslovic, draftad som 25:e spelare totalt 2015, som fastställde slutresultatet till 6-0 med 5:34 kvar av matchen:
    - 'Rosco' hade ett snyggt frilägesmål.
    Det hör inte till vanligheterna att Blue Jackets får sådana rejäla bidrag från sina yngsta spelare.
    Utöver Alexandre Texier, 22, och Zach Werenski - som på något sätt fortfarande bara är 24 år gammal - befinner sig ingen från den ovan nämnda kvintetten bland de fem främsta i Columbus interna poängliga.
    Och som Larsen säger: laget behöver att fler killar kliver fram.
    Blue Jackets befinner sig för närvarande på femte plats i Metropolitan Division och på tionde plats totalt i Eastern Conference. Inte ett omöjligt utgångsläge för att i slutändan nå slutspel, men då är det dags att Columbus täpper till glappet uppåt. För även om det bara skiljer en placering eller två upp till slutspel, är hoppet i poäng hela nio.
    Framförallt är det spelet på bortaplan Columbus behöver rätta till. Hittills har laget gått 11-6-1 på hemmaplan, men bara 6-11-0 på bortaplan - inkluderat nattens överkörning av Hurricanes.
    Blue Jackets var nära att inkassera en tung seger mot Hurricanes redan vid årsskiftet då man gick upp i en fyramålsledning i en match mot Carolina. Men Rod Brind'Amours mannar kom tillbaka och gjorde sju mål i rad på vägen till en 7-4-seger den gången.
    Den här gången blev det annorlunda.
    - Vi pratade inte speciellt mycket om den tidigare matchen, sade Larsen. Om du jämför matcherna, även om vi ledde med flera mål i den första matchen spelade vi inte lika bra som nu. Det fanns ett lugn och en trygghet i hur vi spelade idag.
    Blue Jackets ställs inför ett nytt topplag härnäst, då man gästar Florida Panthers natten mot söndagen (00.00, Viaplay). Återstår att se om ungtupparna Bemström, Chinakhov, Laine, Sillinger och Roslovic då fortsatt kan vara med och förbättra lagets bortafacit.